ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Δύο γυναίκες από τη Βρετανία ανακάλυψαν όλους τους τρόπους να ζήσουμε όμορφα μέχρι τα γεράματα

Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν στην οικογένειά τους τις παρακίνησαν να αναζητήσουν τους πιο αποτελεσματικούς επιστημονικούς μηχανισμούς προστασίας.

Δύο γυναίκες από τη Βρετανία ανακάλυψαν όλους τους τρόπους να ζήσουμε όμορφα μέχρι τα γεράματα

Όταν η Susan Saunders ήταν 36 ετών, στη μητέρα της διαγνώστηκε προχωρημένη άνοια. Όταν η Annabel Streets ήταν φοιτήτρια, ο παππούς της πέθανε από καρκίνο, ενώ η γιαγιά της υπέφερε από άνοια και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αργότερα η Annabel, ως μητέρα 4 παιδιών πλέον, διαγνώστηκε με μια χρόνια αυτοάνοσο πάθηση. Και τότε συνειδητοποίησε, μαζί με τη Susan, πως κάτι έπρεπε να κάνουν για την υγεία τους.

Μαζί λοιπόν άρχισαν να μελετούν όλες τις νέες επιστημονικές έρευνες, αναζητώντας τρόπους για να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Τα αποτελέσματα της εργασίας τους, Age Well Project, συγκεντρώθηκαν σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο "The Age Well Project: Easy Ways to a Longer, Healthier, Happier Life".

Οι δύο γυναίκες δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα, αλλά το βιβλίο τους λειτουργεί σαν ένας πρακτικός οδηγός της καλής και μακροχρόνιας ζωής, με περίπου 100, επιστημονικά εμπεριστατωμένες συμβουλές. Μερικές από αυτές;

-Να σχεδιάζουμε ένα πιο εξατομικευμένο πλάνο υγείας σύμφωνα με το οικογενειακό ιστορικό μας.

-Να απολαμβάνουμε τον καφέ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που μεταξύ άλλων λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

-Να απολαμβάνουμε τον καφέ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που μεταξύ άλλων λειτουργούν προστατευτικά απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

-Να περπατάμε πιο γρήγορα. Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση, αλλά στην προστασία της υγείας μας ο ρυθμός μετράει. Το γρήγορο βάδην έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με καλύτερη μνήμη, σωματική υγεία και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

-Να ασκούμαστε στη φύση. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί ένα Σαββατοκύριακο στο δάσος για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα έως και για έναν μήνα μετά.

-Να απέχουμε από το φαγητό πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να αντέχει πολλές ώρες χωρίς φαγητό. Οι συγγραφείς προτείνουν μια ολονύκτια αποχή για 14-16 ώρες, που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

-Να χτίζουμε μυς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προπόνηση με βάρη είναι εξίσου σημαντική με την αερόβια άσκηση, την κατανάλωση λαχανικών και τον καλό ύπνο. Ιδιαίτερα μετά τα 40, που χάνουμε μυϊκή μάζα με ρυθμό 1% το χρόνο.

-Να διαβάζουμε βιβλία. Όσοι διαβάζουν για πάνω από 3,5 ώρες την εβδομάδα ζουν περισσότερα χρόνια, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι "ακόμα και μισή ώρα τη μέρα είναι ευεργετική".

-Να δουλεύουμε για περισσότερα χρόνια. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι, όσο παράξενο κι αν ίσως δείχνει, όσοι καθυστερούν να συνταξιοδοτηθούν ζουν περισσότερα χρόνια, πιθανόν γιατί η εργασία συνδέεται με την κοινωνικοποίηση, τη σωματική δραστηριότητα και με έναν σκοπό στη ζωή.

-Να μη σταματάμε να μαθαίνουμε ποτέ. Οι νέες εμπειρίες προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου, είτε προέρχονται από ένα ταξίδι είτε από μια νέα συνταγή.

-Να κοιμόμαστε μέσα στη μέρα. Οι σιέστες έχουν συνδεθεί με καλύτερη συγκέντρωση, μνήμη και μη λεκτικές νοητικές ικανότητες. Παραδόξως, όσοι παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι κοιμούνται καλύτερα και το βράδυ.

-Να περιορίσουμε, όσο γίνεται, τη λήψη φαρμάκων. Συγκεκριμένα, τα αντιχολινεργικά, που συχνά συναντάμε π.χ. σε αντικαταθλιπτικά, σε φάρμακα κατά του Πάρκινσον, σε κάποια αντιισταμινικά και κατά της ταξιδιωτικής ναυτίας, έχουν συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Φυσικά, μη διακόψετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

-Να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τη βιταμίνη D και τον ψευδάργυρο. Αν είναι χαμηλά στον οργανισμό μας, μπορούμε να συζητήσουμε με τον γιατρό μας μήπως πάρουμε συμπληρώματα.

-Να αποφεύγουμε τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες απειλές, καθώς συνδέεται με ένα πλήθος προβλημάτων, από καρκίνο του πνεύμονα και καρδιοπάθειες μέχρι διαβήτη και υπέρταση.

-Να καταναλώνουμε ελαιόλαδο. Μια μόνο από τις μελέτες σε 7.000 δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού, της απώλειας οστικής μάζας, και ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα.

