ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο: Η ιστορία του συγγραφέα που ανέδειξε την βάναυση αντιμετώπιση των Γερμανών στρατιωτών και ανακηρύχθηκε εχθρός του έθνους

Η γνωριμία με τον Χίτλερ, ο απαγχονισμός της αδερφής του και το Όσκαρ.

Η γερμανική ταινία του Έντβαρντ Μπέργκερ "Ουδέν νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο" σάρωσε κυριολεκτικά στα βραβεία BAFTA, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή και κερδίζοντας τον τίτλο της καλύτερης ταινίας. Στο δραματικό φιλμ απονεμήθηκαν επίσης τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, ξενόγλωσσης ταινίας, φωτογραφίας, ήχου και πρωτότυπης μουσικής ενδυμασίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κινηματογραφική μεταφορά του Γερμανού συγγραφέα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ "κλέβει" την πρωτιά, αφού το 1930 απέσπασε το Όσκαρ.

Το αντιπολεμικό μυθιστόρημα "All Quiet on the Western Front" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1929 και γίνεται γρήγορα best seller, με τον 30χρονο τότε συγγραφέα να αποκτά σημαντική δημοσιότητα. Το μοναδικό επίτευγμα της ζωής του μέχρι την στιγμή αυτή, είναι οι προσπάθειες του να γυρίσει ζωντανός από το Δυτικό μέτωπο, όπου και πολέμησε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, όταν κατετάγη εθελοντικά στον γερμανικό στρατό. Επιστρέφοντας σώος και γεμάτος πικρές ιστορίες, αποφασίζει να αναδείξει το σκληρό πρόσωπο του πολέμου αλλά και την αδίστακτη μεταχείριση των απλών στρατιωτών, δίνοντας στο κοινό μια μικρή γεύση της απάνθρωπης συμπεριφοράς της πολιτικής εξουσίας για μερικά εκατοστά γης.

Εκατομμύρια νεκροί και τραυματίες θυσιάζονται κυριολεκτικά, με τους αρχιστρατήγους να κατηγορούν νεοσύλλεκτους και μη για δειλία όταν αποφασίζουν να υπακούσουν στην συνθηκολόγηση που υπέγραψε η χώρα τους. Με τις φιλοπόλεμες εντολές των ανωτέρων, η μάχη συνεχίζεται χωρίς ουσία, όμως με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θύματα, ώσπου το ρολόι να δείξει η ώρα 11, όποτε και τερματίζεται επισήμως ο πόλεμος την 11η Νοεμβρίου του 1918.

Οι βετεράνοι του πολέμου αναγνωρίζουν στον κεντρικό χαρακτήρα – το όνομα του οποίου είναι τόσο στο μυθιστόρημα, όσο και στις ταινίες που κυκλοφόρησαν αργότερα, Πολ – στοιχεία των δικών τους παρόμοιων εμπειριών και αποδέχονται την εκδοχή του "φοβισμένου και αποδυναμωμένου" γερμανικού στρατού, όπως αργότερα χαρακτηριστικέ από τον Αδόλφο Χίτλερ και Γιόζεφ Γκαίμπελς, οι οποίοι προσπάθησαν να αγοράσουν κάθε αντίτυπο του βιβλίο, ρίχνοντάς τα στην πυρά. Ο Ρεμάρκ κρίνεται εχθρός του έθνους και εκδιώκεται, παρόλο που σε ηλικία 18 ετών βρέθηκε συμπολεμιστής και σύντροφος του Χίτλερ, ο οποίος από νεαρή ακόμα ηλικία είχε εντελώς διαφορετικά κίνητρα από τον συγγραφέα. Η Αυστρία και η Ιταλία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ναζιστικής εξουσίας, απαγορεύουν επίσης την κυκλοφορία του μυθιστορήματος.

Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ φοβούμενος με την κατάσταση καταφεύγει στην Αμερική το 1939, με το έργο του να έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο, κερδίζοντας μάλιστα Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν στην Γερμανία κυκλοφορούν οι φήμες πως ο Ρεμάρκ δεν πολέμησε ποτέ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα η γερμανική υπηκοότητά του ανακαλείται με την εγκαθίδρυση των Ναζί. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το τίμημα της "προδοσίας" επωμίστηκε η οικογένεια του Ρεμάρκ, την οποία άφησε πίσω του. Η μικρότερη αδερφή του συγγραφέα, Ελφρίντα Σολτς, συνελήφθη και αφού κρίθηκε ένοχη από το "Λαϊκό Δικαστήριο" με την κατηγορία της υπονόμευσης του γερμανικού στρατού, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’απαγχονισμού. Η είδηση του θανάτου της αδερφής του απέτρεψε τον Ρεμάρκ να επιστρέψει στην Γερμανία, ο οποίος έζησε μέχρι τον θάνατό του το 1970 κυνηγημένος στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"