ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Nickelodeon: Η σκοτεινή πλευρά του πιο διάσημου εφηβικού καναλιού

Στις εφηβικές σειρές "iCarly", "Zoey 101" και "Victorious" οι πρωταγωνίστριες του Nickelodeon ζούσαν μια κακοποιητική καθημερινότητα.

Kids TV'

Ένα νέο ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων με τίτλο "Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV", αποκαλύπτει τις τοξικές συνθήκες εργασίας πίσω από παιδικές εκπομπές στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στις διάσημες εφηβικές σειρές του παραγωγού Dan Schneider και δημιουργού του καναλιού Nickelodeon.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ,πολλοί εργαζόμενοι -μεταξύ αυτών και οι τότε ανήλικοι ηθοποιοί- του δικτύου του Nickelodeon, τον κατηγόρησαν για κακοποίηση, σεξισμό, ρατσισμό και ακατάλληλες δυναμικές, ενώ βρίσκονταν στα πλατό των γυρισμάτων.

"Το να δουλεύεις για τον Dan ήταν σα να είσαι σε μια σχέση κακοποίησης"

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, ο Νταν Σνάιντερ φέρεται να προωθούσε την προβολή υπερσεξουαλικού περιεχομένου στις εκπομπές του. Ζητούτσε από τα 11χρονα και 12χρονα κορίτσια να φορούν "πιο αποκαλυπτικά". Συγγραφείς, ηθοποιοί και μέλη του συνεργείου είχαν δηλώσει τότε στο Insider ότι ένιωθαν ενόχληση από τις σεξουαλικές σκηνές στα σενάριά του. Όπως όταν έβαζε την - τότε έφηβη- Βικτόρια Τζάστις να τρίβει φαγητό στο γυμνό στομάχι της .

"Nickelodeon's golden boy"

Ο Σνάιντερ, ο οποίος αναφέρεται στο τρέιλερ ως "Nickelodeon's golden boy", ήταν εκείνος ποιυ προώθησε ανήλικα ταλέντα όπως οι Josh Peck, Drake Bell, Miranda Cosgrove, Ariana Grande, Jamie Lynn Spears και άλλων. Στο τρέιλερ, οι συνεντευξιαζόμενοι εξηγούν ότι "το να δουλεύεις για τον Dan ήταν σαν να βρίσκεσαι σε μια καταχρηστική σχέση", αναφέροντας λεπτομερώς διάφορες καταγγελίες που υποβλήθηκαν γι' αυτόν όλα αυτά τα χρόνια.

Την ίδια περίοδο περίπου, δημοσιεύτηκαν και τα απομνημονεύματα της Jennette McCurdy, της πρωταγωνίστριας των "iCarly” και "Sam & Cat”, με τον τίτλο "I’m Glad My Mom Died". Αν και η McCurdy δεν κατονόμασε τον Schneider στο βιβλίο της, πολλοί υποθέτουν ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που αναφέρεται ως "The Creator” (Ο Δημιουργός).

Η ίδια υποστήριξε ότι αυτός την ανάγκαζε να καταλώνει αλκοόλ και να της κάνει μασάζ, ενώ εκείνη βρισκόταν στο πλατό για να δουλέψει. Η ίδια δεν τον κατονόμασε, όμως είχε παραπονεθεί μαζί με την Ariana Grande για την ακατάλληλη συμπεριφορά ενός παραγωγού το 2013 στο "Sam & Cat”, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του "Insider”. Τότε, διενεργήθηκε έρευνα, τα στοιχεία της οποίας φαίνεται ότι οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο Schneider είχε συμβάλει στην εργασιακή "τοξικότητα". Η η McCurdy έγραψε στο βιβλίο της ότι εκείνη την εποχή, "ο Δημιουργός” "δεν επιτρεπόταν πλέον να βρίσκεται στο πλατό με κανέναν ηθοποιό".

Η επίσης έφηβη τότε Daniella Monet, συμπρωταγωνίστρια στο "Victorious", ισχυρίστηκε ότι ένιωθε ότι ορισμένες σκηνές της σειράς ήταν πολύ σεξουαλικές, όπως μια σκηνή όπου έβαζε lip gloss ενώ έτρωγε ένα τουρσί. Κάποιαάλλα κορίτσια ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Σνάιντερ έβαζε νεαρά αστέρια να κάθονται στην αγκαλιά του και τους έστελνε συχνά μηνύματα εκτός δουλειάς.

