ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η στιλιστική Οδύσσεια ενός νυφικού παπουτσιού: Κομψότητα σημαίνει ειλικρίνεια με την εικόνα σου

Ο σχεδιαστής υποδημάτων Στάθης Σαμαντάς παρουσιάζει τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του νυφικού παπουτσιού – και τις παγίδες του.

Η στιλιστική Οδύσσεια ενός νυφικού παπουτσιού: Κομψότητα σημαίνει ειλικρίνεια με την εικόνα σου

Ίσως είναι από τις πιο δύσκολες επιλογές για μια κοπέλα, για μια μέλλουσα νύφη. Κατά τη γνώμη μου χωρίς ιδιαίτερο λόγο, και θα επιχειρηματολογήσω για αυτό. Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες φοράνε πολύ σπάνια τακούνια και όταν τα φοράνε το κάνουν είτε για να βγουν έξω το βράδυ είτε για κάποια άλλη περίσταση. Μια από αυτές τις περιστάσεις είναι και ο γάμος. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο άγχος όταν παντρεύονται και δεν πρόκειται για τη λίστα των καλεσμένων ούτε για το μενού του μπουφέ. Πρόκειται για το ύψος του τακουνιού στο νυφικό τους παπούτσι.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους κινούνται με αθλητικά παπούτσια, μπαλαρίνες, χαμηλοτάκουνες μπότες και γόβες ή πλατφόρμες. Έτσι δυσκολεύονται να περπατήσουν με ψηλότερα τακούνια. Και αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά δώδεκα πόντους τακούνι: Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται ακόμα και με εννέα πόντους τακούνι. Αλλά έρχεται εκείνη η στιγμή στην οποία λίγες είναι αυτές που δεν αφοπλίζονται και δεν παραδίδουν τα όπλα σε ένα γοητευτικότατο ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Οι αρχικοί λόγοι για να το αποφύγουν είναι πολλοί. Δεν θα μπορώ να χορέψω, δεν έχω μάθει με ψηλά τακούνια, θα με κουράσουν και δεν θέλω να αλλάξω παπούτσια, δεν θέλω να ξεπεράσω σε ύψος τον γαμπρό και άλλα πολλά.

Έρχεται εκείνη η στιγμή στην οποία λίγες είναι αυτές που δεν αφοπλίζονται και δεν παραδίδουν τα όπλα σε ένα γοητευτικότατο ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Οι αρχικοί λόγοι για να το αποφύγουν είναι πολλοί.

Η στιλιστική Οδύσσεια ενός νυφικού παπουτσιού: Κομψότητα σημαίνει ειλικρίνεια με την εικόνα σου
Ο σχεδιαστής υποδημάτων Στάθης Σαμαντάς γράφει για το νυφικό παπούτσι και τη στιλιστική Οδύσσειά του.

Πιστεύω πως το νυφικό παπούτσι οφείλει πια να συμβαδίζει με την εποχή μας και να μην το αντιμετωπίζουμε σαν μια στιλιστική πρόταση του προηγούμενου αιώνα. Βέβαια ένα νυφικό παπούτσι δεν έχει μόδα, μπορεί όμως κάλλιστα να συμβαδίζει με τις σημερινές τάσεις της ή να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σχέδιο από την συλλογή κάποιου σχεδιαστή. Το νυφικό παπούτσι πρέπει να το συνδυάζουμε με το νυφικό, όπως κάνουμε με όλα τα φορέματα όταν μια γυναίκα ψάχνει το κατάλληλο παπούτσι. Να μην αναγκαζόμαστε να επεμβαίνουμε στο στυλ επειδή σκοπεύουμε να χορεύουμε όλο το βράδυ με αυτό ή επειδή έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει να μας βγάλει ασπροπρόσωπες σε όλες τις συνθήκες, όπως ένας γάμος σε κτήμα με γκαζόν.

Το νυφικό παπούτσι πρέπει να το συνδυάζουμε με το νυφικό όπως κάνουμε με όλα τα φορέματα όταν μια γυναίκα ψάχνει το κατάλληλο παπούτσι.

Η πλατφόρμα και το χοντρό τακούνι, πάλι, δεν είναι λύση. Αν ήταν έτσι, μια γυναίκα θα έπρεπε να φορέσει με το ζόρι πλατφόρμες - της αρέσουν δεν της αρέσουν. Το γκαζόν ποτίζεται για να είναι φρέσκο με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι νωπό και μαλακό. Ακόμα και το τακούνι να τη γλιτώσει, το υπόλοιπο μέρος κάπου θα λερωθεί. Η φιάπα, η οποία φυσικά δεν ταιριάζει με όλα τα νυφικά, επίσης δεν είναι λύση. Αν το τακούνι είναι πολύ ψηλό και η φιάπα χαμηλή, η κλίση του ποδιού παραμένει έντονη. Οπότε στην ουσία δεν κερδίζετε κάτι.

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με ένα μεγάλο άγχος όταν παντρεύονται και δεν πρόκειται για τη λίστα των καλεσμένων ούτε για το μενού του μπουφέ. Πρόκειται για το ύψος του τακουνιού στο νυφικό τους παπούτσι.

