ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Συναρπαστική ανακάλυψη»: Νέα θεραπεία φαίνεται να σκοτώνει όλους τους τύπους καρκινικών κυττάρων

Πειράματα σε εργαστήριο έδειξαν ότι είναι αποτελεσματική σε κακοήθειες του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και άλλων μορφών καρκίνου.

«Συναρπαστική ανακάλυψη»: Νέα θεραπεία φαίνεται να σκοτώνει όλους τους τύπους καρκινικών κυττάρων

Μια μέθοδο που σκοτώνει τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και άλλων τύπων ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Immunology, δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα σε ασθενείς αλλά οι ερευνητές λένε ότι έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Πώς λειτουργεί όμως η καινούρια θεραπεία; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος, το T λεμφοκύτταρο, εντοπίζει τις απειλές και τις εξουδετερώνει -ανάμεσα σε αυτές και πολλούς τύπους καρκίνου. «Υπάρχει πιθανότητα να θεραπεύει όλους τους ασθενείς» δήλωσε ο ερευνητής Andrew Sewell στο BBC, προσθέτοντας: «Ενισχύει την προοπτική μίας θεραπείας για όλους τους καρκίνους, με έναν και μοναδικό τύπο λεμφοκυττάρου που ίσως είναι ικανό να τους καταστρέφει». Συγκεκριμένα, σε πειράματα στο εργαστήριο οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εξουδετερώνει διάφορα καρκινικά κύτταρα, μεταξύ άλλων στον πνεύμονα, το δέρμα, το αίμα, το έντερο, το μαστό, τα κόκαλα, τον προστάτη, τις ωοθήκες, τα νεφρά και τη μήτρα. Και, κάτι ακόμα σημαντικό, αφήνει ανέγγιχτους τους υγιείς ιστούς.

Η ανοσοθεραπεία θεωρείται ένα από τα πλέον υποσχόμενα πεδία έρευνας στη θεραπεία του καρκίνου. Το πιο γνωστό παράδειγμά της είναι το CAR-T, ένα «ζωντανό» φάρμακο που φτιάχνεται από γενετικά τροποποιημένα Τ λεμφοκύτταρα με σκοπό να εντοπίζει και να καταστρέφει τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα που δίνει ένα εντυπωσιακά: Σε κάποιους ασθενείς σε τερματικό στάδιο, ο καρκίνος έρχεται σε πλήρη ύφεση. Το μειονέκτημα του CAR-T, ότι λειτουργεί μόνο σε συγκεκριμένους τύπους κακοήθειας. Η νέα ανακάλυψη του Κάρντιφ ενδέχεται λοιπόν να οδηγήσει σε μια καθολική θεραπεία.

Οι ερευνητές Lucia Mori και Gennaro De Libero, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, σχολίασαν ότι το εύρημα έχει «τεράστιες δυνατότητες» αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφανθούμε ότι έχει αποτέλεσμα σε όλους τους τύπους του καρκίνου. Ο Daniel Davis, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε με τη σειρά του: «Για την ώρα, η έρευνα δεν βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη αληθινών φαρμάκων για ασθενείς. Είναι [όμως] αναμφίβολα μια συναρπαστική ανάπτυξη, επειδή εξελίσσει τις γνώσεις μας για το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει τη δυνατότητα για μελλοντικά, νέα φάρμακα».

Δείτε πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία:

*Με στοιχεία από BBC

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: EPA/David Fernandez

Read Next

18 Μαϊ 2024

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της "πέμπτης νόσου" που κόστισε τη ζωή ενός παιδιού 3,5 ετών.

17 Μαϊ 2024

Favela x Strofilia: Μία fashion συνεργασία για λεπτά γούστα

Μόδα και κρασί. Δυο αδιαμφισβήτητες απολαύσεις.

Περισσότερα από

Life

17 Μαϊ 2024

HUAWEI Pura 70 Pro: Ο βασιλιάς της φωτογραφίας έφτασε στην Ελλάδα

Και ανακοινώνει την έναρξη των προπαραγγελιών του νέου εκπληκτικού smartphone.

17 Μαϊ 2024

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος υπερήφανος χορηγός του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας 2024

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας 2024 θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

17 Μαϊ 2024

Ανακάλυψε το δικό σου Hobby στις φετινές διακοπές

Mαθήματα μαγειρικής, τοξοβολία, αστροτουρισμός, πεζοπορία, καταδύσεις και ό,τι μπορείς να ονειρευτείς.

17 Μαϊ 2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (9-15/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

15 Μαϊ 2024

To Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top δίνει ώθηση στη γυναικεία ενδυνάμωση για 6η χρονιά

Η πρωτοβουλία-θεσμός από τη Mastercard και το Women On Top για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών εμπλουτίζεται και επεκτείνεται.

14 Μαϊ 2024

ATHENS FITNESS FESTIVAL 2024: Η Ακτή Βουλιαγμένης μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό παραθαλάσσιο γυμναστήριο

Στις 25 & 26 Μαΐου θα διεξαχθεί για ακόμα μια χρονιά το Athens Fitness Festival 2024.

12 Μαϊ 2024

7 διάσημα ψυχολογικά πειράματα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Πολλά διάσημα πειράματα που αναλύουν την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν επηρεάσει την κατανόηση της ψυχολογίας. Για ορισμένα δεν είναι δυνατή η επανάληψή τους σήμερα λόγω παραβιάσεων των ηθικών ορίων. Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει τη σημασία τους.

12 Μαϊ 2024

"Rays of Infinity" | Ένα ταξίδι από τον ήχο στο φως

Η PanArmonia επιστρέφει στο θέατρο "Άλσος" και παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά το νέο άλμπουμ "Rays of Infinity", μαζί με αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

11 Μαϊ 2024

Πότε ξεκινά το σεξ σε νέα σχέση; Η απάντηση της ειδικού θα σε εκπλήξει

Νομίζεις ότι ο κανόνας "όχι σεξ πριν το τρίτο ραντεβού" αρκεί; Καλύτερα να το παρατείνεις στους... έξι μήνες, ή και παραπάνω.

10 Μαϊ 2024

Olvos Koufonisia: Ο δικός μου παράδεισος

Τα Κουφονήσια είναι ο δικός μου παράδεισος και το Olvos Koufonisia, το δικό μου εξωτικό καταφύγιο.