ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι της fashion σκηνής της Θεσσαλονίκης τώρα

Οι δημιουργικοί άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τα πιο αεικίνητα fashion brands της Θεσσαλονίκης.

κοσμημα

Η Θεσσαλονίκη είναι ταυτισμένη με τη δημιουργία. Είναι η πόλη που μας χάρισε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά συγκροτήματα, συγκλονιστικούς ερμηνευτές και τελευταία έχει τη φήμη της μήτρας των πιο δημιουργικά ανήσυχων σεφ.

Όμως η γοητευτική συμπρωτεύουσα έχει και μια ταχύτατα ανερχόμενη fashion σκηνή με λαμπρούς εκπροσώπους. Ancient Kallos, Exercitātio Fenāe, Salt & Pepper Jeans Co. και Pico jewellery είναι τα θεσσαλονικιώτικα brands που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης τους και έχουν αγαπηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι ιδρυτές τους αγαπούν να ζουν και να δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, που τους συγκινεί και τους εμπνέει αδιάλειπτα.

Λαμπρινή και Στέλλα Σταύρου - Ιδρύτριες του resort wear brand Ancient Kallos

Ζείτε και δημιουργείτε στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με συγκλονιστικό παλίμψηστο. Πώς επιδρά πάνω σας η πόλη σε επίπεδο δημιουργίας;

Ζούμε σε μια πόλη με πολυπολιτισμικές επιρροές, σε μια πόλη που γεννά διαρκώς νέες εικόνες λόγω της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών, παραδόσεων αλλά και του έντονου προσφυγικού χαρακτήρα της. Όλα τα παραπάνω στοιχεία μάς οδήγησαν στην έρευνα και τη σπουδή του παρελθόντος, αλλά και στην αποδοχή και στον σεβασμό του διαφορετικού. Μάθαμε να ερευνούμε την ιστορία και να αναδεικνύουμε μέσα από τη σύγχρονη ματιά τον πολιτισμό και τη λαογραφία μας.

Στα εννέα χρόνια της συνεργασίας σας έχει τύχει να αντιμετωπίσετε προκλήσεις που να οφείλονται στο γεγονός ότι είστε αδελφές;

Εδώ και εννέα χρόνια προχωράμε μαζί τον δρόμο της δημιουργίας με ανταλλαγές απόψεων από διαφορετικές οπτικές και αρκετές φορές και με διαφωνίες, που μας οδηγούν, σχεδόν πάντα, σε ανακουφιστικές λύσεις.

Το Ancient Kallos ξεχωρίζει για την ανάδειξη της ελληνικής υφαντουργικής παράδοσης που συμπορεύεται με τις σύγχρονες τεχνικές, ενώ παράλληλα εμπνέεται από την αρχαιότητα. Θα θέλατε να μας αναλύσετε τη φιλοσοφία πίσω από αυτό τον συγκερασμό της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης;

Για εμάς η Ελλάδα είναι κράμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της πλούσιας λαογραφίας της. Σταθερά, λοιπόν, μας γοητεύουν τόσο οι παραδοσιακές τεχνικές του αργαλειού, που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, όσο και η σοφία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της χώρας μας. Μας ενέπνευσε κυρίως η κομψότητα των αναλογιών που αποδίδονται στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και κατάφερε να επηρεάσει καθοριστικά τη δυτική αρχιτεκτονική με τη μοναδική αντίληψη της ομορφιάς, μια ομορφιά που βασίζεται στην απόλυτη ισορροπία. Η συνύπαρξη μόδας και αρχιτεκτονικής ορίζει το DNA της Ancient Kallos.

Πώς πήρατε την απόφαση να μας ταξιδέψετε με τη φετινή χειμερινή συλλογή σας στις Αιγές; Τι είναι αυτό σας συγκίνησε σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο;

Στο νέο Μουσείο των Αιγών μας συγκίνησε η μετάβαση από τη Βεργίνα του Ανδρόνικου στις καταπληκτικές εικόνες των ευρημάτων, είτε πρόκειται για γλυπτά και κοσμήματα είτε πρόκειται για απλά αντικείμενα, όπως τα χιλιάδες καρφιά που συγκρατούσαν τα αρχιτεκτονικά μέλη του ανακτόρου. Συγκεκριμένα, τα γλυπτά αποδόθηκαν στα custom-made υφάσματα της συλλογής και τα κοσμήματα που παρουσιάζονται επιμελώς στις σύγχρονες προθήκες του μουσείου έγιναν το έναυσμα για τη δημιουργία της exclusive handmade συλλογής μας Aigai jewelry collection.