Στη συνέντευξή του το 2021 στους New York Times, ο Schneider αρνήθηκε κάθε είδους σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο δίκτυο. "Η κωμωδία", είπε, "ήταν εντελώς αθώα".

Το άρθρο των Times αποκάλυψε επίσης ότι πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησής του, ο Schneider είχε ερευνηθεί από τη ViacomCBS, τη μητρική εταιρεία του Nickelodeon. Η έρευνα δεν βρήκε στοιχεία για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "πολλοί άνθρωποι με τους οποίους δούλευε τον θεωρούσαν λεκτικά υβριστικό", ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι "κάποιοι πρώην συνάδελφοι, σε πρόσφατες συνεντεύξεις, είπαν ότι τον βρήκαν έναν ελεγκτικό, δύσκολο παρουσιαστής, επιρρεπής σε εκρήξεις και θυμωμένα email — ένας άντρας με λεπτό εγωισμό που έκανε ορισμένα μέλη του προσωπικού να νιώθουν σαν να περπατούσαν πάντα πάνω σε τσόφλια αυγών. Αρκετοί είπαν ότι ένιωθαν άβολα όταν ζητούσε συχνά από έναν υπάλληλο από το τμήμα κοστουμιών για μασάζ στους ώμους και στον λαιμό , ή έστειλε μήνυμα σε παιδιά ηθοποιούς εκτός των ωρών εργασίας."

Οι Times ανέφεραν επίσης ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του "Victorious", το ντουλάπι της Victoria Justice ήταν γεμάτο με φωτογραφίες νεαρών ανδρών - συμπεριλαμβανομένης μιας φωτογραφίας του Schneider σε νεατή ηλικία- μαζί με τις λέξεις "that's hot" και "dudealicious".

Η Mary Robertson και η Emma Schwartz σκηνοθέτησαν τη σειρά, η παραγωγή της οποίας είναι η Maxine Productions και η Sony Pictures Television – Nonfiction σε συνεργασία με το Business Insider.

Ώρες μετά τη δημοσίευση αυτής της ανάρτησης, ένας εκπρόσωπος της Schneider επικοινώνησε με το Variety με το ακόλουθο σχόλιο: "Ο Dan νοιαζόταν για τα παιδιά στις εκπομπές του ακόμα και όταν μερικές φορές οι οικογένειές τους δυστυχώς δεν το έκαναν. Καταλάβαινε τι περνούσαν και ήταν ο μεγαλύτερος πρωταθλητής τους. Γεγονός είναι ότι πολλά από τα παιδιά σε αυτές τις εκπομπές βρίσκονται σε απαράδεκτη θέση να γίνουν οι τροφοδότες της οικογένειάς τους και η πίεση που συνοδεύει αυτό. Προσθέστε επιπλέον τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις και να πρέπει να το κάνεις κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ δουλεύεις μια απαιτητική δουλειά, όλα ως παιδί. Γι' αυτό υπάρχουν πολλά επίπεδα προτύπων, στελέχη, δικηγόροι, δάσκαλοι και γονείς παντού, όλη την ώρα, σε κάθε σετ, κάθε μέρα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να είσαι παιδί και κανείς δεν το γνώριζε αυτό καλύτερα από τον Νταν".

Read Next

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

Περισσότερα από

News

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.

04 Μαϊ 2024

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

04 Μαϊ 2024

Le grand pique-nique de Champs: Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πικνίκ

Τέσσερις χιλιάδες τυχεροί θα ζήσουν από κοντά την εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκδήλωση στη λεωφόρο Champs-Élysées του Παρισιού.

04 Μαϊ 2024

Πάτμος: Κορυφαίο ελληνικό νησί για τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα από το Conde Nast Traveller

Η Πάτμος ένα από τα ομορφότερα νησιά για θρησκευτικό τουρισμό, γνωστό για την μυστηριακή του ατμόσφαιρα.

03 Μαϊ 2024

Κατερίνα Διδασκάλου: "Όταν αποφάσισα να φιλοξενήσω έναν άστεγο"

Η Κατερίνα Διδασκάλου αποκαλύπτει τι της έχει διδάξει σε αυτήν και τα παιδιά της η φιλοξενία του αστέγου.

03 Μαϊ 2024

Μαρία Μενούνος: "Μου λείπεις μαμά"

Η συγκινητική της ανάρτηση.