ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Πάντα υπήρχαν οι μητέρες, αλλά η μητρότητα εφευρέθηκε»

Η σχέση μητέρας-κόρης όπως απεικονίζεται στα έργα της Marguerite Duras.

«Πάντα υπήρχαν οι μητέρες, αλλά η μητρότητα εφευρέθηκε»

Από τη Βιολέττα-Ειρήνη Κουτσομπού, MBPsS, (BA, MA, Dip.CounsPsy, MSc), Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλο – Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Η πρώτη καταχώρηση για τον όρο «μητρότητα» στο αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης εκτιμάται ότι είναι το 1597, όπου έχει ταξινομηθεί ως γεγονός και όχι ως ιδεολογία. Η Ann Dally υποστηρίζει ότι «πάντα υπήρχαν οι μητέρες, αλλά η μητρότητα εφευρέθηκε». Κυρίαρχες πολιτισμικές αναπαραστάσεις της μητρότητας και της εξιδανίκευσής της, εμφανίζονται μαζί με τη θεσμοθέτηση της παιδικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα. Οι γυναίκες σταδιακά σταματούν την απασχόληση τροφών και γίνεται σημαντικό για τα παιδιά να ανατραφούν από τις μητέρες τους. Το πιο σημαντικό, η κατανομή μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, απομονώνει τις γυναίκες στην οικογένεια και ανυψώνει τη μητρότητα σε κάτι ιδανικό. Αν και η διαίρεση αύξησε την προσωπική κατάσταση των γυναικών που ανήκαν στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, μειώθηκε ωστόσο η κοινωνική θέση και η δύναμή τους στην κοινωνία. Ενώ η εκβιομηχάνιση άλλαζε τον κόσμο, οι γυναίκες αφέθηκαν να διατηρούν τα παραδοσιακά και τις αξίες της κοινωνίας στην οικογένεια.

Τα τρία έργα της Marguerite Duras (Μαργκερίτ Ντυράς) ασχολούνται με την ανάπτυξη μιας νεαρής γυναίκας και τη διαδικασία της εξατομίκευσής της. Η συνεχής επανεξέταση της ίδιας ιστορίας, η ιστορία της παιδικής ηλικίας της, είναι συνδεδεμένη με την εικόνα της μητέρας, γύρω από την οποία περιστρέφονται τα κείμενα αυτά. Πράγματι, η μητέρα γίνεται μια αφετηρία για την συγγραφέα, καθώς αυτή προσπαθεί να αναδημιουργήσει έναν εαυτό μέσα από τα κείμενα που ασχολούνται με την παιδική της ηλικία. Στο πλαίσιο αυτών των έργων, οι νεαρές πρωταγωνίστριες αγωνίζονται καθ ‘όλη τη διαδικασία εξατομίκευσής τους και τελικά επιλέγουν να αποξενωθούν από την εικόνα της μητέρας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια και λόγω της διαδικασίας γραφής, θα ανατρέξει στην αναζήτηση της μητρικής φιγούρας σε μια προσπάθεια κατανόησης της.

Ταυτόχρονα, τόσο η μητέρα όσο και η κόρη υπάρχουν στην περιφέρεια της κοινωνίας, στο πλαίσιο ενός συστήματος που τις έχει αναγκάσει να βρίσκονται σε μια περιθωριοποιημένη κατάσταση. Η εξόριστη κατάσταση στην οποία υπάρχουν, βρίσκει να αλληλοεξαρτώνται, όπου η κόρη βιώνει τη ματαίωση της μητέρας και αντιδρά με το να δράσει εξωτερικά. Όπως υποστηρίζει η Simone DeBeauvoir στο «Δεύτερο φύλο», μια μητέρα προβάλει όλη την αμφισημία και τις συγκρούσεις της γυναικείας ύπαρξής της στην σχέση της με την κόρη της. Η Marguerite Duras διερευνά αυτή τη σχέση και τα αντιφατικά συναισθήματα που έρχονται στο προσκήνιο μέσα από τους χαρακτήρες που δημιουργεί αλλά και μέσω του ευρύτερου φακού της πατριαρχίας.

Η ανάπτυξη ορίων του εγώ επίσης διαφέρει στα δύο φύλα. Το αγόρι πρέπει να αποσυνδεθεί και να απομακρυνθεί από τη μητέρα ενώ το κορίτσι θα συνεχίσει να αισθάνεται συνδεδεμένο μαζί της και απλώς θα φέρει τον πατέρα μέσα στο τρίγωνο της σχέσης.

