ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο: Ο σπουδαίος φωτογράφος που ανάστησε ένα ολόκληρο δάσος μαζί με τη γυναίκα του

Με τη σύζυγό του, Λέλια, εδώ και 30 χρόνια μοχθούν να μετατρέψουν τη φάρμα τους στη Βραζιλία σε παράδεισο για πολλά είδη προς εξαφάνιση. Με εντυπωσιακή επιτυχία.

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο: Ο σπουδαίος φωτογράφος που ανάστησε ένα ολόκληρο δάσος μαζί με τη γυναίκα του

Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή φωτογράφους, που εδώ και 40 χρόνια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας με τον φακό του τα πιο καθοριστικά γεγονότα της ιστορίας. Παράλληλα, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει επιδοθεί σε μια ακόμα τεράστια αποστολή μαζί με τη γυναίκα του, Λέλια: να αναστήσουν ένα οικοσύστημα. Την οποία έχουν φέρει σε πέρας με εντυπωσιακή επιτυχία.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Βραζιλιάνος δημιουργός, επιστρέφοντας από τη Ρουάντα πριν από 30 χρόνια, με νωπές ακόμα τις τραυματικές μνήμες της φρικτής γενοκτονίας, αναζήτησε καταφύγιο στο ράντσο της οικογένειάς του. Εκεί όμως όπου θυμόταν ένα ζωντανό και πυκνό δάσος, βρήκε μια σχεδόν νεκρή γη, σε διαδικασία ερήμωσης, μόνο με το 0,5% καλυμμένο ακόμα με δέντρα. «Η γη», είπε χαρακτηριστικά στην Guardian, «ήταν εξίσου ασθενής με εμένα».

Τότε, με τη Λέλια είχαν μια φαινομενικά εξωφρενική ιδέα: να αναγεννήσουν το δάσος. Για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιούργησαν την περιβαλλοντική οργάνωση Instituto Terra, που μέσα στα επόμενα χρόνια κατάφερε να μετατρέψει εκείνη την αχανή γυμνή έκταση σε τροπικό παράδεισο.

Σεμπαστιάο Σαλγκάδο: Ο σπουδαίος φωτογράφος που ανάστησε ένα ολόκληρο δάσος μαζί με τη γυναίκα του
Ο Βραζιλιάνος δημιουργός, επιστρέφοντας από τη Ρουάντα πριν από 30 χρόνια, με νωπές ακόμα τις τραυματικές μνήμες της φρικτής γενοκτονίας, αναζήτησε καταφύγιο στο ράντσο της οικογένειάς του. Εκεί όμως όπου θυμόταν ένα ζωντανό και πυκνό δάσος, βρήκε μια σχεδόν νεκρή γη. Photo: @danilowitsch

Σε εκείνο το πάρκο που σήμερα ονομάζεται Private Natural Heritage Reserve, ωστόσο, δεν επέστρεψαν μόνο τα δέντρα αλλά και εκατοντάδες είδη πανίδας που είχε εξορίσει η περιβαλλοντική καταστροφή. 293 είδη δέντρων, 172 είδη πτηνών, 33 είδη θηλαστικών και 15 είδη αμφιβίων και ερπετών - πολλά από αυτά προς εξαφάνιση. Κάπως έτσι, δύο πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι πέτυχαν τον άθλο της αναγέννησης ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. «Όλα τα έντομα και τα πτηνά και τα ψάρια επέστρεψαν» θριαμβολογεί σήμερα δικαίως ο Σαλγκάδο. «Και, μαζί με τα δέντρα αναγεννήθηκα κι εγώ».

Δείτε φωτογραφίες των ειδών που έσωσε ο Σαλγκάδο.


Δείτε το τρέιλερ ενός πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, που γύρισε ο γιος του σε συνεργασία με τον Βιμ Βέντερς.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.


Read Next

06 Ιουλ 2024

Πλάθιντο Ντομίνγκο και Χοσέ Καρέρας: Μια μεγάλη έχθρα που εξελίχθηκε στην απόλυτα τρυφερή φιλία- Η άγνωστη ιστορία

Οι τενόροι-μύθοι έρχονται στην Αθήνα σε μία ιστορική εμφάνιση την Τετάρτη 10 Ιουλίου. Πώς όμως από ορκισμένοι εχθροί έγιναν επιστήθιοι φίλοι;

06 Ιουλ 2024

Φρίντα Κάλο: "Γεννήθηκα σκύλα, γεννήθηκα ζωγράφος"

Η ιστορία της ζωής της Μεξικανής ζωγράφου, που φλέρταρε με τον πόνο, τη θλίψη, τον απόλυτο έρωτα και την τρυφερότητα, μέσα από ίδια τα λόγια της.

Περισσότερα από

Stories

06 Ιουλ 2024

"Εγώ, ο Ένιο Μορικόνε, έχω πια πεθάνει": Ο σπουδαίος συνθέτης έγραψε ο ίδιος τον επικήδειο του

"Της στέλνω τον πιο πονεμένο μου αποχαιρετισμό". Ο συγκλονιστικός τρόπος που αποχαιρέτησε τη σύζυγό του, Μαρία.

05 Ιουλ 2024

Η Σοφία Λόρεν στην Ύδρα: Σπάνιο στιγμιότυπο από την πρώτη Χολιγουντιανή παραγωγή στην Ελλάδα

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ την Ύδρα… ένα από τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο", είχε δηλώσει το μακρινό 1956 η δημοφιλής Ιταλίδα ηθοποιός.

04 Ιουλ 2024

Τζίνα Λολομπρίτζιντα: Σύμβολο του σεξ, γλύπτρια και φωτορεπόρτερ

Η ιδιωτική ζωή της Lolo υπήρξε πολύ πιο πικάντικη από το σενάριο οποιασδήποτε από τις ταινίες της.

04 Ιουλ 2024

"Ζούσαμε 7 άτομα σε ένα υπνοδωμάτιο". H τραγική ιστορία ζωής του Χοακίν Φίνιξ

Από την απόλυτη φτώχεια στην κορυφή του Χόλιγουντ και από την τραγική απώλεια του αδελφού του στον δικό του εθισμό στο αλκοόλ.

03 Ιουλ 2024

Αθανάσιος Καρβέλας: Ο Έλληνας εφευρέτης του παγωτού μηχανής στις ΗΠΑ υλοποίησε το Αμερικανικό Όνειρο

Γνωστός στις ΗΠΑ ως Τομ Κάρβελ, δημιούργησε το εξαιρετικά επιτυχημένο brand Carvel. Γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1906.

03 Ιουλ 2024
02 Ιουλ 2024

Νάντια Κομανέτσι: Το τέλειο δεκάρι, τα βασανιστήρια από τον γιο του δικτάτορα Τσαουσέσκου και η απόπειρα αυτοκτονίας

1976: Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι είναι η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10. Αλλά η ζωή της δεν υπήρξε ποτέ τέλεια.

02 Ιουλ 2024
02 Ιουλ 2024