ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε η πρώτη αρχηγός της εθνικής μπάσκετ γυναικών, Δήμητρα Ζαπονίδου

Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ.

Η Δήμητρα Ζαπονίδου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών στις 23 Ιανουαρίου 2024. Η πρώτη αρχηγός της εθνικής μπάσκετ γυναικών έγραψε το όνομα της με χρυσά γράμματα στην αιωνιότητα και άφησε πίσω της μια μεγάλη αθλητική κληρονομιά.

Στο γήπεδο την φώναζαν " Μήτσο", όπως την αποκαλούσε ο προπονητής της όταν ήταν ακόμη παιδί και περπατούσε με τα πόδια από την Χαροκόπου στην Καλλιθέα στη Νέα Σμύρνη για να κάνει προπόνηση στον Πανιώνιο. Γεννημένη στις φτωχογειτονιές, η Δήμητρα Ζαπονίδου έπρεπε να δουλεύει από την παιδική της ηλικία, ενώ η χαρά της ήταν να παρακολουθεί αγώνες βόλεϊ στο γήπεδο του Εσπέρου.

Δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο, λόγω οικονομικών αντιξοοτήτων, αλλά διέγραψε μια λαμπρή πορεία στον αθλητισμό και ξεχώρισε για το τεράστιο ταλέντο και τον δυναμισμό εντός παρκέ. Το 1958, η Δήμητρα Ζαονίδου ορίστηκε αρχηγός στην Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών που μόλις είχε συσταθεί και έπαιξε κόντρα στην ομάδα του Λιβάνου.

Η παλαίμαχος αθλήτρια ζούσε ταπεινά, δεν ήθελε προβολή, και όπως είχε δηλώσει επέλεξε το μπάσκετ γιατί " το ερωτεύτηκε". Σε παλαιότερη συνέντευξή της, εξήγησε ότι δεν κουράστηκε ποτέ από το μπάσκετ, τις κακουχίες ή τις ελλείψεις. "Όλη αυτή η ταλαιπωρία και η κούραση που πέρασα, να σου πω, δεν με στενοχώρησαν καθόλου, ήταν πολύ ωραία. Έγινα ό,τι έγινα μόνη μου και, να ξέρεις, ήμασταν κυρίες σε όλα", είχε πει η Δήμητρα Ζαπονίδου.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ για τον θάνατο της σπουδαίας παλαίμαχου αθλήτριας

"Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρος Ευάγγελος Λιόλιος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της Δήμητρας Ζαπονίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.


Η Δήμητρα Ζαπονίδου υπήρξε μια πρωτοπόρος αθλήτρια για την εποχή της, η οποία αγάπησε και υπηρέτησε το μπάσκετ Γυναικών στα "ασπρόμαυρα" χρόνια της δεκαετίας του ΄50.


Δεινή σκόρερ και μαχήτρια, αγωνίστηκε τα πρώτα χρόνια στον Πανιώνιο και αργότερα στους Αμπελόκηπους Αθήνας, ενώ υπήρξε η πρώτη αρχηγός της νεοσύστατης τότε Εθνικής Γυναικών.


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει".

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚΚ

"Η πρώτη αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, δεν είναι πια μαζί μας και το ελληνικό μπάσκετ έγινε πιο "φτωχό".


Θα θυμόμαστε με αγάπη τα τρυφερά της λόγια για το μπάσκετ και τη ζωή και θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ με πρωταγωνίστρια την ίδια…".

Καλό Παράδεισο, " Μήτσο"

Πέθανε η πρώτη αρχηγός της εθνικής μπάσκετ γυναικών, Δήμητρα Ζαπονίδου

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Μπίλι Ζέιν σε Μάρλον Μπράντο

Όχι, δεν είναι ο Μάρλον Μπράντο που γυρίζει μια νέα ταινία. Είναι ο Μπίλι Ζέιν, που ενσαρκώνει τον μύθο του σινεμά στην επερχόμενη ταινία "Βαλς με τον Μπράντο".

18 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

News

18 Μαϊ 2024

Γιώργος Λάνθιμος: Το θερμό πεντάλεπτο χειροκρότημα στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης είχε στο πλευρό του την λαμπερή πρωταγωνίστριά του, Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και άλλους συντελεστές της ταινίας.

18 Μαϊ 2024

Η Έλενα Κρίστενσεν στα 55 της χρόνια είναι μια ageless θεά

Το θρυλικό μοντέλο των 90s εντυπωσίασε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών.

17 Μαϊ 2024

Τι διαβάζουμε τώρα: 4 μυθιστορήματα που θα πάρεις και στις ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η άνοιξη μας χαρίζει νέα φρέσκα βιβλία για να ετοιμάζουμε σιγά σιγά τις βαλίτσες του καλοκαιριού.

17 Μαϊ 2024

Μαριάννα Κιμούλη: Ο Άντονι Χόπκινς, ήταν απίστευτα γενναιόδωρος, ήταν ένας από... εμάς"

Η Μαριάννα Κιμούλη μμίλησε για τους διάσημους γονείς της, για τις "Ψυχοκόρες", αλλά και για την την άγνωστη συνεργασία της με τον Άντονι Χόπκινς

17 Μαϊ 2024

Maestro: Πρεμιέρα χτες για τη 2η σεζόν- αποθεώθηκαν Γουλιώτη, Καβογιάννη, Αλεξίου στο twitter

"Δώστε ενα όσκαρ στη θεάρα" έγραψε τηλεθεατής για τη Μαρία Κακογιάννη στο Twitter.

17 Μαϊ 2024

Ο δισεκατομμυριούχος της Hermès που δίνει την περιουσία στον κηπουρό του

11 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάρει ο τυχερός Μαροκινός κηπουρός του.

17 Μαϊ 2024

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Κυνικός και αμετανόητος ο δράστης μετά το καρτέρι θανάτου - "Της είχα πει ότι θα τη σκότωνα"

"Σκότωσα την γυναίκα μου και δεν το μετανιώνω" λέει ο δράστης για την 40χρονη πρώην σύζυγό του. Την μαχαίρωσε 17 φορές.