ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιαπωνία: "Το εστιατόριο των λάθος παραγγελιών" απασχολεί ανθρώπους με άνοια κι έτσι τρως όχι ό,τι παρήγγειλες, αλλά ό,τι θυμήθηκε ο σερβιτόρος

Δεν είναι το πιο υπέροχο εστιατόριο του κόσμου;

Το εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών, Ιαπωνία

Όταν είμαστε όλοι μαζί, όλα είναι καλύτερα. Δεν θα έπρεπε επιτέλους να γίνουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία, όπου όλοι έχουν τη θέση τους κι όλοι είναι ορατοί, μέσα στη ζωή, μέσα στην κοινωνία και όχι απομονωμένοι; Το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους με άνοια.

Στην Ιαπωνία, όπου άνοιξε αυτό το φανταστικό εστιατόριο υπολογίζεται πως έως το 2025 1 στους 5 ανθρώπους θα έχει κάποιας μορφής άνοια, 35 εκ. σε όλο τον κόσμο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για 115 εκ. το 2050. Γιατί λοιπόν να μην ανοίξει ένα εστιατόριο που οι σερβιτόροι του θα σού φέρνουν ό,τι περίπου θυμηθούν από την παραγγελία σου, αν είναι να τούς προσφέρει χαρά και ζωή;

Oνομάζεται "Εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών" , γιατί είναι αυτό ακριβώς: ένα εστιατόριο όπου οι παραγγελίες και οι παραδόσεις μερικές φορές παρεκκλίνουν. Ναι, έχουμε φτάσει σε ένα μέρος όπου οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες έχουν όλοι κάποιο βαθμό γνωστικής διαταραχής.

Το έναυσμα για την έναρξη αυτού του εστιατορίου προήλθε από μια συνάντηση του δημιουργού Shiro Oguni με μια ομαδική εστία όπου ζουν άτομα με άνοια. "Όπως όλοι οι άλλοι, η αντίληψή μου για την άνοια στην αρχή έτεινε προς αρνητικές εικόνες ανθρώπων που ήταν "ριζικά ξεχασιάρηδες" και "άσκοπα περιπλανώμενοι". Αλλά στην πραγματικότητα, μπορούν να μαγειρεύουν, να καθαρίζουν, να πλένουν ρούχα, να πηγαίνουν για ψώνια και να κάνουν άλλα 'φυσιολογικά' πράγματα για τον εαυτό τους. Από κοντά, μπορεί να ξεφεύγουν λίγο από την πορεία τους πού και πού, αλλά...".

Ιαπωνία: "Το εστιατόριο των λάθος παραγγελιών" απασχολεί ανθρώπους με άνοια κι έτσι τρως όχι ό,τι παρήγγειλες, αλλά ό,τι θυμήθηκε ο σερβιτόρος

Το εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών

Μεσημέρι. Η παραγγελία ήταν για μια μπριζόλα, αλλά στην Oguni σερβιρίστηκε ένα πιάτο gyoza αντ' αυτού. "Καθώς όλοι γύρω μου έτρωγαν με τόση ευχαρίστηση, και εγώ ένιωσα αρκετά μπερδεμένος και αναρωτήθηκα αν ίσως ήμουν εγώ αυτός που έκανε λάθος". Ο Oguni σημείωσε: "Γιατί να σηκώνουμε τα φρύδια μας για τη διαφορά μεταξύ της τσιγαριστής μπριζόλας και της gyoza; 'Οπότε πρόκειται για λάθος, καλά, εντάξει. Δεδομένης αυτής της ανοχής, μπορούν όλα να είναι χαλαρά και όμορφα".

Με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων, το "Εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών" είναι πράγματι ένα μέρος όπου συμβαίνουν λάθη. Μια ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει στους καλεσμένους της ένα τραπέζι και στη συνέχεια κάθεται μαζί τους. Μια άλλη σερβίρει ζεστό καφέ με καλαμάκι. Ακόμα μια άλλη ηλικιωμένη γυναίκα πασχίζει να στρίψει έναν μεγάλο μύλο πιπεριού, χωρίς να είναι απολύτως σίγουρη ότι το πιπέρι θα πέσει εκεί που θέλει. Όλοι στο τραπέζι μπαίνουν στη διαδικασία να βοηθήσουν, και με κραυγές του τύπου "Τα καταφέραμε!" όλοι συμμετέχουν γελώντας. Ωστόσο, "το εστιατόριο δεν έχει να κάνει με το αν οι παραγγελίες εκτελούνται λάθος ή όχι", σημειώνει ο Oguni. "Το σημαντικό είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που έχουν άνοια".

