ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Noma: Kλείνει το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου με τον πιο κακοποιητικό σεφ

Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά ο Ρετζέπι, όπως πολλοί διάσημοι σεφ, είχε κατηγορηθεί ότι έθιγε λεκτικά τους συνεργάτες του.

Με μια σύντομη ανάρτηση ο σεφ του Noma, René Redzepi, ανακοίνωσε πως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο θα κλείσει σύντομα τις πόρτες του: "Αγαπητοί φίλοι, έχουμε σημαντικά νέα. Ετοιμάζουμε εδώ και καιρό κάτι και με ενθουσιασμό θα ήθελα να μοιραστώ το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου, του noma 3.0" έγραψε εξηγώντας πως ο χειμώνας του 2024 θα είναι η τελευταία σεζόν λειτουργίας του εστιατορίου. "Για να συνεχίσουμε να είμαστε το Noma πρέπει να αλλάξουμε" σημείωσε ο ίδιος ενώ συμπλήρωσε πως το Noma θα πάψει να λειτουργεί ως εστιατόριο και θα μετατραπεί σε εργαστήριο ανάπτυξης νέων ιδεών και προϊόντων.

Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του πριν από δύο δεκαετίες, το Noma έχει μεταμορφώσει το fine dining.

Το εστιατόριο της Κοπεγχάγης -το οποίο αυτή την εποχή σερβίρει από ψητή καρδιά ταράνδου πάνω σε πευκοβελόνες μέχρι παγωτό σαφράν μέσα σε μπολ από κερί μέλισσας- έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη, νέα κατηγορία "γαστρο-τουριστών" που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη πρωτεύουσα της Δανίας και οργανώνουν ολόκληρα ταξίδια με επίκεντρο την επίσκεψη στο εστιατόριο. Το μενού γευσιγνωσίας του κοστίζει περίπου 500 ευρώ. Παρόλα αυτά, ο Redzepi δήλωσε σήμερα πως το Noma θα πάψει να εξυπηρετεί πελάτες στα τέλη του 2024.

Ο ίδιος ο Ρετζέπι έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις του ότι η πίεση για την επιτυχία αλλά και η διάθεσή του να αναπτυχθεί ως άνθρωπος (χωρίς την απίστευτη ενέργεια, πειθαρχία αλλά και αλαζονεία που τον διέκρινε όταν πρωτοάνοιξε το Νoma το 2003) τον έστειλαν πολλές φορές εξαντλημένο στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης όπως και σε περιπάτους περισυλλογής στα δάση προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που του έφερε τόση δόξα, ψάχνοντας έναν τρόπο να το συνδυάσει επιτυχημένα με την αρμονική οικογενειακή ζωή (σημαντική αξία για τους Δανούς) και την προσωπική του ευτυχία. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό πλέον", δηλώνει στα 45 του χρόνια.

Ο Ρετζέπι, όπως πολλοί διάσημοι σεφ, είχε κατηγορηθεί ότι έθιγε λεκτικά τους συνεργάτες του, συμβάντα που δημοσιοποιούνταν αστραπιαία στο Instagram κάθε εργαζόμενου και βέβαια μείωναν το γόητρο του ξακουστού εστιατορίου και του ίδιου του σεφ.

Ο Φιλανδός Κιμ Μικκόλα, σεφ για τέσσερα χρόνια στο πολυτελές δανέζικο εστιατόριο, παρομοίασε το fine dining με μια σκληρή εργασία που εμπεριέχει "την κακοποίηση σχεδόν εξ ορισμού", όπως το μπαλέτο ή η εξόρυξη διαμαντιών. Ο ίδιος τράβηξε πάντως προς μια συνεταιριστική αλυσίδα τηγανητού κοτόπουλου, το KotKot, αποχαιρετώντας δια παντός την υψηλή πλευρά της εστίασης.

Ο ίδιος έχει παραδεχθεί: "Ήμουν νταής για ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου. Φώναξα και έσπρωξα κόσμο… Έτσι με είχαν μάθει να μαγειρεύω και ήταν ο μόνος τρόπος που ήξερα για να περάσω ένα μήνυμα" είπε αλλά ο κύκλος της κακοποίησης δεν κλείνει εύκολα. Το Noma δεν φημιζόταν για δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων της, με το εστιατόριο να βασίζεται σε απλήρωτους ασκούμενους. Αναγκάστηκε να πληρώνει τους ασκούμενους, μια αλλαγή που έχει προσθέσει τουλάχιστον 50.000$ στο μηνιαίο κόστος εργασίας του εστιατορίου.

