ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

Η αγαπημένη σε όλους "Αθηνάαααα" όπως την αποκαλούσε η Τζένη Καρέζη στην ταινία "Δεσποινίς Διευθυντής", η Λίλυ Παπαγιάννη αν και δεν έχει παίξει σε πολλές ταινίες, παραμένει αξέχαστη λόγω της φινέτσας και της κομψότητας της.

Όπως είχε αποκαλύψει η ανιψιά της, Έλενα Ακρίτα, ο Μάριος Πλωρίτης που την είχε μαθήτρια στη σχολή, της είχε πει ότι δεν υπήρχε ούτε ένας εκεί μέσα που να μην την είχε ερωτευτεί τρελά. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1957, στον "Πλούτο" του Αριστοφάνη. Έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1959 στην ταινία "Νταντά με το Ζόρι" δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία, στην οποία η Λίλη Παπαγιάννη ήταν μόλις 27 ετών. Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Σπάνιο καλλιτεχνικό πορτραίτο της αγαπημένης Λίλυς Παπαγιάννη το 1962 στο φώτο Ατελιέ- Καραπατσόπουλος στην οδό Πατησίων 207. Μια χρονιά "σταθμός” για την καριέρα της καθώς αποτελεί την αρχή των μεγάλων επιτυχιών τόσο στο θέατρο όσο και τον κιν/φο. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται στο πλάι της Έλλης Λαμπέτη στο θέατρο "Διονύσια” με το έργο του Τζων Βαν Ντρούτεν "Ανοιξιάτικο τραγούδι” δημιουργώντας μαζί με τον Νίκο Κούρκουλο ένα εκπληκτικό καλλιτεχνικό τρίο που προσφέρει στο κοινό δυνατές καλλιτεχνικές στιγμές.

Οκτώ μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου, το κιν/φικό της άστρο απογειώνεται μέσα από την συγκλονιστική ερμηνεία της στην δραματική ταινία της Φίνος Φιλμ "Το ταξίδι” όπου αφήνει εποχή ως η σκληρή και αδυσώπητη Σούλα Κλιρίδη που γίνεται η αιτία για την δολοφονία της κεντρικής ηρωίδας του έργου που υποδύεται η Αλίκη, από τον σύζυγό της Νίκο Κούρκουλο. Ανήμερα τα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς προκαλεί κυριολεκτικά πάταγο στο πλάι της Τζένης Καρέζη στην σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη -Rex ως η θρυλική "Αθηνά” στο "Δεσποινίς Δ/ντης σε ένα ρόλο που θα σφραγίσει ένα χρόνο αργότερα και στο σινεμά καθώς το συγκεκριμένο έργο κάτι το οποίο δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ανέβηκε αρχικά στο θέατρο και στην συνέχεια στην μεγάλη οθόνη.

Από το 1989 με τον χαμό του λατρεμένου συζύγου της και σπουδαίου ηθοποιού Ανδρέα Φιλιππίδη μέχρι και το δικό της "φευγιό” το 2015, εγκαταλείπει κάθε επαφή με τον κόσμο με εξαίρεση αγαπημένους φίλους και συγγενείς ανάμεσα στους οποίους και η πρώτη σύζυγος του συντρόφου της Δέσπω Διαμαντίδου με την οποία για χρόνια καθιέρωσαν τα Σαββατιάτικα απογεύματα συνοδευμένα με τσάι και αναπόληση αναμνήσεων μιας ολόκληρης ζωής.

Σπάνια ταυτίστηκαν περισσότερο οι λέξεις κομψότητα και φινέτσα από όσο με την Λίλυ Παπαγιάννη που κατάφερε με λίγες ταινίες και έξοχες θεατρικές ερμηνείες να εξασφαλίσει το διαβατήριο για την είσοδο της στο πάνθεον των σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών και να κλέβει εκείνη κάθε φορά την παράσταση ακόμη και σε δεύτερους ρόλους χωρίς να γίνει ποτέ σταρ μεγάλου βεληνεκούς.

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.