ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιεραπόστολος της ελληνικής κουζίνας: Η Γιαπωνέζα που μαθαίνει τους συμπατριώτες της να τρώνε λαδερά

Η Ναόκο Νισικάουα-Αναγνώστου με δύο βιβλία και ένα μπλογκ έκανε τους Ιάπωνες να λατρέψουν τα σουτζουκάκια μέχρι να πεις κύμινο.

Ιεραπόστολος της ελληνικής κουζίνας: Η Γιαπωνέζα που μαθαίνει τους συμπατριώτες της να τρώνε λαδερά

Γεύτηκε για πρώτη φορά την ελληνική κουζίνα ως φοιτήτρια στο Λονδίνο, μυήθηκε στα μυστικά της όταν ήρθε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα κι εδώ και κάποια χρόνια «συστήνει» τις ελληνικές γεύσεις στους Ιάπωνες συμπατριώτες της, μέσω ενός blog και δύο βιβλίων στη μητρική της γλώσσα.

Με καταγωγή από το Κιότο, η Ναόκο Νισικάουα-Αναγνώστου γνώρισε τον Έλληνα σύζυγό της στη βρετανική πρωτεύουσα, όταν ήταν ακόμη και οι δύο φοιτητές. Εκεί ήρθε για πρώτη φορά σ' επαφή με τις ελληνικές γεύσεις, ενώ το 1996 που μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα, άρχισε ν' ανακαλύπτει σιγά σιγά τον πλούτο των ελληνικών συνταγών, τις οποίες μοιράστηκε πρώτα με τις αδελφές της και στη συνέχεια και με το υπόλοιπο ιαπωνικό αναγνωστικό κοινό, μέσω ενός blog και δύο βιβλίων.

Ιεραπόστολος της ελληνικής κουζίνας: Η Γιαπωνέζα που μαθαίνει τους συμπατριώτες της να τρώνε λαδερά
«Το όνομα του blog μου είναι "Girisya no gohan" (ελληνικά γεύματα)», λέει εξηγώντας πως οι αναρτήσεις της αφορούν τόσο το ελληνικό φαγητό όσο και φαγητά της ιαπωνικής κουζίνας που μαγειρεύει στην Ελλάδα, με τα συστατικά που είναι διαθέσιμα εδώ

«Μου άρεσε πάντα το μαγείρεμα και ό,τι σχετίζεται με το φαγητό και την κουλτούρα του φαγητού. Από πολύ μικρή ηλικία έφτιαχνα μπισκότα με τη μαμά μου, βοηθώντας σε εύκολα πράγματα, συλλέγοντας άγρια βότανα με τη γιαγιά μου, την οποία επίσης παρακολουθούσα να προετοιμάζει παραδοσιακές συνταγές, διάβαζα και βιβλία μαγειρικής (η μητέρα μου είχε πολλά) και πολλά άλλα. Μού αρέσει πολύ επίσης η έθνικ κουζίνα αλλά ήταν πρώτη φορά στο Λονδίνο που δοκίμασα ελληνικό φαγητό καθώς η ελληνική κουζίνα ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ιαπωνία. Αν και θυμάμαι να έχω δει κάποια ελληνικά πιάτα σ' ένα παλιό βιβλίο μαγειρικής, ενώ και η μητέρα μου έφτιαχνε αρκετές φορές μουσακά όταν ήμουν μικρή», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ναόκο Νισικάου-Αναγνώστου, η οποία ζει σήμερα στην Αθήνα.

Έχοντας παντρευτεί Έλληνα, ήταν απόλυτα φυσικό, όπως λέει, ν' ασχοληθεί με την ελληνική κουζίνα κι επειδή το φαγητό αρέσει και στις αδελφές της, μοιράστηκε μαζί τους διάφορες ελληνικές συνταγές, τις οποίες ανάρτησε στη συνέχεια στο Cookpad και μετά στο δικό της blog, το οποίο δημιούργησε το 2005. «Το όνομα του blog μου είναι "Girisya no gohan" (ελληνικά γεύματα)», λέει εξηγώντας πως οι αναρτήσεις της αφορούν τόσο το ελληνικό φαγητό όσο και φαγητά της ιαπωνικής κουζίνας που μαγειρεύει στην Ελλάδα, με τα συστατικά που είναι διαθέσιμα εδώ.

Το 2013 ήρθε η ώρα, οι ηλεκτρονικές συνταγές να πάρουν τον δρόμο προς το χαρτί. «Ήταν το 2013 όταν με προσέγγισαν από τις (ιαπωνικές) εκδόσεις Icarus (το όνομα είναι τυχαίο καθώς δεν ειδικεύονται σε ελληνικά συγγράμματα) και μού ζήτησαν να γράψω ένα βιβλίο για την ελληνική κουζίνα και πληροφορίες που να σχετίζονται με το φαγητό για τους ταξιδιώτες. Έτσι, το πρώτο μου βιβλίο είχε τίτλο "Girisya Gohan-ni Sasowarete Atene-e" (Στην Αθήνα με δέλεαρ το ελληνικό φαγητό), που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013 και περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- 41 συνταγές και πληροφορίες για καταστήματα στην Αθήνα και σουβενίρ σχετιζόμενα με το φαγητό», εξηγεί.

Την περασμένη άνοιξη, ο εκδότης της επανήλθε με νέα πρόταση. «Μου ζήτησε να ξαναγράψω το βιβλίο με τη μορφή ενός βιβλίου συνταγών καθώς και ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, το οποίο όμως απέρριψα καθώς θέλω να μείνω πιστή στην ειδικότητά μου. Έτσι, το δεύτερο βιβλίο μου "Girisya no Gohan" (τίτλος όμοιος του blog) περιλαμβάνει 65 συνταγές και πέντε επιμέρους μικρά κείμενα», επισημαίνει.

Η αγάπη για τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια και τι θέλουν οι Ιάπωνες

Το δικό της αγαπημένο φαγητό, αν και είναι δύσκολο να επιλέξει μόνο ένα, όπως λέει, είναι τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια, ενώ στην ιαπωνική κουζίνα προτιμά περισσότερο τα πιάτα με λαχανικά και φυσικά το σούσι!

Η ελληνική κουζίνα είναι αρκετά διαφορετική από την ιαπωνική, αλλά πολλοί συμπατριώτες της αγαπούν το ελληνικό φαγητό. «Τα πιάτα με λαχανικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και μας αρέσει το γεγονός ότι η ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί πολλά λαχανικά και όσπρια. Στους Ιάπωνες αρέσουν πολύ επίσης τα βρώσιμα άγρια φυτά, όπως τα χόρτα, επομένως έχουμε κάτι κοινό», λέει χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που βρίσκουν αρκετά ξινά κάποια ελληνικά φαγητά και δεν έχουν επίσης συνηθίσει τις γεύσεις βοτάνων και μπαχαρικών, με αποτέλεσμα να μην τους αρέσουν ιδιαίτερα τα ελληνικά πιάτα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου

*Τη φωτογραφία παραχώρησε η Ναόκο Νισικάουα-Αναγνώστου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

04 Μαϊ 2024

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

Περισσότερα από

Life

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

02 Μαϊ 2024

Η Yamamay τιμά την γυναικεία ομορφιά και την καλοκαιρινή ανεμελιά

Η νέα καλοκαιινή συλλογή της Yamamay, διαθέτει μαγιό ολόσωμα, μπικίνι και τρικίνι για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε τύπο σώματος.

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.