ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έχετε αναρωτηθεί γιατί το Κολωνάκι λέγεται Κολωνάκι;

Η περιοχή λεγόταν μάλιστα "κατσικάδικα" αφού δεν ήταν παρά ένα απέραντο βοσκοτόπι.

Το Κολωνάκι μπορεί να είναι μία από τις πιο γνωστές γειτονιές της Αθήνας, γεμάτη κόσμο, εμπορικά καταστήματα και ζωή, όμως δεν ήταν έτσι πάντα.

Το κοσμικό στέκι της πρωτεύουσας ήταν ακατοίκητo κατά την οθωμανική περίοδο. Κι εκεί βοσκούσαν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι της εποχής, στις πλαγιές του Λυκαβηττού. Γι' αυτό και ονομαζόταν "Κατσικάδικα", ονομασία που συν τω χρόνω έχει ξεχαστεί.

Στα χρόνια του Όθωνα η περιοχή παρέμενε ακόμα αγροτική, με αμπελώνες, αγρούς και στάνες. Επειδή όμως βρισκόταν τόσο κοντά στα Βασιλικά Ανάκτορα, που βρισκόντουσαν κοντά στη σημερινή Βουλή, άρχισε να γίνεται κέντρο και να χτίζονται τα πρώτα απλά αστικά σπίτια -αυτά που βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες, με την εσωτερική αυλή.

Πώς πήρε όμως το όνομα "Κολωνάκι";

Κι όμως η αριστοκρατική περιοχή της Αθήνας πήρε το όνομα της από ένα... κολωνάκι που βρισκόταν αρχικά στην πλατεία Δεξαμενής. Τέτοιες μικρές κολώνες βρισκόντουσαν σε διάφορα σημεία της πόλης σηματοδοτώντας τα σημεία όπου έκαναν παλιά θυσίες ζώων για την αποτροπή ασθενειών και λιμών. Γιατί και οι Αθηναίοι (όπως και ο αγροτικός πληθυσμός σε όλη τη χώρα) συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες μες στην πόλη και να κάνουν ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Εκεί όπου έκαναν τις θυσίες, έστηναν και ένα κολωνάκι, όπως εκείνο του Κολωνακίου. Μάλιστα για την αποτροπή επιδημιών συνήθιζαν να σφάζουν δίδυμα μοσχάρια ή άλλα δίδυμα ζώα αφού τα περιέφεραν πρώτα με πομπή μέσα στην πόλη.

Σήμερα το εν λόγω κολωνάκι που έδωσε το όνομα του στην περιοχή και είναι μαρμάρινο (ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών) βρίσκεται στην πλατεία Φιλικής Εταιρίας, θυμίζοντας πάντα μια άλλη εποχή.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

Περισσότερα από

News

05 Μαϊ 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τι την συμβούλευσε η Γκρέις Κέλι όταν την είδε δακρυσμένη στην τουαλέτα

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μόλις 19 ετών, όταν συνάντησε σε επίσημη εκδήλωση την Πριγκίπισσα του Μονακό. Η Γκρέις Κέλι της είπε τότε μια κουβέντα που σήμερα θα θεωρούσαμε προφητεία.

04 Μαϊ 2024

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αξέχαστη ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.