Η Duras και το έργο της

Το 1970, η Duras εδραιώθηκε ως avant-garde σκηνοθέτης, όπου η κύρια ενασχόληση των έργων είχε να κάνει με θέματα όπως η αδικία, η περιθωριοποίηση, η τρέλα και η γυναικεία ταυτότητα. Αυτά την μετατέτρεψαν σε ένα δημοφιλές δημόσιο πρόσωπο. Ωστόσο, το γράψιμο της άλλαξε, όταν άρχισε να επικεντρώνεται στη γυναικεία διαφορά, με τη δημιουργία των χαρακτήρων της. Μέσα από τη γραφή της, η Duras επέλεξε να εκθέσει τον εαυτό της μέσα από διάφορα κείμενα, στα οποία ασχολήθηκε με την ιστορία της οικογένειάς της. Εκεί επανεξετάζει την ιστορία μέσα από τα έργα «The Sea Wall», «The Lover» και «The North China Lover». Ωστόσο, αν και ορισμένες φορές είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη με αυτοβιογραφικά στοιχεία, η ίδια συγχέει συχνά και σκόπιμα, αυτές τις πληροφορίες στα κείμενα της. Στην περίπτωση των τριών μυθιστορημάτων που εξετάζονται εδώ, είναι όλα μυθοπλαστικές εκδοχές της ιστορίας της οικογένειάς της, το καθένα ανήκει σε διαφορετική δεκαετία, τη δεκαετία του 1950, 1980 και 1990. Η Leslie Hill υποστηρίζει ότι η σεξουαλική επιθυμία γίνεται ο φακός, μέσω του οποίου η γυναίκα μπορεί να κοιτάξει πίσω και να επανεξετάσει τις σχέσεις της οικογένειάς της. Η Duras ξαναεπισκέπτεται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας επανειλημμένα, κάθε φορά προσφέροντας στον αναγνώστη περισσότερες λεπτομέρειες, συνδυάζοντας μαζί αυτοβιογραφία και μυθοπλασία.

Η φροϋδική θεωρία και οι φεμινιστικές αναθεωρήσεις

Είναι αδύνατο να εξεταστεί η σχέση μητέρας-παιδιού κατά τη διάρκεια της ατομικής ανάπτυξης, χωρίς να εξετασθεί επίσης και η άλλη πλευρά αυτής της σχέσης. Η σκοπιά της μητέρας, πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψη, επειδή υπάρχουν δύο σημεία εστίασης εδώ, οπότε και τα δύο θα πρέπει να δοθούν. Ψυχολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες, το βρέφος δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τον εαυτό του από τη μητέρα του, καθώς δεν έχει γνώση του «μητρικού παράγοντα». Καθώς το βρέφος ξεκινά την συνειδητοποίηση και τη διαφοροποίηση μεταξύ του εντός και εκτός, μεταξύ των «εγώ» και του «άλλου», εισέρχεται στο συμβιωτικό στάδιο της ενότητας μητέρας-παιδιού. Η συμβιωτική φάση φτάνει στην κορύφωση κατά τον τέταρτο ή πέμπτο μήνα, κατά το πρώτο έτος του βρέφους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το βρέφος εξακολουθεί να ταλαντεύεται μεταξύ της αντίληψης της μητέρας του ως ξεχωριστή και μη ξεχωριστή και δοκιμάζει τον εαυτό του μέσα σε ένα κοινό σύνορο με τη μητέρα (Chodorow, 1978). Επειδή η φροϋδική θεωρία έχει βάση την ανάλυση των δύο φύλων στον παράγοντα της παρουσίας/απουσίας του φαλλού, αγνοεί εν γένει την προ-οιδιπόδεια φάση του παιδιού και επικεντρώνεται στην οιδιπόδεια φάση υπογραμμίζοντας έτσι τη σημασία του φαλλού, ως καθοριστικό παράγοντα στην διαδικασία της εξατομίκευσης.

