ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο: Οι μεγιστάνες των social media κλήθηκαν να απαντήσουν στη Γερουσία των ΗΠΑ

"Έχετε αίμα στα χέρια σας" τοὺς είπε Γερουσιαστής. Αυξάνονται δραματικά τα ανήλικα θύματα του sextortion με τους θύτες να αποσπούν ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεο παιδιών.

Στη Γερουσία κλήθηκαν οι επικεφαλής των social media προκειμένου να απαντήσουν για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στις γιγαντιαίες και κερδοφόρες επιχειρήσεις τους. Πλήθος γονεών ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τη Γερουσία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη βία που υπέστησαν τα παιδιά τους, πολλά εκ των οποίων έχασαν και τη ζωή τους εξαιτίας της παρενόχλησης.

Στην ακρόαση εμφανίστηκαν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσιου, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Snap, Έβαν Σπίγκελ, και ο διευθύνων σύμβουλος της Discord, Τζέισον Σίτρον. Μόνο ο Ζούκερμπεργκ και ο Τσίου εμφανίστηκαν οικειοθελώς. Όλοι οι υπόλοιποι παρευρέθηκαν μετά από κλήτευση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, τόνισε πως στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά καταδεικνύουν την αύξηση περιστατικών "sextortion", δηλαδή έναν τύπο εκβιασμού και εκμετάλλευσης, με τον οποίο οι θύτες εξαπατούν ανήλικους χρήστες, ζητώντας τους να στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεο. "Αυτή η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών καθοδηγείται από ένα πράγμα: τις αλλαγές στην τεχνολογία", είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η επιτροπή παρουσίασε ένα βίντεο, όπου παιδιά καταγγέλλουν ότι στοχοποιήθηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

"Με εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά στο Facebook", δήλωσε ένα παιδί στο βίντεο, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν διακρίνονταν.

Στην αίθουσα, δεκάδες γονείς στέκονταν όρθιοι εν αναμονή της εισόδου των CEO, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους.

"Έχετε αίμα στα χέρια σας"

"Κύριε Ζούκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες μπροστά μας, γνωρίζω ότι δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας", είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ. "Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους".

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ επέκρινε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ για χαλαρές πρακτικές στο Instagram - μια πλατφόρμα που ανήκει στη Meta - που δεν προστατεύουν τα παιδιά από άσεμνο περιεχόμενο.

Παρουσίασε ένα παράδειγμα οθόνης προειδοποίησης που αναδύεται όταν ένας χρήστης αναζητά υλικό κακοποίησης παιδιών και σημείωσε ότι το Instagram προσφέρει στον χρήστη την επιλογή μεταξύ "λήψης πόρων" ή "δείτε αποτελέσματα ούτως ή άλλως".

"Κύριε Ζούκερμπεργκ, τι στο διάολο σκεφτόσασταν; ρώτησε ο Κρουζ. Το στέλεχος είπε ότι αυτή η οθόνη εμφανίζεται σε όλες τις αναζητήσεις που η πλατφόρμα μπορεί να κρίνει προβληματικές, αλλά η επιλογή να "δείτε αποτελέσματα ούτως ή άλλως" προσφέρεται σε περίπτωση που ο αλγόριθμος της πλατφόρμας είναι λάθος. Ο Κρουζ δεν δέχτηκε αυτή την απάντηση.

"Κάνουμε προσεκτικές επιλογές στον σχεδιασμό προϊόντων, προκειμένου να καταστήσουμε την εφαρμογή μας αφιλόξενη σε όσους επιδιώκουν να βλάψουν εφήβους", είπε ο Τσου, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες της κοινότητας του TikTok απαγορεύουν αυστηρά οτιδήποτε "θέτει εφήβους στον κίνδυνο της εκμετάλλευσης ή άλλου κακού και εμείς τους εφαρμόζουμε σθεναρά". Ο Τσου αποκάλυψε πως περισσότεροι από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok μηνιαίως, 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με όσους ανέφερε η εταιρεία την περσινή χρονιά. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γκράχαμ, ο ίδιος είπε πως το Tiktok θα δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια.

Ο Ντάρμπιν επισήμανε πως οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να στοχοθετήσουν παιδιά ή να ανταλλάξουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

"Είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους από την κακοποίηση στις υπηρεσίες μας, όμως πρόκειται για μια συνεχή πρόκληση", τόνισε κατά την κατάθεσή του ο Ζούκερμπεργκ. "Καθώς βελτιώνουμε τις άμυνες σε έναν τομέα, οι εγκληματίες αλλάζουν τις τακτικές τους και πρέπει να βρούμε νέες απαντήσεις". Ο Ζούκερμπεργκ επανέλαβε ωστόσο πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας προηγούμενης ιδέας να δημιουργήσει μια παιδική εκδοχή του Instagram.