Φένια Γκοντοσίδου - Αργυροχρυσοχόος, σχεδιάστρια κοσμημάτων, Exercitātio Fenāe

Πώς ξεκίνησαν τα Exercitātio Fenāe;

Από πολύ μικρή ηλικία ένιωθα έντονα την ανάγκη να δημιουργώ, κυρίως με τα χέρια μου. Στην ενήλικη ζωή μου, προσπαθώντας να χαράξω έναν δικό μου δρόμο, άρχισα να σκαλίζω στοιχεία από το περιβάλλον μου. Ανέτρεξα σε μια επαφή που είχα με το μέταλλο ως υλικό κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω αργυροχρυσοχοΐα. Το 2019, όσο ακόμη ήμουν στη σχολή, νοίκιασα τον χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα το εργαστήριο και showroom και ξεκίνησα να ασκώ μία από τις αρχαιότερες ελληνικές τέχνες υπό ένα σύγχρονο πρίσμα. Το όνομα του brand άλλωστε σημαίνει η "άσκηση Φένια", έτσι το αντιμετωπίζω μέχρι και σήμερα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του brand σου είναι ότι είναι genderless.

Το κόσμημα είναι κάτι το ιδιαίτερα προσωπικό, γι’ αυτό δεν το θεωρώ ένα κομμάτι που προσδιορίζει το στυλ ενός ανθρώπου, αλλά γενικότερα την προσωπικότητά του. Οπότε, μου φαίνεται λογικό να σχεδιάζω και να κατασκευάζω αντικείμενα –που άλλωστε από τη φύση τους είναι ουδέτερου προσδιορισμού– τα οποία ο καθένας να έχει την ευχέρεια να τα μεταχειρίζεται ελεύθερα και να τα εντάσσει σαν ένα κομμάτι του εαυτού του χωρίς περιορισμούς. Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία της έκφρασης, μου αρέσει η ανθρώπινη φύση να είναι ρευστή και να μεταλλάσσεται, γι’ αυτό δε μου αρέσουν και οι κατηγορίες.

Γιατί αγαπάς το ασήμι;

Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευγενή μέταλλα μου είναι πιο προσιτό λόγω του ότι είναι ένα κατάλευκο αστραφτερό μέταλλο, δεν εκφράζεται ούτε δεσμεύεται εκ χρώματος. Είναι εύπλαστο και ταυτόχρονα ανθεκτικό. Επίσης, το αγαπώ γιατί ταιριάζει απόλυτα ως υλικό στον δικό μου τρόπο έκφρασης, που είναι πιο βιομηχανικός, πιο μπρουταλιστικός, πιο ωμός. Έχει κάτι το ξεχωριστό, για εμένα προσωπικά είναι αλήτικο.

Για τις καμπάνιες σου έχεις συνεργαστεί με μερικά από τα πιο δημιουργικά πρόσωπα της νέας γενιάς της Θεσσαλονίκης. Σε τι φάση βρίσκεται η πόλη σε επίπεδο δημιουργίας κατά την άποψή σου;

Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστια δυναμική. Συνεχώς ανακαλύπτεις άτομα γύρω σου με έντονη εικαστική τοποθέτηση και τεχνική κατάρτιση δυσανάλογη του νεαρού της ηλικίας τους. Πιστεύω ότι όλο αυτό προκύπτει από μια ανάγκη καλλιτεχνικής αναπνοής, μια επιβίωση ενάντια στο πόσο στερημένη μοιάζει πολλές φορές να είναι αυτή η πόλη. Σίγουρα σε εκπλήσσει και σε κάνει να ελπίζεις.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

30 Απρ 2024

Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια ενημερωμένη και θηλυκή spring - summer γκαρνταρόμπα

Τα κομμάτια που θα αναδείξουν την πιο λαμπερή και θηλυκή πλευρά σου αυτή τη σεζόν.

29 Απρ 2024

H Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το απόλυτο ανοιξιάτικο look

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με κόκκινο παντελόνι και '70s πουκάμισο.

Περισσότερα από

Μόδα

29 Απρ 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Τα stylish looks που επιλέγει για τις ανοιξιάτικες ημέρες στην πόλη

Τα κομψά ανοιξιάτικα looks που επιλέγει η Κλέλια Ανδριολάτου για όλες τις ώρες της ημέρας

26 Απρ 2024

Πώς θα δημιουργήσεις τα πιο εντυπωσιακά bohemian chic looks για την άνοιξη σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Λιώση

Οι πιο κομψοί συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

25 Απρ 2024

Στην γκαρνταρόμπα μίας fashion expert: Η Κατερίνα Ευαγγελινού προτείνει πως να είμαστε κομψές 24/7

Οι στιλιστικές επιλογές της Κατερίνας Ευαγγελινού από το answear.gr πρόκειται να σε εμπνεύσουν να ανανεώσεις το στιλ σου.

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.

23 Απρ 2024

4 στιλιστικές συμβουλές για να δημιουργήσεις τα πιο κομψά και άνετα ανοιξιάτικα looks σύμφωνα με την Ελίνα Παπίλα

Η Ελίνα Παπίλα προτείνει τα must have κομμάτια της ανοιξιάτικης γκαρνταρόμπας.