Η κλίση του ποδιού είναι αυτή που έχει σημασία και που όταν είναι μικρή προστατεύει από την κούραση, συνδυαστικά με άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες τις οποίες φυσικά οφείλει να έχει κάθε καλοφτιαγμένο παπούτσι και όχι μόνο το νυφικό. Αν και το τακούνι είναι ψηλό αλλά και η φιάπα, τότε είστε κερδισμένες, διότι η κλίση του ποδιού σας είναι μικρή. Πολλές κοπέλες επιμένουν στη φιάπα χωρίς να εξετάζουν αυτό τον παράγοντα ή δεν εξετάζουν κάτι πάρα πολύ σημαντικό: το στυλ, αν ταιριάζει με το νυφικό τους. Το αποτέλεσμα; Επιλέγουν νυφικά παπούτσια με φιάπα (τα οποία στην πραγματικότητα μειώνουν την εικόνα του νυφικού τους) με ψηλό τακούνι για να αποκτήσουν περισσότερο ύψος στις φωτογραφίες σε σχέση με εκείνο του γαμπρού και ταλαιπωρούνται όλο το βράδυ πέφτοντας στην παγίδα της καραμέλας «φιάπα».

Η κλίση του ποδιού είναι αυτή που έχει σημασία και που όταν είναι μικρή προστατεύει από την κούραση, συνδυαστικά με άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο για μια γυναίκα να επιλέξει απλά ένα χαμηλού ή μεσαίου ύψους τακούνι, αν είναι το καλύτερο στυλ για το νυφικό της. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο, και όχι ο γαμπρός.

Στους περισσότερους γάμους οι νύφες κάποια στιγμή βγάζουν τα παπούτσια τους, όχι αναγκαστικά γιατί κουράστηκαν, αλλά επειδή αφέθηκαν στη χαρά και τη διασκέδαση εκείνη της ημέρας. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο λοιπόν για μια γυναίκα να επιλέξει απλά ένα χαμηλού ή μεσαίου ύψους τακούνι, αν είναι το καλύτερο στυλ για το νυφικό της. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο, και όχι ο γαμπρός. Εξάλλου είναι πολύ πιο κομψό να είσαι ειλικρινής με την εικόνα σου από το να δείχνεις μια άλλη γυναίκα.

*Ο Στάθης Σαμαντάς είναι σχεδιαστής υποδημάτων. Ακολουθήστε τον: www.stathissamantas.com, Instagram: @stathissamantas

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Αυτά είναι τα athleisure κομμάτια που θα επιλέξουμε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εμφανίσεις μας

Τα κομμάτια που θα προτιμήσουμε στις προπονήσεις μας και στις casual εξόδους μας

30 Απρ 2024

Το σούπερ εντυπωσιακό κατακόκκινο φόρεμα της Αν Χάθαγουεϊ έκλεψε την παράσταση

Η Αν Χάθαγουεϊ με κόκκινο φόρεμα Versace ήταν ο ορισμός του sexy chic.

Περισσότερα από

Μόδα

30 Απρ 2024

Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις μια ενημερωμένη και θηλυκή spring - summer γκαρνταρόμπα

Τα κομμάτια που θα αναδείξουν την πιο λαμπερή και θηλυκή πλευρά σου αυτή τη σεζόν.

29 Απρ 2024

H Νάνσυ Ζαμπέτογλου με το απόλυτο ανοιξιάτικο look

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου με κόκκινο παντελόνι και '70s πουκάμισο.

29 Απρ 2024

Κλέλια Ανδριολάτου: Τα stylish looks που επιλέγει για τις ανοιξιάτικες ημέρες στην πόλη

Τα κομψά ανοιξιάτικα looks που επιλέγει η Κλέλια Ανδριολάτου για όλες τις ώρες της ημέρας

26 Απρ 2024

Πώς θα δημιουργήσεις τα πιο εντυπωσιακά bohemian chic looks για την άνοιξη σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Λιώση

Οι πιο κομψοί συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

25 Απρ 2024

Στην γκαρνταρόμπα μίας fashion expert: Η Κατερίνα Ευαγγελινού προτείνει πως να είμαστε κομψές 24/7

Οι στιλιστικές επιλογές της Κατερίνας Ευαγγελινού από το answear.gr πρόκειται να σε εμπνεύσουν να ανανεώσεις το στιλ σου.

25 Απρ 2024

Το dress code είναι "κομψή σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση" και η Μαρία Παπαγεωργίου προτείνει τα πιο χρήσιμα styling tips για να το πετύχεις

Η κομψότητα είναι μία επιλογή που μπορείς να κάνεις σε κάθε ανοιξιάτικη περίσταση και η Μαρία Παπαγεωργίου το αποδεικνύει.

24 Απρ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Πώς φόρεσε το οικονομικό λεοπάρ φόρεμα από τα Zara

Η Ελένη Μενεγάκη λέει "ναι" στο διαχρονικό λεοπάρ φόρεμα, και μας θυμίζει γιατί το αγαπάμε τόσο πολύ

24 Απρ 2024

Πώς θα συνδυάσεις τα πιο stylish looks με τα πιο κομψά παπούτσια της άνοιξης σύμφωνα με την Κέισι Μίζιου

Τα looks και τα παπούτσια με τα οποία θα δημιουργήσεις επίκαιρες και κομψές εμφανίσεις.

24 Απρ 2024

Το lookbook της άνοιξης: Η Αναστασία Παντούση δίνει την έμπνευση για να δημιουργήσεις τις πιο κομψές εμφανίσεις

Η Αναστασία Παντούση με τα ρούχα και αξεσουάρ που αξίζει να προσθέσεις στην ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

24 Απρ 2024

Το Chic Travel Style της Χρυσιάννας Ανδριοπούλου: Οι βαλίτσες και οι τσάντες ταξιδιού που επιλέγει

Τα είδη ταξιδιού που διαμορφώνουν τις τάσεις στη μόδα του chic traveling.