Η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ διερωτήθηκε εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιδεικνύουν αδράνεια, συγκρίνοντας την κατάσταση με το διαδίκτυο με την απάντηση που δόθηκε όταν ένα Μπόινγκ έχασε μια πόρτα κατά τη διάρκεια πτήσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. "Όταν ένα αεροσκάφος Μπόινγκ έχασε μια πόρτα κατά τη διάρκεια της πτήσης πριν από εβδομάδες, κανείς δεν αμφισβήτησε την απόφαση να καθηλωθεί ο στόλος… Επομένως, γιατί δεν αναλαμβάνουμε το ίδιο είδος αποφασιστικής δράσης μπροστά στον κίνδυνο αυτών των πλατφορμών, όταν γνωρίζουμε πως παιδιά πεθαίνουν;", διερωτήθηκε η Κλόμπουτσαρ.

Ο γερουσιαστής Λίντσεΐ Γκρέιαμ ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 230, της διάταξης ενός νόμου του 1996 που προστάτευε τις πλατφόρμες από κάθε ευθύνη για το περιεχόμενο τρίτων που αναρτάται στους ιστότοπούς τους.

Ο Ντέρμπιν έχει προτείνει νομοθεσία που, μεταξύ άλλων, θα καθιστούσε τις εταιρείες υπεύθυνες για αστικές αποζημιώσεις για την "σκόπιμη, εν γνώσει ή απερίσκεπτη προώθηση ή διευκόλυνση" περιεχομένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

"Ζητήστε συγγνώμη"

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ρώτησε στο τέλος τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ αν έχει ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών που η σεξουαλική εκμετάλλευση ή παρενόχληση μέσω των social media τους κόστισε τη ζωή τους.

"Τους έχετε ζητήσει συγγνώμη; Θα θέλατε να το κάνετε τώρα;", τον ρώτησε ο γερουσιαστής. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σηκώθηκε από τη θέση του και γύρισε προς τους γονείς, κάποιοι από τους οποίους ύψωσαν τις φωτογραφίες των παιδιών τους που κρατούσαν.

"Συγγνώμη για όσα έχετε περάσει", τους είπε ο επικεφαλής της Meta. "Κανένας δεν θα έπρεπε να περνά όσα υπέφεραν οι οικογένειές σας. Για αυτό επενδύουμε τόσα πολλά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν αναγκάζεται να περνά αυτά που οι οικογένειές σας υπέφεραν", συμπλήρωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Snap, Έβαν Σπίγκελ, έκανε παρόμοια τοποθέτηση απευθυνόμενος στους γονείς παιδιών που είχαν πρόσβαση σε παράνομα ναρκωτικά μέσω του Snapchat. Οι γονείς περισσοτέρων από 60 εφήβων κατέθεσαν αγωγή σε βάρος της Snap στα τέλη του 2023, κατηγορώντας την εταιρεία ότι διευκόλυνε την απόκτηση ναρκωτικών, τα οποία τα παιδιά τους χρησιμοποίησαν σε υπερβολικές δόσεις.

"Λυπάμαι τόσο που δεν καταφέραμε να εμποδίσουμε αυτές τις τραγωδίες. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να μπλοκάρουμε στην πλατφόρμα μας όλους τους όρους αναζήτησης που σχετίζονται με τα ναρκωτικά", τους είπε ο Σπίγκελ.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

27 Απρ 2024

Στέφανος Κορκολής: "Μετά τον καρκίνο πέταξα από τη ζωή μου οτιδήποτε τοξικό"

Ο Στέφανος Κορκολής μίλησε για την περιπέτεια υγείας του, τις αλλαγές που έκανε στη ζωή του και την επιλογή να είσαι ελεύθερος άνθρωπος.

27 Απρ 2024

Αγνώριστη η Αν Χάθαγουεϊ με πολύ κοντά, αγορίστικα μαλλιά

Η ηθοποιός υιοθέτησε ένα εντελώς διαφορετικό, για τα δεδομένα της, hair look.

27 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Η ανανέωση του πλάνου της κηδείας του

Πόσο άρρωστος είναι τελικά ο βασιλιάς Κάρολος και τι συμβαίνει με την επιχείρηση Menai Bridge;

27 Απρ 2024

Αθηνά Οικονομάκου-Φίλιππος Μιχόπουλος:"Τα παιδιά μας είναι αυτά που θα μας ενώνουν για πάντα και θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους με απεριόριστη αγάπη"

Διαζύγιο για Φίλιππο Μιχόπουλο και Αθηνά Οικονομάκου: Χωρίζουν έπειτα από δέκα χρόνια γάμου και ζητούν την κατανόηση του τύπου, προκειμένου να διασφαλίσον την ιδιωτικότητα των παιδιών τους.

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.