ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χταπόδι-λουκούμι: Μια Ελληνίδα food blogger αποκαλύπτει τα μυστικά για να το μαγειρέψεις σωστά

Ακόμα και αν είσαι αρχάριος στη μαγειρική θα γίνει μαλακό και νόστιμο, αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Άντζελας Κοντού (A Hungry Bear).

Χταπόδι-λουκούμι: Μια Ελληνίδα food blogger αποκαλύπτει τα μυστικά για να το μαγειρέψεις σωστά

Αν αποτυγχάνεις να μαγειρέψεις το χταπόδι όσες φορές κι αν προσπαθείς -σου βγαίνει πολύ σκληρό ή άνοστο- μπορείς να του δώσεις μία ακόμα ευκαιρία ώστε να μη λείψει από το σαρακοστιανό τραπέζι σου. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που δίνει βήμα βήμα η food blogger Άντζελα Κοντού (A Hungry Bear) έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι, ακόμα και αν είσαι αρχάριος στη μαγειρική.

Βήμα 1ο
«Αν αγοράσουμε φρέσκο χταπόδι από τον ιχθυοπώλη μας, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα μαλακώσει καλά στην κατσαρόλα. Πρέπει να μαλακώσουν οι ιστοί του και αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους. Θα πρέπει το χταπόδι να είναι "παραγουλιασμένο", όπως το λένε, δηλαδή να έχει χτυπηθεί προτού το πάρουμε εμείς. Ο ψαράς παραδοσιακά χτυπάει κάτω στα χοντρά βότσαλα της παραλίας το χταπόδι και το τρίβει κυκλικά. Ή, σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, βάζουν τα χταπόδια σε ειδικά "πλυντήρια", όπου το μηχάνημα αναλαμβάνει τη δουλειά. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να σπάσουν οι ίνες του και να γίνει τρυφερό κατά το μαγείρεμα. Βεβαίως αν δεν ψαρέψουμε μόνοι μας το χταπόδι, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία.

»Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος να το μαλακώσουμε. Κι αυτός είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη για μερικές μέρες ή αν μπορούμε ακόμα και εβδομάδες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτό θα κάνει την ίδια δουλειά με το χτύπημα και το χταπόδι μας θα βράσει καλύτερα. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι το ίδιο. Μαλακώνουν οι ιστοί του και επιτρέπουν να μαλακώσει καλά στο μαγείρεμα. Όπως είναι ευνόητο, ο δεύτερος τρόπος της κατάψυξης είναι ευκολότερος για εμάς. Έτσι στην περίπτωση που έχουμε στα χέρια μας ένα φρέσκο χταπόδι, επειδή δεν γνωρίζουμε αν πέρασε από τη διαδικασία χτυπήματος, καλό είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη και να το μαγειρέψουμε μετά από ένα διάστημα.

»Αν βεβαίως αγοράσουμε κατεψυγμένο χταπόδι, μπορούμε να το αποψύξουμε και να το μαγειρέψουμε αμέσως. Η δική μου συμβουλή πάντως είναι να πάρετε φρέσκο χταπόδι που είναι ασύγκριτα πιο γευστικό. Αλλά στην περίπτωση που επιλέξετε κατεψυγμένο, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι είναι ελληνικό, διότι τα εισαγόμενα είναι πολύ άνοστα σε σχέση με τα χταπόδια των ελληνικών θαλασσών.

Βήμα 2ο

»Αν είναι ακαθάριστο το χταπόδι που θα μαγειρέψουμε, πρέπει να το καθαρίσουμε καλά, γυρίζοντας τα μέσα έξω την κουκούλα του και αφαιρώντας όλα τα εντόσθια που περιέχει. Στη συνέχεια αφαιρούμε και το μόνο σκληρό σημείο επάνω του, το δόντι του, που βρίσκεται στο κέντρο των πλοκαμιών.

»Το πλένουμε σχολαστικά να φύγουν τυχόν άμμος και όποια άλλη ακαθαρσία από τα πλοκάμια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο κλείνοντας το καπάκι και το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να βγάλει τα δικά του υγρά και να σιγοβράσει σε αυτά. Τις περισσότερες φορές αρκούν τα δικά του υγρά για να βράσει ώσπου να μαλακώσει καλά. Εάν πάλι δούμε ότι η κατσαρόλα στέγνωσε και το χταπόδι ακόμα είναι σκληρό, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Δεν προσθέτουμε απολύτως τίποτα άλλο και βεβαίως το αλάτι απαγορεύεται. Από το σημείο που το χταπόδι μας μαλακώσει αρκετά, μπορούμε να συνεχίσουμε την όποια συνταγή επιλέξουμε να ετοιμάσουμε».

Δες τον Γάλλο σεφ Eric Ripert να μαγειρεύει το χταπόδι βασισμένος σε συνταγή του Άντονι Μπουρντέν.

Photo by James Sutton on Unsplash

Read Next

05 Μαϊ 2024

Χωρίς πόρτες και παράθυρα: Η βίλα της Ναόμι Κάμπελ στην Αφρική έχει στέγη από φύλλα κοκοφοίνικα

Παράδοση και πολυτέλεια στη βίλα του μοντέλου στο Μαλίντι της Κένυας.

04 Μαϊ 2024

Λεπτή χωρίς στερήσεις: Οι κανόνες που ακολουθούν οι γυναίκες που χάνουν κιλά χωρίς να κάνουν δίαιτα

Υιοθέτησε τις συνήθειες και τη στάση ζωής τους. Σίγουρα μπορείς να γίνεις μία από αυτές.

Περισσότερα από

Life

04 Μαϊ 2024

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τα μυστικά της και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

03 Μαϊ 2024

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για τέλειο πασχαλινό τσουρέκι. Και το μυστικό του για αρχάριους

Η κορυφαία συνταγή για τσουρέκι. Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε στο σπίτι, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

02 Μαϊ 2024

Η Yamamay τιμά την γυναικεία ομορφιά και την καλοκαιρινή ανεμελιά

Η νέα καλοκαιινή συλλογή της Yamamay, διαθέτει μαγιό ολόσωμα, μπικίνι και τρικίνι για κάθε γούστο, αλλά και για κάθε τύπο σώματος.

01 Μαϊ 2024

Moodo Fashion: Βρείτε το προσωπικό σας στυλ

Ρούχα που έχουν για γυναίκες που αναζητούν το προσωπικό τους στυλ και την άνεση

30 Απρ 2024

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;