Και έτσι ο σεφ αποφάσισε ότι δεν είναι βιώσιμο να παράγει έτσι fine dining.

Read Next

17 Μαϊ 2024

Θανάσης Μπάφας: Έφυγε ο θρύλος των ειδικών δυνάμεων - Έζησε τη φρίκη του πολέμου

Η τελευταία συνέντευξη του Θανάση Μπάφα, που διηγείται ιστορίες από επικίνδυνες αποστολές στον πόλεμο.

17 Μαϊ 2024

"Megalopolis": Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποκαλύπτει την πρώτη σκηνή της νέας (και προφανώς συγκλονιστικής) ταινίας του

40 χρόνια και 300 σενάρια, χρειάστηκε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μέχρι να τελειοποιήσει το Megalopolis. Και το πρώτο τρέιλερ της νέας του ταινίας, είναι επιτέλους εδώ.

Περισσότερα από

News

16 Μαϊ 2024

Η κίνηση του William για να μη διαταραχτεί η ιδιωτικότητα της Kate που συνεχίζει τις θεραπείες της

H απόφαση του διαδόχου του θρόνου με σκοπό να προστατεύσει τη σύζυγό του

16 Μαϊ 2024

"Ο Διάβολος φοράει Prada": 10 πράγματα που δεν ήξερες για την κωμωδία

Η αμοιβή της Στριπ, σε ποιον βάσισε την ερμηνεία της, οι σχεδιαστές που δεν έδιναν από φόβο ρούχα τους και πολλά, πολλά ακόμη!

16 Μαϊ 2024

Διαζύγιο για την Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ; "Απλά δεν μπορούν να το κάνουν να δουλέψει"

Πηγή κοντά στο ζευγάρι αποκάλυψε ότι πρακτικά έχουν ήδη χωρίσει.

16 Μαϊ 2024

Piano City Athens: Το πρώτο φεστιβάλ ¨δρόμου" που συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλη την πόλη.

Mετά το πρώτο φεστιβάλ τον Μάιο 2023, το αγαπημένο φεστιβάλ δρόμου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά!16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαΐου όλη η Αθήνα θα γεμίσει μουσική.

16 Μαϊ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι drag queen που θα κρατήσουν την Ολυμπιακή Φλόγα

"Είναι σημαντικό για όλο τον κόσμο να δει ότι στη Γαλλία μπορείς να είσαι drag queen και να μεταφέρεις την Ολυμπιακή Φλόγα" δήλωσε η drag queen, Miss Martini.

16 Μαϊ 2024

Λένα Μαντά: "Ο πατέρας μου πέθανε με άνοια. Καθόλου δεν με ένοιαξε"

Η Λένα Μαντά μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της αλλά και τη δύσκολη σχέση με τους γονείς της.

16 Μαϊ 2024

Το καλοκαίρι της Ελένης Μενεγάκη | Τα ωραιότερα beach looks της

Η παρουσιάστρια απολαμβάνει το καλοκαίρι της, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ιδιωτικά μαζί με τα αγαπημένα της πρόσωπα.

16 Μαϊ 2024

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ μεταφέρει στο Μπρόντγουεϊ την επιτυχία του "Good Night, and Good Luck"

"Είναι τιμή μου, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, να επιστρέφω στη σκηνή, και ειδικά στο Μπρόντγουεϊ", ανέφερε ο Κλούνεϊ σε δήλωσή του.

16 Μαϊ 2024

Μελέτης Ηλίας: Σίγουρα δεν θυμάσαι ότι είχε παίξει σε αυτήν τη διαφήμιση

Ο αγαπημένος ηθοποιός, Μελέτης Ηλίας, μιλά για τις πτυχές της ζωής του και μας θυμίζει τη διαφήμιση που είχε παίξει στο παρελθόν.

16 Μαϊ 2024

Μαριτίνα Ντενίση:"Σε αγαπάω περισσότερο από τον καθένα"

H Μαριτίνα Ντενίση ευχήθηκε στη μητέρα της με μια τρυφερή φωτογραφία τους