ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Άλλαξε τις ευκαιρίες ζωής»: Το σπουδαίο έργο του Ινδού δασκάλου που κέρδισε το Νόμπελ Διδασκαλίας

Βοήθησε τις μικρές μαθήτριές του, σε μια φτωχή, αγροτική κοινότητα της δυτικής Ινδίας και θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο με άλλους εννέα φιναλίστ συναδέλφους του.

«Άλλαξε τις ευκαιρίες ζωής»: Το σπουδαίο έργο του Ινδού δασκάλου που κέρδισε το Νόμπελ Διδασκαλίας

Ένας Ινδός δάσκαλος, ο Ραντζιτσίνχ Ντισάλε, τιμήθηκε φέτος με το Διεθνές Βραβείο Εκπαιδευτικού, το αποκαλούμενο και «Νόμπελ Διδασκαλίας» για τη δουλειά του που βοήθησε τις μικρές μαθήτριές του, σε μια φτωχή, αγροτική κοινότητα της δυτικής Ινδίας.

Ο Ντισάλε ανακοίνωσε αμέσως ότι θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο, ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, με τους άλλους εννέα φιναλίστ συναδέλφους του.

Οι διοργανωτές τον τίμησαν επειδή «άλλαξε τις ευκαιρίες ζωής» των κοριτσιών στο δημοτικό σχολείο Ζίλα Παρισάντ, στο χωριό Παριτεβάντι του κρατιδίου Μαχαράστρα.

Την ανακοίνωση έκανε, σε μια εικονική τελετή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο συγγραφέας και ηθοποιός Στίβεν Φράι. Ο Ντισάλε, εμφανώς χαρούμενος, άκουσε τα νέα στο σπίτι του στην Ινδία, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του.

Ο Ντισάλε άρχισε να διδάσκει το 2009, όταν το Ζίλα Παρισάντ δεν ήταν παρά ένα σαραβαλιασμένο υπόστεγο δίπλα σε ένα βουστάσιο. Το ποσοστό σχολικής φοίτησης ήταν χαμηλό και οι γάμοι των μαθητριών σε εφηβική ηλικία κάτι πολύ συνηθισμένο. Το σχολικό πρόγραμμα δεν ήταν καν στη γλώσσα που μιλούσαν τα κορίτσια, την Κανάντα. Ο δάσκαλος εγκαταστάθηκε στο χωριό, έμαθε την τοπική διάλεκτο και μετέφρασε τα σχολικά εγχειρίδια.

Εισήγαγε επίσης εργαλεία ψηφιακής μάθησης και επινόησε ατομικά προγράμματα για κάθε μαθητή. Το σύστημά του των Σχολικών Εγχειριδίων με QR Codes χρησιμοποιείται τώρα σε όλη την Ινδία.

Το ποσοστό φοίτησης στο σχολείο του σήμερα φτάνει το 100% και ένα κορίτσι από το χωριό μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ανέφεραν οι διοργανωτές.

Ο Ντισάλε προώθησε επίσης περιβαλλοντικά προγράμματα σε αυτήν την περιοχή που απειλείται από την ξηρασία. Εξάλλου, με το πρόγραμμα «Ας περάσουμε τα σύνορα» συνδέονται μεταξύ τους νεαροί μαθητές από την Ινδία και το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, το Ιράκ και το Ιράν και τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα για να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη.

Στην ομιλία του ο Ντισάλε είπε ότι θα μοιραστεί το χρηματικό έπαθλο με τους άλλους εννέα φιναλίστ δασκάλους, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας τους θα λάβει περίπου 55.000 δολάρια. Το βραβείο καθιερώθηκε από το Ίδρυμα Βάρκεϊ, σε συνεργασία με την UNESCO.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.