Ο Freud τόνισε το γεγονός ότι το παιδί (αρσενικό) επιλύει το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και με επιτυχία εισάγεται στην εφηβεία, ενώ η προ-οιδιπόδεια φάση του μικρού κοριτσιού είναι μεγαλύτερη, σε σύγκριση με του μικρού αγοριού: «Πρωτοβάθμια ταυτοποίηση και συμβίωση με τις κόρες τείνει να είναι ισχυρότερη και η κάθεξη των θυγατέρων είναι πιο πιθανό να διατηρήσει και να τονίσει ναρκισσιστικά στοιχεία, δηλαδή, να βασίζεται σε μια κόρη που βιώνει τον εαυτό ως προέκταση ή σαν το διπλό της ίδιας της μητέρας ...» (Chodorow, 1978). Στο αναθεωρημένο δοκίμιό του «Περί θηλυκότητας», ο Freud επανεξέτασε το προ-οιδιπόδειο στάδιο, τις επιπτώσεις και τη σημασία του για το μικρό κορίτσι: «Γνωρίζαμε, βεβαίως, ότι υπήρχε ένα προκαταρκτικό στάδιο προσκόλλησης στην μητέρα, αλλά δεν ξέραμε ότι θα μπορούσε να είναι εξ ορισμού πλούσιο σε περιεχόμενο και τόσο μακράς διαρκείας, και θα μπορούσε να αφήσει πίσω του τόσες πολλές ευκαιρίες για τις υλικές ενσωματώσεις και διαθέσεις … Εν ολίγοις, έχουμε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε τις γυναίκες, εκτός αν εκτιμήσουμε αυτή την φάση της προ-Οιδιπόδειας προσήλωσή τους στη μητέρα τους».

Το θηλυκό παιδί συχνά δρα σαν επέκταση της μητέρας και ακόμα εκφράζει την επιθετικότητα που αισθάνεται η μητέρα, αλλά επιλέγει να μην δράσει πάνω σ’ αυτό.

Μετά την προ-οιδιπόδεια περίοδο, η Φροϋδική θεωρία τάσσεται υπέρ μιας απαραίτητης ρήξης μεταξύ μητέρας και παιδιού, διότι το θηλυκό παιδί ποτέ δεν θα μπορούσε να προσκολλήσει με επιτυχία τον εαυτό της σε ένα αρσενικό αντικείμενο αγάπης και ίσως τελικά να είναι καταστρεπτικό για τη διαδικασία εξατομίκευσης του παιδιού. Στην ψυχανάλυση, η προσκόλληση στην μητέρα πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από την προσκόλληση στον πατέρα. Με άλλα λόγια, το παιδί πρέπει να ξεφύγει από τη μητέρα του και να την απορρίψει προκειμένου να εισέλθει στο βασίλειο της συμβολικής τάξης. Ο Freud υποστηρίζει ότι για το κορίτσι η αντικατάσταση της αγάπης-αντικειμένου συνεπάγεται αισθήματα εχθρότητας και μερικές φορές ακόμη και μίσος προς την μητέρα, ενώ αποδέχεται το γεγονός του ευνουχισμού της. Όπως σημειώνει η Marianne Hirsch, ο Freud θα επανεξετάσει την προσήλωση των κοριτσιών στην μητέρα από «την άποψη της οιδιπόδειας φάσης πατέρα-κόρης» (Hirsch, 1989). Παρ ‘όλα αυτά, το οιδιπόδειο κορίτσι θα κυμαίνεται μεταξύ της «θετικής έλξης στον πατέρα και την εκ νέου αναζήτηση της μητέρας ως καταφύγιο και ασφαλές λιμάνι». Αντιθέτως, το αγόρι δεν βιώνει μια έντονη ταλάντωση προς τους γονείς του. Η Φροϋδική θεωρία αντιλαμβάνεται την οιδιπόδεια σύγκρουση κυρίως ως σύγκρουση της αμφιθυμίας. Αυτή η αμφιθυμία αναφέρεται στα συναισθήματα διάσπασης της αγάπης και του μίσους που τόσο η μητέρα όσο και το παιδί βιώνουν ο ένας για τον άλλο.

Η Melanie Klein έχει περιγράψει αυτό το είδος της αμφιθυμίας ως τη διαδικασία με την οποία το μωρό χωρίζει την μητέρα σε δύο άτομα. Ένα που την αγαπά και ένα που τη μισεί. Το στάδιο αυτό λαμβάνει χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του πρώτου έτους του μωρού. «Έτσι η διάσπαση διασφαλίζει την ανάγκη του βρέφους για να αγαπά και την ανάγκη του να μισεί ...» Σταδιακά το βρέφος θα έρθει να αντιληφθεί την μητέρα ως ένα συνολικό αντικείμενο και να συνειδητοποιήσει την ομοιότητα μεταξύ της «μισητής» μητέρας και της «αγαπημένης». Στο θέμα της εχθρότητας, ο Freud αναφέρει ότι «μια ισχυρή τάση προς την επιθετικότητα είναι πάντα παρούσα δίπλα σε μια ισχυρή αγάπη, και ότι όσο πιο παθιασμένα ένα παιδί αγαπά το αντικείμενό του, τόσο πιο ευαίσθητο θα γίνει σε απογοητεύσεις και τις απογοητεύσεις από το εν λόγω αντικείμενο. Στο τέλος, η αγάπη πρέπει να υποκύψει στη συσσωρευμένη εχθρότητα. Έτσι, ο θυμός του παιδιού προς τη μητέρα επιφέρει ένα απαραίτητο στάδιο για την διαδικασία εξατομίκευσης του».

