ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δανάη Ίσαρη: Η Ελληνίδα φωτογράφος που κατέκτησε το Instagram με όπλο την αισθητική

Η φωτογράφος Δανάη Ίσαρη μιλάει για την τέχνη του πορτρέτου, τα σουτζουκάκια με πουρέ της παιδικής της ηλικίας και την απελευθέρωση που της χάρισε η καραντίνα.

Δανάη Ίσαρη: Η Ελληνίδα φωτογράφος που κατέκτησε το Instagram εμε όπλο την αισθητική

Ο λογαριασμός της στο Instagram έγινε σχεδόν viral κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν η Δανάη Ίσαρη αποφάσισε να πειραματιστεί με το είδος του αυτοπορτέτου και να χρησιμοποιήσει ό,τι είχε μες στο σπίτι ως props αλλά κυρίως να χρησιμοποιήσει τον εαυτό της ως μοντέλο. Δανειζόμενη στοιχεία των ζωγράφων της Αναγέννησης φιλοτέχνησε πορτρέτα με έντονη εικαστική ματιά που μοιάζουν να ακροβατούν ανάμεσα στη ζωγραφική και στη φωτογραφία. Στις εικόνες της η ποπ κουλτούρα φοράει μανδύα αναγέννησης και το φως αιχμαλωτίζεται στις αντιθέσεις του.

"Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολο να χρησιμοποιείς τον εαυτό σου για μοντέλο. Από απλές λεπτομέρειες: όπως το να ρυθμίσεις το timer και να μην βλέπεις το αποτέλεσμα πριν το κλικ έως τη δυσκολία να χειριστείς τον εαυτό σου ως θέμα. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, γιατί δεν θεωρώ ότι έχω φωτογένεια και δεν είμαι από τα πρόσωπα που μπορούν μέσα σε 2 κλικ να αποδώσουν αυτό που επιδιώκει η φωτογράφιση" μας εξηγεί η Δανάη.

Τα πορτρέτα της καραντίνας

Ανάμεσα στα πορτρέτα που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό είναι ασφαλώς αυτό με τα χαρτιά υγείας ως ρόλεϊ, το ρόδο που ψεκάζεται με Detol, την αναπαράσταση του Ναύτη του Τσαρούχη κατά τα πρότυπα του #museumchallenge κ.ά. Στη δική της περίπτωση το Instagram γίνεται μια online γκαλερί όπου μπορεί να πειραματιστεί και να συστήσει στο κοινό διαφορετικές πτυχές του εαυτού της.

"Στην καραντίνα ήταν η πρώτη φορά που έμεινα σπίτι χωρίς ενοχές. Μού επέτρεψε να συνειδητοποιήσω καλύτερα ποια είμαι, τι θέλω να αποτυπώνω και πώς, τι ποιο στιλ θέλω να διαμορφώσω στη δουλειά μου" λέει η Δανάη. "Και μάλιστα μού έδωσε την ευκαιρία να πειραματιστώ με τον εαυτό μου. Ένιωσα ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με τον εαυτό μου χωρίς να με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Κάνει καλό αυτό ως εμπειρία. Ακόμα και αν το βίωσα μέσα από τις περσόνες που εφήυρα" εξηγεί η φωτογράφος.

Κάποιες εικόνες της αποτυπώνουν τη θηλυκή ενέργεια, τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό με τρόπο υπαινικτικό, αλλά δυναμικό. Μακριά από τα κοινά "πρότυπα" του Instagram. Το επιτρέπει άραγε αυτό το ίδιο το μέσο; Μπορεί κανείς να αρθρώσει έναν εικαστικό λόγο διαφορετικό από τον κυρίαρχο; Και ποιον μπορεί να αφορά; "Κι εγώ αυτό αναρωτιόμουν. Αλλά τελικά όταν είναι κάτι αυθεντικό θα βρει το κοινό του. Δεν έχει σημασία αν είναι τεράστιο, αλλά αν είναι ενεργό και παρακολουθεί εντατικά έναν λογαριασμό επειδή πραγματικά τού αρέσει, βρίσκει κάτι σε αυτό ακόμα και αν δεν ξέρει ακριβώς τι. Το ίδιο ισχύει και για τους λογαριασμούς που αγαπώ και ακολουθώ κι εγώ. Πλέον ο κόσμος θέλει να βλέπει και τον άνθρωπο πίσω από την κάμερα, να τον νιώθει δίπλα του".

Άνθρωποι και φαγητό

Τι αγαπάει πιο πολύ στη δουλειά και στη ζωή; "Τους ανθρώπους και το φαγητό!" Η Δανάη ξεκίνησε από τη φωτογραφία φαγητού συνεργαζόμενη με περιοδικά και social media εταιριών. Γιατί; Γιατί είναι η μεγάλη της αγάπη. "Μαγείρεψα το πρώτο μου φαγητό όταν ήμουν στην 5η ή 6η Δημοτικού. Αλλά έντονα θυμάμαι μια Κυριακή, όταν ήμουν πια 14 ετών, που φεύγοντας οι γονείς μου για βόλτα μού είπαν να πλάσω μπιφτέκια με τον κιμά που ήταν στο ψυγείο. Εγώ όμως βαριόμουν πολύ να φάω μπιφτέκια και από το πουθενά αποφάσισα να φτιάξω σουτζουκάκια με πουρέ. Άνοιξα εκεί κάτι βιβλία μαγειρικής και το πέτυχα! Οι γονείς μου εξεπλάγησαν, ευτυχώς ευχάριστα".

Έμπειρη πλέον στη μαγειρική, με κριτήριο γεύσης προσαρμόζει κάθε φορά τις συνταγές στα δικά της μέτρα. "Όταν μαγειρεύω χαλαρώνω πάρα πολύ. Το φαγητό είναι πολύ ψηλά στις αξίες μου. Ακόμα και σήμερα μου φαίνεται θαύμα πως ο άνθρωπος μπορεί να παίρνει πρώτες ύλες από το περιβάλλον και να φτιάχνει κάτι νέο, που είναι θρεπτικό για τον εαυτό του και τους άλλους" σημειώνει η Δανάη.

Και τα πορτρέτα; "Ξεκίνησαν όταν φωτογράφιζα για 3 σχεδόν χρόνια γυναίκες για ένα περιοδικό γάμου. Το πορτρέτο είναι μια στιγμή διάδρασης μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζόμενου. Πρέπει να αφήσει ένα μικρό παραθυράκι ο φωτογραφιζόμενος για να εισέλθει ο φωτογράφος". Και οι celebrities; "Οι περισσότεροι δεν το επιτρέπουν αυτό. Προτιμούν την πεπατημένη, το "καλό" τους προφίλ, συγκεκριμένες πόζες, ίδια χαμόγελα και όχι κάτι -οτιδήποτε- που θα γεννηθεί πραγματικά εκείνη τη στιγμή" εξηγεί η ίδια.

Κι ένα μυστικό για μια καλή φωτογραφία; "Υπάρχει: να είσαι εκεί παρών στη στιγμή. Να είσαι συντονισμένος με όσα σε περιβάλλουν, είτε φωτογραφίζεις στον δρόμο, σ’ έναν γάμο ή σε ένα στούντιο. Μόλις συγκεντρωθεί κανείς, γίνεται κάτι μαγικό και σου αποκαλύπτονται σπουδαίες στιγμές".

Ακολουθήστε το womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!