ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς να βάλεις το κεφάλι σου κάτω από ένα "κεραμίδι"

Το κόστος στέγασης στην χώρα μας έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες. Αυτό καταμαρτυρούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας. Τα ρημάδια δηλαδή δεν φτάνουν. Ή ο μισθός που λαμβάνουν 7 στους 10 Έλληνες δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Φως, νερό, τηλέφωνο. Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και βενζίνη. Τρόφιμα, γαλακτοκομικά, παιδικές τροφές, ένδυση και υπόδηση. Ένα μικρό ταξίδι αναψυχής στο Γαλαξίδι και κονσέρβες για τον σκύλο. Δίδακτρα για τα φροντιστήρια των παιδιών και οι δόσεις για το αμάξι. Μεταχειρισμένο κι αυτό. Αφού, το άλλο έμενε διαρκώς στο δρόμο και καλούσες την οδική βοήθεια για να το βάλει μπρος. Και το ενοίκιο του σπιτιού.

Το οποίο πλέον είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Καθώς το κόστος στέγασης στην χώρα μας έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Και σαν να μην έφτανε αυτό. Τα ενοίκια κατοικιών σε ολόκληρη την επικράτεια κινούνται ανοδικά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα τα μισθώματα κατοικιών στην Αττική παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος των ενοικίων κατά 6,2% και στην περιφέρεια κατά 4,6%.

Κι αν αναζητήσουμε τις αιτίες θα βρεθούμε μπροστά στην περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, αλλά και στην έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Επιπροσθέτως η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους ωθεί τους πολίτες στην ενοικίαση με αποτέλεσμα η ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ την υφιστάμενη προσφορά. Και όταν η κατοικία είναι ανακαινισμένη, διαθέτει ασανσέρ, θέρμανση φυσικού αερίου, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και πυλωτή για παρκινγκ τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Και άντε μετά να έχεις και έναν φοιτητή που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Με την Αθήνα να έχει τα ακριβότερα φοιτητικά σπίτια με την τιμή τους να έχει αυξηθεί κατά 80,42% σε μια δεκαετία, ενώ σε όλη τη χώρα η μεσοσταθμική αύξηση στην ίδια περίοδο ανέρχεται στο 61,9%.

Η μειωμένη προσφορά λοιπόν με την αυξημένη ζήτηση ευθύνονται για την ανησυχητική αύξηση των ενοικίων γενικότερα, αλλά και η σχεδόν μηδενική οικοδομική δραστηριότητα. Όμως και η ταυτόχρονη επέλαση του Airbnb οδήγησαν στις καλπάζουσες τιμές των ακινήτων.

Συγκεκριμένα οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταδείχθηκαν ως μία από τις αιτίες της οικιστικής κρίσης, καθώς αφαίρεσαν ένα τεράστιο κομμάτι ακινήτων από την αγορά με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται μόνον ανοδικά.

Ως εκ τούτου σε ένα ζευγάρι οφείλει ο ένας να εργάζεται για να καλύψει μόνο το κόστος διαμονής. Κι έτσι η στέγαση εξελίσσεται σε πρόβλημα κοινωνικών διαστάσεων. Πώς να βάλεις δηλαδή το κεφάλι σου κάτω από ένα "κεραμίδι";

Η Άντζελα Ζιούτη γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη σχολή Oικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση και ως υπευθ. πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Άρθρα της κοινωνικού ενδιαφέροντος δημοσιεύονται συχνά στο διαδίκτυο,ενώ αρθρογραφούσε καθημερινά σε πρωινή εφημερίδα Free press μεγάλης κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης. Σήμερα αρθρογραφεί στην καθημερινή εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το έργο: "Ο Θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη, 31 ποιήματα της πόλης",Παρατηρητής, 1999, Θεσσαλονίκη (ποίηση) Ακολούθησαν:"Η Αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών”, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Αθήνα (ποίηση) "Ο ήλιος στο πάτωμα”, Φερενίκη, 2009, Αθήνα (μυθιστόρημα), "Μαύρη πέτρα” (Θεατρκό έργο) 2015, "Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα αγάλματα”, Γαβριηλίδης, 2017 Αθήνα (ποίηση). Mιλάει Γερμανικά και Αγγλικά . Επί σειρά ετών υπηρέτησε ως γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων Βορείου Ελλάδος. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσό (Β' βραβείο Ποίησης 2000), τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Γ' βραβείο Ποίησης 1999) την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης (Α' βραβείο Ποίησης 2001) κ.ά. Είναι παντρεμένη με τον Πυρηνικό γιατρό Δημήτρη Γρηγοράκη κα ζει στη Θεσσαλονίκη.

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!