Το εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών

Παρόλο που πέτυχε ως "εστιατόριο ατελείωτου γέλιου", ο Oguni ανησυχούσε αρχικά για πιθανές επικρίσεις, όπως: "Μην αντιμετωπίζετε την άνοια σαν ένα καρναβαλικό θέαμα!" και "Μην τους κάνετε ρεζίλι!". Αλλά στην πραγματικότητα, όταν οι επισκέπτες βλέπουν τα χαμόγελα των υπαλλήλων με άνοια και τη χαρά που κινητοποιεί τη δουλειά τους, κάποιοι νιώθουν ένα πνεύμα θάρρους, ενώ άλλοι συγκινούνται μέχρι δακρύων.

Το εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών

Και πάντοτε, οι σερβιτόροι λένε: "Είμαι ακόμα ικανός. Αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση". Η αρνητική εικόνα της άνοιας αντικαταστάθηκε από μια διασκεδαστική, θετική εικόνα. "Το να αποκαλείς κάποιον "Η παράφρων κυρία Whozit" είναι τελείως διαφορετικό από το "Η κυρία Whozit με άνοια". Η άνοια δεν είναι αυτό που είναι ένα άτομο, αλλά απλώς μέρος αυτού που είναι. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Η αλλαγή δεν θα έρθει από τους ίδιους, πρέπει να έρθει από την κοινωνία", παρατηρεί ο Oguni. "Με την καλλιέργεια της ανεκτικότητας, σχεδόν τα πάντα μπορούν να λυθούν. Η εικόνα της 'Cool Japan' συγκεντρώνει πρόσφατα μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά νομίζω ότι η 'Warm Japan' είναι εξίσου σημαντική. Θέλω να προωθήσω μια Ιαπωνία που καλλιεργεί ένα ζεστό, άνετο περιβάλλον, ώστε οι άνθρωποι να επιστρέφουν στο σπίτι τους με χαμόγελα και λάμψη στην καρδιά τους".

Το εστιατόριο λειτούργησε ως pop up για περιορισμένο χρόνο στον χώρο του κινέζικου εστιατορίου "Ryuko".

Πηγή: japan.go.org

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: To look της Μαρίνας Σάττι που ενθουσίασε τους fans της

Το γαλλικό brand που προτίμησε για την εμφάνισή της, στην τελετή έναρξης της Eurovision 2024.

07 Μαϊ 2024

Καταλήψεις για τη Γάζα σε Οξφόρδη kai Κέιμπριτζ

Βρετανοί φοιτητές έστησαν σκηνές στις ιστορικές πανεπιστημιουπόλεις της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Περισσότερα από

News

07 Μαϊ 2024

Met Gala 2024 | Τα ζευγάρια που ξεχώρισαν στο χαλί

To φετινό Met Gala ήταν μια ευκαιρία για να δείξουν το πόσο ταιριαστοί είναι ακόμη και στιλιστικά.

07 Μαϊ 2024

Σταμάτης Φασουλής: Η Άννα Παναγιωτοπούλου, ήταν ο άνθρωπος της ζωής μου. Ό,τι έψαχνα το βρήκα σε εκείνη

"Είναι η μισή μου ζωή και το μισό μου σώμα", εξομολογήθηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας.

07 Μαϊ 2024

No Woman's Land: Σε 11 χρόνια φυλάκισης έπειτα από μυστική δίκη καταδίκασαν 29χρονη στη Σαουδική Αραβία για τα ρούχα και τις αναρτήσεις της

Ασκήθηκε ποινική δίωξη στη Μανάχελ αλ Οτάιμπι, 29 ετών, επειδή πήγε σε καταστήματα χωρίς αμπάγια.

07 Μαϊ 2024

Ο Κιάνου Ριβς υμνεί τη δημιουργικότητα σε νέο ντοκιμαντέρ

"Θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: "Από πού πηγάζει η ανθρώπινη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα;"" είπε ο ίδιος και ο συμπαραγωγός Γκαρντ Χόλινγκερ.

06 Μαϊ 2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ αρνείται να σκηνοθετήσει για τον πιο πολύτιμο λόγο

Παρότι έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν, αυτή την περίοδο δεν θέλει να το κάνει.

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.