ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια μαμά μαθαίνει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του «διαφορετικού» παιδιού της

Έχετε δει την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων; Κόντυνα. Κι όχι για να περάσω την ξύλινη πορτούλα στο δέντρο αλλά για να βλέπω ότι βλέπει η μικρή.

Μια μαμά μαθαίνει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του «διαφορετικού» παιδιού της

Γράφει η Άννα Αναστασοπούλου

Περιμένοντας για ώρα στο σαλόνι του θεραπευτικού κέντρου να τελειώσει η μικρή το μάθημα αναρωτιέμαι πόσες ώρες όλα αυτά τα χρόνια έχω περάσει περιμένοντας και ελπίζοντας. Γυρίζω πίσω και πιάνω την αρχή του νήματος. Όλα έδειχναν «φυσιολογικά» όπως λένε οι γιατροί, φυσιολογική γέννα, φυσιολογικά τα κιλά και το ύψος του μωρού. Πράγματι έτσι κύλησαν τα δυο πρώτα χρόνια, μέχρι που κάποια στιγμή, εκεί γύρω στα δυόμιση, άρχισε κάτι να μου μοιάζει διαφορετικό. Είχα βλέπετε την εμπειρία των δυο προηγούμενων παιδιών και ήξερα πάνω κάτω πώς πρέπει να είναι και πώς να αντιδρά ένα παιδί σ΄ αυτήν την ηλικία. Το ταξίδι φαινόταν ίδιο, όμως σαν κάπου αλλού να πηγαίναμε.

Νέοι όροι μπήκαν στο λεξιλόγιο μου, συναισθηματική νοημοσύνη, ψυχοκινητική καθυστέρηση, αισθητικοαντιληπτική ανάπτυξη.

Στο οικογενειακό περιβάλλον φάνταζα η τρελή του χωριού που κάτι έβλεπα πως έχει το παιδί, «μια χαρά είναι το παιδί, είσαι υπερβολική» έλεγε η μάνα μου. Έκλεισα τα αυτιά μου και άκουσα το ένστικτό μου, αλάνθαστο το άτιμο. Άρχισα να παρατηρώ με κάθε λεπτομέρεια από το πως ανασαίνει, πως κοιτάει, πως τρώει, πως, πως, πως, πως όλα. Ανάπτυξη στο μηδέν για ένα χρόνο, ίδιο βάρος, ίδιο ύψος, ίδια αντίληψη.

Εκείνο τον καιρό διάβαζα μετά μανίας ένα περιοδικό, που μίλαγε για το σώμα και την ευεξία, γιατί ήθελα να χάσω τα κιλά από τις δυο απανωτές γέννες και έπεσα πάνω σε ένα μικρό μονόστηλο άρθρο που περιέγραφε, με λίγα λόγια, ακριβώς την κατάσταση του παιδιού μου εκείνο το διάστημα. Για καλή μου τύχη είχε όλες τις πληροφορίες για το που έπρεπε να απευθυνθώ: Νοσοκομείο Παίδων, Τμήμα αύξησης και ανάπτυξης. Τηλ: 210 7785765 – 210 7726850-51.

Τηλέφωνο, ραντεβού και να΄ μαστε. Αφού πέρασα ένα τεστ ερωτήσεων για το πώς ήταν η γέννα, αν ήμουν αλκοολική, αν έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών και τι κληρονομικά κουβαλάει το DNA μου, περάσαμε στο κυρίως πιάτο. Ξεσκόνισμα γερό στη μικρή, εξετάσεις που δεν είχα ξανακούσει ότι υπάρχουν. Καμιά μορφολογική ανωμαλία. Ύψος, βάρος, λόγος, κίνηση, συναίσθημα, έλεγχος μέρος Β’. Λόγος; Κίνηση; Συναίσθημα; Καλώς ήρθατε στο magic bus. Ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά σας. Είστε έτοιμοι; Όχι βέβαια, ποτέ δεν είσαι έτοιμος για ένα ταξίδι στα ξαφνικά.

Έχετε δει την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων; Κόντυνα. Θα μου πεις «κι άλλο; Που να πας από το 1,55;». Κι άλλο, φίλοι μου, κι όχι για να περάσω την ξύλινη πορτούλα στο δέντρο αλλά για να βλέπω ότι βλέπει η μικρή. Νέοι όροι μπήκαν στο λεξιλόγιο μου, συναισθηματική νοημοσύνη, ψυχοκινητική καθυστέρηση, αισθητικοαντιληπτική ανάπτυξη. Αρχίσαμε μαθήματα λογοθεραπείας και εργοθεραπείας, δύο φορές την εβδομάδα. Ακολουθούσα πιστά τις οδηγίες που μου έδιναν οι θεραπευτές, στα πέντε γίνεται η πρώτη αναφορά προόδου: Το παιδί παρουσιάζει πρόοδο στην αυτοεξυπηρέτηση όσο και στην επικοινωνία. Χρειάζεται παρέμβαση για το συντονισμό του στις αδρές κινήσεις, βελτίωση στην ανταπόκριση σε σύνθετες εντολές, αύξηση του λεξιλογίου. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζονται χρόνο για να γίνουν μα πιο πολύ χρειάζονται αποδοχή κι αγάπη.

Έμαθα να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια –εγώ ζήταγα ένα τοστ και το παιδί ζήταγε ένα ψωμί σαλάμι τυρί ψωμί- ποια από τις δυο μας ζήταγε το σωστό;

Άλλαζε το παιδί, βελτιωνόταν, άλλαζα κι εγώ μαζί του. Έμαθα να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια –εγώ ζήταγα ένα τοστ και το παιδί ζήταγε ένα ψωμί σαλάμι τυρί ψωμί- ποια από τις δυο μας ζήταγε το σωστό; Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω του ανθρώπους-αγγέλους βοηθούς, θα βάλω μόνο τα μικρά τους ονόματα για ευνόητους λόγους. Ελένη, Αγγελική, Θεανώ, Χάρη, Νάντια, Αντέλα και θα πω πως σας είμαι ευγνώμων στους αιώνες.

Read Next

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.