ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

11 Σεπτεμβρίου 2001: Η Επίθεση στους Δίδυμους Πύγους που "πάγωσε" όλον τον πλανήτη

H στιγμή που ψιθυρίζουν στο αυτί του Τζορτζ Μπους πως ένα αεροπλάνο είχε μόλις χτυπήσει την καρδιά του Μανχάταν.

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, 22 χρόνια πριν, ο - τότε- πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους πηγαίνει σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη Sarasota στη Φλόριντα για να μιλήσει στους μαθητές της Δευτέρας Δημοτικού για ένα νέο, πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Ενώ η δασκάλα της τάξης δείχνει στους μαθητές κάτι στον πίνακα, έχοντας τον Μπους καθισμένο πλάι της σε μία καρέκλα, ένας άνδρας από την ασφάλεια του προέδρου τον πλησιάζει και του ψυθιρίζει κάτι στο αυτί. Εκείνο το δευτερόλεπτο το πρόσωπο του Τζορτζ Μπους παγώνει, τα μάτια του κοιτάζουν χαμένα το κενό, ενώ εκείνος καταφέρνει με τα βίας να κουνήσει ελαφρά το κεφάλι του, σε μία σοκαρισμένη κίνηση πανικού και απορίας.

Μόλις μισή ώρα αργότερα ο ίδιος ο Μπους βγάζει έκτακτο διάγγελμα μέσα από το κτίριο του σχολείου, ανακοινώνοντας στον αμερικανικό λαό ότι δύο αεροπλάνα είχαν μόλις προσγειωθεί πάνω στους Δίδυμους Πύργους στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου του Μανχάταν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος.

Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, τα παιδιά αλλά και η καθηγήτρια που ήταν παρόντες στην τάξη τη στιγμή που ο Μπους πληροφορήθηκε στο αυτί την είδηση της επίθεσης, μιλούν σε ρεπορτάζ του BBC με θέμα τα 17 σοκαριστικά λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο.

Η Σάρα Ντάνιελς, η δασκάλα που υπήρξε μάρτυρας του περιστατικού εξομολογείται στην κάμερα του BBC ότι ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής άλλαξε εντελώς συμπεριφορά αμέσως μόλις άκουσε την τραγική είδηση από τον άντρα της ασφάλειας του. "Τελείως ξαφνικά έγινε κάποιος άλλος. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς είχε συμβεί. Αναρωτιόμουν "Έκανα κάτι λάθος;", "Είπα κάτι που δεν έπρεπε να έχω πει;"". Λίγο μετά ο Μπους εξηγεί στην τάξη ότι πρέπει να διακόψουν γιατί κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί.

"Είδα τα συναισθήματα των παιδιών να αλλάζουν μπροστά στα μάτια μου. Από αθώα πρόσωπα γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό τα είδα να παγώνουν και να καταρρέουν", εξομολογείται Ντάνιελς στο ΒΒC.

Μία μαθήτρια που ήταν επίσης παρούσα στο περιστατικό περιγράφει την δραματική αντίδραση της δασκάλας της αμέσως μόλις έμαθε τι είχε συμβεί: "Τη θυμάμαι να κάθεται στο γραφείο της και να κλαίει με λυγμούς. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα τέτοιο θέαμα, έναν ενήλικα να καταρρέει. Ήταν λες και έβλεπα τους γονείς μου να διαλύονται", λέει η νεαρή γυναίκα στην κάμερα.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει εστιάζοντας στον τρόπο με τον όποιο τα παιδιά που ήταν ακόμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού το 2001 είδαν ολόκληρη την κοσμοθεωρία τους να γκρεμίζεται μέσα σε ελάχιστα μόλις λεπτά, εκείνα που έχουν μείνει στην ιστορία ως "τα 17 λεπτά που συγκλόνισαν τον κόσμο".

Κεντρική φωτογραφία: ΥοuTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.