Ο Michael Balint για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι το μίσος και η εχθρικότητα είναι απαραίτητα συστατικά του διαχωρισμού που ενεργούν ως εμπόδιο ενάντια στον παιδική παλινδρόμηση. Οι ψυχολόγοι Helene Deutsch και Alice Baling υποστηρίζουν ότι μια μητέρα νιώθει αμφίθυμη προς την κόρη της και η ίδια επιθυμεί να την κρατήσει κοντά της, ενώ την ίδια στιγμή την ωθεί στην ενήλικη ζωή. Η αμφιθυμία τότε, δημιουργεί περισσότερο άγχος στην κόρη και προκαλεί προσπάθειες να ξεφύγει. «Η αμφιθυμία της μητέρας, επίσης, έχει την τάση να εκδηλώνεται εν μέρει από την υπερβολική (λόγω της ενοχής) τρυφερότητα και εν μέρει με την ανοικτή εχθρότητα». Έτσι, η γενική αμφιθυμία που η μητέρα αισθάνεται μπορεί να δημιουργήσει εποικοδομητικά εμπόδια που μπορεί να επιτρέψουν στο παιδί να σχηματίσει τη δική του ταυτότητα ανεξάρτητα από τη μητέρα. Από τη σκοπιά της μητέρας μπορεί επίσης να είναι εποικοδομητική, καθώς την εμποδίζει από την υπερβολική ταύτιση με το παιδί. Εν τούτοις, και στις δύο περιπτώσεις, η αμφιθυμία μπορεί να διαπεράσει το φράγμα μόνο αν παρίσταται το στοιχείο της αγάπης.

Η ανάπτυξη ορίων του εγώ επίσης διαφέρει στα δύο φύλα. Το αγόρι πρέπει να αποσυνδεθεί και να απομακρυνθεί από τη μητέρα ενώ το κορίτσι θα συνεχίσει να αισθάνεται συνδεδεμένο μαζί της και απλώς θα φέρει τον πατέρα μέσα στο τρίγωνο της σχέσης. Τα όρια της σχέσης ανάμεσα σε μια μητέρα και την κόρη της είναι δυσδιάκριτα, επειδή το θηλυκό παιδί δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει τον εαυτό της σαν ξεχωριστή οντότητα με τον τρόπο που χρειάζεται το αρσενικό και αισθάνεται μία αίσθηση συνέχειας με τον εξωτερικό κόσμο-αντικείμενο, την μητέρα. Τα αγόρια από την άλλη μεριά, πρέπει να πετύχουν μια αρρενωπή ταυτοποίηση με τον πατέρα τους, αποκτώντας έτσι πιο άκαμπτα όρια του εγώ, ενώ η αίσθηση του εαυτού τους είναι ξεχωριστή από τον εξωτερικό κόσμο.

Σε μερικές περιπτώσεις, το παιδί αισθάνεται εμπάθεια όπου ερμηνεύει και αντιδρά στο ασυνείδητό της. Και αυτή η περίπτωση διαφοροποιείται σύμφωνα με το φύλο. Το θηλυκό παιδί συχνά δρα σαν επέκταση της μητέρας και ακόμα εκφράζει την επιθετικότητα που αισθάνεται η μητέρα, αλλά επιλέγει να μην δράσει πάνω σ’ αυτό. Τα αγόρια από την άλλη μεριά, μπορεί να αντιδράσουν στο ασυνείδητο της μητέρας τους σαν να ήταν αυτά τα αντικείμενα των φαντασιώσεών της, παρά τα υποκείμενα. Με άλλα λόγια, τα κορίτσια γίνονται ο «εαυτός» και τα αγόρια ο «άλλος» (Chodorow, 1978).



Read Next

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.

10 Μαϊ 2024

Fashion Forward: Τα νέα προϊόντα τεχνολογίας και wearables της Huawei μας βάζουν στον ψηφιακό κόσμο με στυλ

Το HUAWEI WATCH FIT 3, το HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition και το HUAWEI MateBook X Pro έρχονται να μας καταπλήξουν.

10 Μαϊ 2024

Λώξη: Ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

Είναι η ιστορία της Λωξάνδρας Λούκας η οποία αξιώνει στην πράξη ισότιμη πρόσβαση στη ζωή και την τέχνη της.

06 Μαϊ 2024

Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο κάνε αυτό, λένε οι καρδιολόγοι

Είτε είσαι στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή αλλού, κάνε αυτό για να ζήσεις μέχρι τα 100 (και βάλε!).