ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Acropole Palace: To «στοιχειωμένο παλάτι» της Πατησίων ετοιμάζεται να λειτουργήσει ξανά

Το «Acropole Palace» συμβολίζει την κοσμοπολίτικη εκδοχή της Αθηναϊκής Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου.

Acropole Palace: To «στοιχειωμένο παλάτι» της Πατησίων ετοιμάζεται να λειτουργήσει ξανά

Το κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Αθήνας αναγεννιέται αλλά είναι ακόμη άγνωστο πότε θα μπορεί να ανοίξει και πάλι τις πύλες του. Χρόνια ολόκληρα ήταν εκεί σαν άδειο κουφάρι, αλλά επιτέλους έφτασε η στιγμή που η οδός Πατησίων θα ανακτήσει ένα από τα παλιά της κοσμήματα.

Μετά από ουκ ολίγες καθυστερήσεις και χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ, φαίνεται ότι βρίσκεται ξανά ο... δρόμος προκειμένου ένα από τα χαρακτηριστικότερα κτίρια της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στην Αθήνα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, να παραδοθεί και πάλι, ριζικά ανανεωμένο, στην πόλη.

Το «Acropole Palace» συμβολίζει την κοσμοπολίτικη εκδοχή της Αθηναϊκής Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau, που χρόνια ολόκληρα το βλέπαμε ερείπιο.

Acropole Palace: To «στοιχειωμένο παλάτι» της Πατησίων ετοιμάζεται να λειτουργήσει ξανά
Βεβαίως το ιστορικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά σαν χώρος Πολιτισμού.

Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του, η οποία όπως άρχισε έτσι και τελείωσε.

Βεβαίως το ιστορικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά σαν χώρος Πολιτισμού. Θα γίνει ένα κρατικό κτίριο με προσανατολισμό στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Θα διατηρήσει ως αίσθηση τον χαρακτήρα της εποχής που το γέννησε (δεκαετία ’20’) αλλά θα προσαρμοστεί για σύγχρονες χρήσεις.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων υποστηρίζει ότι το «Ακροπόλ Παλλάς» θα έχει αμιγώς πολιτιστικές χρήσεις και δεν θα στεγάσει, τελικά, διοικητικές υπηρεσίες.

Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Αυτή η «απόδοση» στην πόλη και ο διάλογος με την κοινωνία θα υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως. Η παλιά ιδέα περί δημιουργίας ενός μεγάλου πωλητηρίου του ΤΑΠΑ (με αντίγραφα και εκμαγεία) στο επίπεδο του δρόμου, διαγωνίως απέναντι από το Μουσείο, θα προχωρήσει. Θα γίνει λοιπόν το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου που μέχρι τώρα ήταν χωμένο στο υπόγειο του μουσείου.

Στο ισόγειο θα υπάρχουν αίθουσες για εκθέσεις και το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου. Στον πρώτο όροφο αμφιθέατρο 150 θέσεων με μεταφραστικές καμπίνες για συνέδρια, Στον έκτο όροφο εστιατόριο και διαμέρισμα υποδοχής επίσημων προσώπων. Και στους ενδιάμεσους ορόφους, μετά την ενοποίηση χώρων, θα μπορούν να φιλοξενούνται πειραματικές ομάδες χορού, να δίνονται εξετάσεις σχολών και να υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις ομάδες νέων δημιουργών. Θα δοθεί επίσης ευκαιρία να στεγαστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη μνημείων με προσβάσιμα αρχεία.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.