ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μας πιάνει αυτή η μικρή, γνώριμη θλίψη

Μήπως πίσω από τα γιορτινά λαμπάκια και τραπέζια κρύβεται ένα συναίσθημα ανεκπλήρωτου;

Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μας πιάνει αυτή η μικρή, γνώριμη θλίψη

Πόσο απολαμβάνουμε τις γιορτές; Μήπως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μας πιάνει αυτή η μικρή, γνώριμη θλίψη; Μήπως πίσω από τα γιορτινά λαμπάκια και τραπέζια κρύβεται ένα συναίσθημα ανεκπλήρωτου; Κάτι σαν κενό κουτί μέσα σε χρυσό περιτύλιγμα; Μήπως τα Χριστούγεννα τρώμε και πίνουμε παραπάνω για να καλύψουμε τις μεγάλες προσδοκίες των ημερών;

Είναι αλήθεια πως τα social media και η διαφήμιση προβάλλουν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ώστε να δημιουργούν προσδοκίες τέτοιες, που λίγοι από εμάς μπορούμε να ικανοποιήσουμε: χιονισμένα τοπία, στολισμένα με πανάκριβο στυλ σπίτια, αξιοζήλευτα ζευγάρια αγκαλιά μπροστά στο τζάκι, περιποιημένες κομψές γυναίκες έτοιμες να βγουν για ρεβεγιόν ή χαλαρά νεαρά μοντέλα που απολαμβάνουν ελεύθερο χρόνο με καφέ και σκυλιά ράτσας ξαπλωμένα στο κρεβάτι, δίπλα σε ένα υπερβολικά στολισμένο δέντρο.

Πέρα όμως από τις προσδοκίες που δημιουργούν τα social media σήμερα, μήπως μας απογοητεύουν περισσότερο οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες της παιδικής μας ηλικίας; Μήπως ο Αϊ- Βασίλης που αποκαλύφθηκε πως ήταν τρικ των γονιών και των εταιρειών παιχνιδιών είναι το σύμβολο της χαμένης αθωότητας; Η συνειδητοποίηση πως πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας, πως τα δώρα δεν τα φέρνουμε παρά μόνο εμείς στον ίδιο μας τον εαυτό και μάλιστα με πολύ κόπο, μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο με τρόπο ύπουλο το τεράστιο μερίδιο στην μοίρα μας.

Το τέλος της χρονιάς έρχεται επίσης να μας θυμίσει όσα ευχηθήκαμε πέρσι, όσα υποσχεθήκαμε στον εαυτό μας πως θα επιτύχουμε, τα new year’s resolutions, αλλά και όσα δυσάρεστα κι απρόοπτα μας βρήκαν στη διαδρομή. Συνειδητοποιούμε ξαφνικά πως ακόμη ένας χρόνος πέρασε και δεν καταφέραμε να βρούμε το άλλο μας μισό, να κάνουμε αλλαγή καριέρας, πορείας, εκείνο το μακρινό ταξίδι στο Περού. Ξαφνικά μας λείπουν ακόμη περισσότερο οι αγαπημένοι που πολλές φορές απότομα βγήκαν από την ζωή μας. Το πένθος για την δουλειά, την κοινωνική θέση, τη σχέση ή την υγεία που χάσαμε φαντάζει σαν ένα νωπό τραύμα. Είναι λες και τα ξωτικά των Χριστουγέννων μας αναγκάζουν βίαια να κάνουμε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και την ματαίωση του γέρου χρόνου που φεύγει.

Φταίνε ίσως και οι οικογενειακές συνάξεις, τα τραπεζώματα και τα ρεβεγιόν με συγγενείς και φίλους που συνειδητά ή ασυνείδητα κρατούσαμε σε μια κάποια απόσταση μια ολόκληρη χρονιά.

Στις γιορτές αναπόφευκτα ερχόμαστε πιο κοντά, περνάμε ώρες γύρω από το γιορτινό τραπέζι, τα δύσκολα των σχέσεων που τόσο αποφεύγουμε, γιατί αδυνατούμε να τα διαχειριστούμε, ζωντανεύουν. Καταντάμε να νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια, όταν ανέμελοι παίζαμε κάτω από το τραπέζι και τίποτα από τις έννοιες, τις μνησικακίες και τις διαμάχες των μεγάλων δεν ήταν ικανό να μας μολύνει την χαρά.

Τις μέρες αυτές κάποιοι εργάζονται σκληρά, είναι όσοι δουλεύουν στην εστίαση, στον χώρο της διασκέδασης ή στην λιανική με ωράρια εξουθενωτικά, ενώ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αγωνιούν για τις εισπράξεις. Είναι και όλοι οι υπόλοιποι που παίρνουν άδειες κι έχουν χρόνο να σκεφτούν, να χαλαρώσουν και συχνά να έρθουν αντιμέτωποι με όσα μέσα τους και έξω τους τους ενοχλούν, αλλά δεν μπορούν να τα δουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο γιατί οι υποχρεώσεις δεν τους αφήνουν.

Μοιάζουν με καθρέφτη οι μέρες των γιορτών ή μάλλον με μεγεθυντικό φακό, σαν ξαφνικά όλα να φαίνονται πιο έντονα, τόσο η χαρά όσο η μοναξιά και η θλίψη. Λες και κάποιος πατάει το pause στο βίντεο της ζωής μια φορά τον χρόνο και μας υποχρεώνει να δούμε όσα δεν θέλουμε, αποφεύγουμε ή μας πονάνε. Κάτι σαν μια σύντομη αλλά σκληρή υπενθύμιση, μέσα σε ένα κουτί, σε συσκευασία δώρου.

Κείμενο: Μαρία Μαγγανάρη, MSc in Person-Centred Counseling & Psychotherapy

Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μας πιάνει αυτή η μικρή, γνώριμη θλίψη
Μαρία Μαγγανάρη

Read Next

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.