ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλέκος Αλεξανδράκης: " Καλή Σαρακοστή" από την θρυλική ταινία του " Συνοικία το Όνειρο"

Η σκηνή του χαρταετού στο φινάλε της κλασικής ταινίας.

αλεκος_αλεξανδρακης

Μία από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες "Συνοικία το όνειρο" είναι μια ελληνική δραματική ταινία του 1961 σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά και πρωταγωνιστές τους Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη.


Παρά τις πολιτικές αντιδράσεις, κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο φωτογραφίας και το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1961. Αρχικά, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα απαγόρευσε την προβολή, καθώς εκείνα τα χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθούσε να ανορθώσει την ελληνική οικονομία και να προσελκύσει ξένους τουρίστες και επενδυτές, και θεωρούσε ότι οι σκηνές φτώχειας και εξαθλίωσης που περιείχε κινδύνευαν να τους αποθαρρύνουν.

Μετά την έντονη λογοκρισία, ακολούθησαν διαμαρτυρίες, οπότε και επιτράπηκε η προβολή μιας " πειραγμένης" εκδοχής της και μόνο στα αστικά κέντρα. Ωστόσο, τα υψηλά χρέη οδήγησαν τον Αλέκος Αλεξανδράκη να πουλήσει τα δικαιώματα της ταινίας στους αδελφούς Κουρουνιώτη.

"Την πλήρωσα πάρα πολύ οικονομικά αυτή την ταινία... Ό,τι είχα μαζέψει από τις ταινίες που έκανα τα 'βαλα για να κάνω αυτή την ταινία, γιατί ήθελα να πω αυτά τα πράγματα... Τελικά έγινε αυτή η ταινία, και ύστερα από καιρό που δεν την επιτρέπανε να παιχτεί την επιτρέψανε πετσοκομμένη", δήλωσε ο αείμνηστος ηθοποιός για το έργο του.

Τώρα, ο λογαριασμός του Instagram, Elena's Diary, δημοσίευσε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την ταινία και στην λεζάντα έγραψε τα εξής: " Καλή Σαρακοστή: Μια νοσταλγική εικόνα από την σκηνή του χαρταετού στο φινάλε της κλασικής ταινίας "Συνοικία το Όνειρο" σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη,

μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές τον ίδιο τον ηθοποιό, την Αλίκη Γεωργούλη τον Μάνο Κατράκη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Η ταινία του 1961 απέσπασε το Βραβείο φωτογραφίας και το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου στo Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961, ωστόσο είχε πέσει θύμα της λογοκρισίας της εποχής και είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα για τον Αλεκο Αλεξανδράκη: "Είχε πολλές περιπέτειες αυτό το έργο. Η μοναδική ταινία που έκανα ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Την πλήρωσα ακριβά. Ό,τι χρήματα είχα μαζέψει από τις προηγούμενες ταινίες, τα έβαλα για να κάνω το "Συνοικία το όνειρο". Ήθελα να πω πράγματα" θα έλεγε ο Αλέκος Αλεξανδράκης για την ταινία που σηματοδότησε και τον χωρισμό του από την Αλίκη Γεωργούλη.".


Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

20 Μαϊ 2024

Μουσείο Μπενάκη: Τα φαντασμαγορικά κοστούμια από την ταινία Poor Things έρχονται στην Αθήνα

Το Μουσείο Μπενάκη παίρνει τη σκυτάλη από το Barbican Centre του Λονδίνου φιλοξενώντας την έκθεση με τα κοστούμια που κέρδισαν το Όσκαρ.

20 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Κλέλια Ανδριολάτου ήταν μια αληθινή σταρ της Κρουαζέτ

Η εμφάνιση της Κλέλιας Ανδριολάτου, έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάννες.

Περισσότερα από

News

20 Μαϊ 2024

Σιένα Μίλερ- Μάρλου: Μαμά και κόρη παραδίδουν καθήματα κομψότητας

Η Σιένα Μίλερ σε μια ακόμη εξαιρετικά κομψή εμφάνιση μαζί με την κόρη της, Μάρλοου/

19 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών: Ο Κέβιν Κόστνερ μας θυμίζει στα 69 του χρόνια γιατί τον ερωτευτήκαμε στα γουέστερν

Με την τελευταία ταινία του "Horizon An American saga: Chapter 1" ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός επιστρέφει στην εποχή της Άγριας Δύσης με μια ταινία που τιμά τις γυναίκες μαχήτριες.

19 Μαϊ 2024

Αθηνά Οικονομάκου: Το εντυπωσιακό δωμάτιο του Μάξιμου και της Σιέννας μοιάζει με παιδικό σταθμό!

Ο τοίχος είναι ζωγραφισμένος με όμορφα χρώματα και απεικονίζει ζωάκια και ήρωες των παραμυθιών όπως είναι η κοκκινοσκουφίτσα.

19 Μαϊ 2024
19 Μαϊ 2024

Τζον Κένεντι Τζούνιορ – Καρολάιν Μπεσέτ Κένεντι:Το πιο υπέροχο και τραγικό ζευγάρι της Αμερικής

Το βιβλίο "Once Upon a Time" που θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαΐου στην Αμερική αναφέρεται στην λαμπερή και καταστροφική γνωριμία του υπέροχου αυτού ζευγαριού με το τραγικό τέλος.

19 Μαϊ 2024

Τζέιν Σέιμουρ: O μεγάλος έρωτας ήρθε στα 73 της έτη- "νόμιζα ότι είχα τελειώσει με τους άντρες"

Η ζωή κρύβει εκπλήξεις και ο έρωτας θα σε βρει όποτε εκείνος θέλει!

19 Μαϊ 2024

H Άντζελα Γκερέκου θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Σίσσυ σε νέα παραγωγή

Η Άντζελα Γκερέκου θα παίξει στη θεατρική παράσταση "Sissy in Heaven" στην οποία θα κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

19 Μαϊ 2024

Χρήστος Βασιλόπουλος: "Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς, αρκεί να είναι ισορροπημένοι"

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή "Δύο στις 10" και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

18 Μαϊ 2024

Ο 74χρονος Ρίτσαρντ Γκιρ έδειξε (και) στις Κάννες πόσο ερωτευμένος είναι με την Αλεχάντρα Σίλβα

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας "Oh, Canada", είχε δίπλα του την 41 ετών σύζυγό του, τον γιο του και βέβαια την συμπρωταγωνίστριά του, Ούμα Θέρμαν.