ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γυναικολογική υγεία ενάντια στις λοιμώξεις και σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατευθεί.

Γυναικολογική υγεία ενάντια στις λοιμώξεις και  σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή

Όταν μια γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει μια φυσιολογική υγρασία στον κόλπο της. Η ποσότητα των εκκρίσεων είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών που έχει. Έτσι, κάθε γυναίκα αναγνωρίζει τη φυσιολογική για εκείνη ποσότητα και σύσταση των κολπικών εκκρίσεων, που είναι χαρακτηριστικές για κάθε μια ξεχωριστά.

Οι εκκρίσεις προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις. Όπως οι εκκρίσεις βγαίνουν από τον κόλπο, συμπαρασύρουν και απομακρύνουν τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί και έτσι βοηθούν τον κόλπο να «αυτοκαθαρίζεται». Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκκρίσεις και για την ερωτική επαφή, καθώς λειτουργεί ως φυσικό λιπαντικό και μειώνει την τριβή, που θα προκαλούσε πόνο. Έτσι επιτρέπει την ερωτική ευχαρίστηση.

Είναι γνωστό ότι ο γυναικείος κόλπος δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκτός φυσικά από τις ημέρες της περιόδου, ο κόλπος της γυναίκας είναι πλούσιος σε εκκρίσεις τις ημέρες που γίνεται η ωοθυλακιορρηξια, δηλαδή στις «γόνιμες ημέρες» της. Αντίθετα, αμέσως μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι πιο ξηρός με ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου εκκρίσεις. Παρομοίως, λίγο πριν την επόμενη περίοδο, ο κόλπος έχει λίγες και πιο παχύρευστες εκκρίσεις. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των ορμονών της γυναίκας κατά τη διάρκεια του «κύκλου» και κυρίως των οιστρογόνων, δηλαδή των «γυναίκειων» ορμονών της. Αυτό εξηγεί και την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα οιστρογόνα ουσιαστικά εξαφανίζονται και η ξηρότητα του κόλπου κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη.

Ο φυσικότερος και απλούστερος τρόπος για να μειωθεί η τριβή κατά την ερωτική επαφή είναι η χρήση λιπαντικών, κυρίως σε μορφή κολπικής γέλης (gel). Τα λιπαντικά βοηθούν στην ερωτική ευχαρίστηση, αλλά πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση προφυλακτικού, να μην έχουν αλλεργιογόνα συστατικά ή χρωστικές, και να μην αλλοιώνουν το φυσιολογικό pH του κόλπου.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εφύγρανση του κόλπου είναι και η παρουσία (τόσο η ποσότητα όσο και το είδος) του μικροβιώματος του κόλπου, γνωστού και ως φυσιολογική χλωρίδα. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο όλων των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο σώμα μας και που έχουν προστατευτικό ρόλο. Αυτά τα φυσιολογικά μικρόβια εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να αναπτυχθούν και έτσι δρουν προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Για να αναπτυχθεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το μικροβίωμα του κόλπου, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα πρεβιοτικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τα απαραίτητα συστατικά που θρέφουν τα φυσιολογικά, «καλά» μικρόβια του κόλπου, που προστατεύουν από την ανάπτυξη των παθογόνων, ¨κακών¨ μικροβίων, που προκαλούν κολπίτιδες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πρεβιοτικών προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, μετά από θεραπείες με αντιβιοτικά ή σε περιπτώσεις που εμφανίζονται κολπίτιδες ανά τακτά, πολύ συχνά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, από τη σωστή ανάπτυξη του μικροβιώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η υγρασία ή αντίθετα η ξηρότητα στον κόλπο. Όταν οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται αμέσως μετά τις ημέρες της περιόδου, η ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με τη βοήθεια από την προσθήκη των πρεβιοτικών, μπορεί να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στον κόλπο, προσφέροντας έτσι πιο ανώδυνες και ευχάριστες ερωτικές επαφές.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατεύσει τη γυναικολογική υγεία της ενάντια στις λοιμώξεις και ταυτόχρονα να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή της.

Φωτό: @marustereo

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).