-Να κάνουμε ασκήσεις που ευεργετούν την οστική πυκνότητα. Όπως τα άλματα, το τρέξιμο και η προπόνηση με βάρη - αρκεί η τελευταία να μην επιβαρύνουν τις αρθρώσεις.

-Να καλλιεργούμε φιλίες. Η μοναξιά έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με άνοια, καρδιακές νόσους, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

-Να καλλιεργούμε φιλίες. Η μοναξιά έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με άνοια, καρδιακές νόσους, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

-Να επενδύουμε σε μια διατροφή που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Που να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φυτά του γένους άλλιον (σκόρδο, κρεμμύδι, πράσα) και μανιτάρια, ιδιαίτερα σιτάκε.

-Να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας όσο γίνεται πιο νωρίς. Έτσι, μεταξύ άλλων, η διαδικασία πέψης γίνεται πριν από την ώρα του ύπνου και κοιμόμαστε πι καλά και για περισσότερες ώρες.

-Να καταναλώνουμε κουρκουμά. Ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ, καρκίνου και νόσων του ήπατος. Επιπλέον έχει αντισηπτική, αντιβακτηριακή δράση και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

-Να διαλογιζόμαστε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, ενισχύει την ενσυναίσθηση (την ικανότητά μας να μπαίνουμε στη θέση του άλλου) και ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου.

-Να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες. Η υψηλότερη πρόσληψή τους, σύμφωνα με μια 10χρονη μελέτη σε 1.600 άτομα, συνδέεται με λιγότερα προβλήματα υγείας ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

-Να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες. Η υψηλότερη πρόσληψή τους, σύμφωνα με μια 10χρονη μελέτη σε 1.600 άτομα, συνδέεται με λιγότερα προβλήματα υγείας ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

-Να αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε ηλεκτρονικές συσκευές αργά το βράδυ. Το μπλε φως που εκπέμπουν έχει συνδεθεί με διαταραχές στη μελατονίνη, την ορμόνη που φέρνει υπνηλία.

-Να προσέχουμε τα μάτια μας. Για την υγεία της όρασής μας είναι καλό, μεταξύ άλλων, να αποφεύγουμε το κάπνισμα, να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά, ιδιαίτερα τροφές πλούσιες σε φυσικές χρωστικές, όπως καλαμπόκι, πορτοκαλί πιπεριές και καρότα.

-Να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας. Η ρουτίνα της φροντίδας ενός σκύλου λειτουργεί ευεργετικά για τη σωματική και ψυχική υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 3 εκατομμύρια Σουηδούς 40-80 ετών.

-Να έχουμε αισιοδοξία. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με αρνητική στάση απέναντι στη ζωή έχουν χειρότερη υγεία, τόσο σωματική όσο και νοητική, αφού οι νοητικές ικανότητές τους φθίνουν περισσότερο από τους πιο αισόδοξους συνομηλίκους τους.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Κεντρική φωτό: Artem Beliaikin / Unsplash

Read Next

27 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Κοκκινομάλλα και αγνώριστη 16 χρόνια πριν

Όταν η Μαρίνα Σάττι τραγουδούσε στα 22 της, με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά και Ζουγανέλη.

Περισσότερα από

News

27 Απρ 2024

H Τζένιφερ Άνιστον μεταμορφώνεται σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ- Η απίστευτη ομοιότητα

H μεταμόρφωση της Τζένιφερ Άνιστον σε Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ήταν αυτό που πάντα ήθελε!

27 Απρ 2024

Καλλιμάρμαρο: Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024"

Σε ενα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο αντήχησαν οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας.

27 Απρ 2024

Ντάνι Ντε Βίτο και Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ξανά μαζί

Μετά από τη διάσημη ταινία "Οι δίδυμοι", το δίδυμο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

27 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Με την αδερφή της στην Κύπρο

Η Ελληνίδα σταρ ποτέ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα της

27 Απρ 2024

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το φετινό Πάσχα - Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού

Οι αναχωρήσεις για προορισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού ξεκινούν από το Σάββατο και κορυφώνονται στα μέσα της Μ.Εβδομάδας.

27 Απρ 2024

"Ήταν αηδιαστικό": Η Αν Χάθαγουεϊ περιγράφει τη χειρότερη - ίσως - στιγμή που έχει βιώσει σε audition

Το αίτημα του παραγωγού απέναντι στη νεαρή τότε ηθοποιό απαιτούσε, μεταξύ άλλων, με φιληθεί με άλλους δέκα άντρες.

27 Απρ 2024

Σέρρες: Τα "Λαζαράκια" και οι περίτεχνοι σταυροί από φοινικόφυλλα στην Αγία Παρασκευή Σιδηροκάστρου

Τα "Λαζαράκια" ή "Λαζάρηδες" ή "Λαζαρούδια" είναι μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία πρόσφεραν οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο (το Σάββατο του Λαζάρου) στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.

27 Απρ 2024

Netflix: Έρχεται το αριστούργημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες "Εκατό χρόνια μοναξιά"

Το βιβλίο που κατέκτησε την καρδιά μας γίνεται τώρα τηλεοπτική σειρά που περιμένουμε εναγωνίως.

26 Απρ 2024

Lifestory: Ο χαρισματικός Γκάρι Όλντμαν και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Γκάρι Όλντμαν.