Η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο πάνω από 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Υπολογίζεται δηλαδή πως κάθε Ευρωπαίος πολίτης πετάει 173 κιλά τροφίμων στα σκουπίδια. Σοκάρει το γεγονός πως το 40% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια παγκοσμίως, ενώ το 30% των λαχανικών και των φρούτων πετιούνται λόγω... εμφάνισης.
Η σπατάλη πραγματοποιείται σε όλα τα στάδια της διαχείρισης των τροφίμων, από την παραγωγή ενός τροφίμου μέχρι και την κατανάλωσή του, αλλά η πλειοψηφία των απορριμμάτων προκύπτει μέσα στα νοικοκυριά λόγω κακής διαχείρισης. Ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς καταναλώνεται περιττή ενέργεια, νερό και καλλιεργήσιμη γη.
Τράπεζες τροφίμων, κοινωνικές πρωτοβουλίες, apps, αλλά και διάσημοι σεφ, όπως ο Ιταλός "Μισελενάτος" Μάσιμο Μποτούρα έχουν ταχθεί στον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων.
Ο Μποτούρα για παράδειγμα έχει δημιουργήσει μία κοινωνική κουζίνα όπου μαγειρεύονται όλα τα τρόφιμα, τα οποία αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια και προσφέρονται ζεστά, υγιεινά πιάτα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στο σπίτι:
1. Ψωνίζουμε "με μέτρο" – Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας. Χρησιμοποιούμε λίστες για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές. Τα επιπλέον τρόφιμα που θα αγοράζαμε, συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
2. Επιλέγουμε τα "περίεργα" φρούτα και λαχανικά – Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μπορεί να μην έχουν το "σωστό" μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, γιατί διαφορετικά συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν "τέλεια" εμφάνιση.
3. Μάθετε πότε στα αλήθεια "χαλάει" το φαγητό – Μαθαίνουμε πότε στα αλήθεια "χαλάει" το φαγητό. Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή ακόμα και μερικές ημέρες μετά την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης τους.
4. Τακτοποιούμε το ψυγείο μας – Οργανώνουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και καταναλώνουμε πρώτα αυτά που είναι να "χαλάσουν" σύντομα. Τοποθετούμε τα προϊόντα στα σωστά ράφια-θήκες.
5. Αξιοποιούμε την κατάψυξή μας – Μπορούμε να συντηρούμε φαγητό στην κατάψυξη και με αυτόν τον τρόπο, να το διατηρούμε ασφαλές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
6. Ζητάμε μικρότερες μερίδες φαγητού – Όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο/ταβέρνα μπορούμε να ρωτήσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα να μας δώσουν μικρότερη μερίδα από την κανονική. Προσπαθούμε, όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να σερβιριστούμε, να τοποθετούμε μικρότερες μερίδες φαγητού στο πιάτο μας και εφόσον θέλουμε να παίρνουμε συμπλήρωμα.
7. Παίρνουμε μαζί μας το περισσευούμενο φαγητό όταν τρώμε έξω – Δεν ξεχνάμε να ζητάμε από το εστιατόριο/ταβέρνα να μας βάλουν το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο, για να το φάμε αργότερα ή να το συντηρήσουμε στο ψυγείο / κατάψυξη.
8. Φτιάχνουμε λίπασμα για τα φυτά μας – Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα τροφών για να φτιάξουμε λίπασμα.
9. Μεταδίδουμε την "έξυπνη" κατανάλωση τροφίμων - Διαδίδουμε το μήνυμα "Καμία μερίδα φαγητού χαμένη!", σε φίλους και συγγενείς και γινόμαστε πρότυπο καταναλωτικής συμπεριφοράς.
10. Δωρίζουμε το περισσευούμενο φαγητό - Τρόφιμα που είναι σε άριστη κατάσταση και δεν τα έχουμε αγγίξει, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αφού συμβουλευτούμε τον χάρτη του www.boroume.gr. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε με το Μπορούμε στο 210 3237805 ή στο info@boroume.gr εφόσον χρειαζόμαστε βοήθεια να κάνουμε τη δωρεά των τροφίμων μας.
Πηγή: boroume.gr