ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ευτυχώς ζούμε στη σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι κατάρα από τον Θεό»

Μηνύματα αισιοδοξίας ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού, αναφερόμενη στην πανδημία της λέπρας, έστειλε η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ.

«Ευτυχώς ζούμε στη σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι κατάρα από τον Θεό»

Μηνύματα αισιοδοξίας ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση με την πανδημία, αναφερόμενη επίσης στις ομοιότητες και στις διαφορές της λέπρας με τον κορονοϊό, έστειλε η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, μιλώντας στον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων «Συζητώντας με...», που διοργανώνει η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.


«Ευτυχώς ζούμε στη σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι κατάρα από τον Θεό, διότι για πολλά χρόνια αυτή ήταν η αντίληψη για τη λέπρα» ανέφερε η Βικτώρια Χίσλοπ. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα πως ένα χρόνο μετά την παραγωγή του εμβολίου το πρόβλημα της πανδημίας θα έχει αντιμετωπιστεί. «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα το ξαναχτίσουμε. Πιστεύω ότι τα ανθρώπινα όντα, οι κοινωνίες είναι απίστευτα ανθεκτικές και ότι υπάρχει δύναμη, αντοχή και θέληση για επιβίωση» τόνισε.


Για να υποστηρίξει την αισιοδοξία της, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε το παράδειγμα της γρήγορης ανοικοδόμησης των ευρωπαϊκών κοινωνιών από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μιας απίστευτα γρήγορης, φυσικής, ψυχολογικής και οικονομικής ανοικοδόμησης, όπως είπε. «Αν έχουμε το εμβόλιο την άνοιξη, τότε ένα χρόνο μετά θα κοιτάξουμε πίσω αυτήν την τρομερή περίοδο και σχεδόν θα αναρωτηθούμε αν αυτό συνέβη πραγματικά, επειδή υπάρχει κάτι πολύ εξωπραγματικό, πολύ σουρεαλιστικό σε αυτό. Έτσι, είναι η προσωπική μου ελπίδα ότι θα καταχωριστεί στην ιστορία» ανέφερε.


Με φόντο το νησί της Σπιναλόγκα, που αποτέλεσε την έμπνευσή της για το βιβλίο της «Το Νησί», το οποίο έγινε best seller και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση, η Βικτώρια Χίσλοπ έκανε ειδική αναφορά στη λέπρα. Ήταν μια ασθένεια, για την οποία δεν υπήρχε θεραπεία για πολλά χρόνια και οι άνθρωποι που προσβάλλονταν από αυτήν έπρεπε να ζήσουν απομονωμένοι, σημείωσε, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία της ότι αυτό δεν θα συμβεί με τον κορονοϊό, γιατί πλέον υπάρχει πολύ καλύτερη επιστήμη στα χέρια μας.


Μιλώντας για το κοινωνικό στίγμα εκείνης της εποχής, επισήμανε ότι «ευτυχώς ζούμε στη σύγχρονη εποχή και γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι κατάρα από τον Θεό, διότι για πολλά χρόνια αυτή ήταν η αντίληψη για τη λέπρα». Ως ομοιότητα μεταξύ της λέπρας και του κορονοϊού, διακρίνει την ανάγκη για απομόνωση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του σύγχρονου ιού.


Η κα Χίσλοπ βλέπει τους αναγκαίους περιορισμούς στα δικαιώματα και στις καθημερινές μας συνήθειες σαν ένα είδος συνεργασίας. «Προστατεύουμε τα δικαιώματα άλλων ανθρώπων, συμφωνώντας να περιορίσουμε τα δικά μας. Προφανώς, το πραγματικά σημαντικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και στο τέλος της πανδημίας - όπως είπε - να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις και να βεβαιωθούμε ότι όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες έχουν επανέλθει, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το κύριο ανθρώπινο δικαίωμα για όλους μας είναι να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και να διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε όλους όσους είναι ευάλωτοι».

Η διάσημη συγγραφέας αναφέρθηκε και στα θετικά στοιχεία από την εμπειρία της πανδημίας, εκτιμώντας ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Σε ό,τι αφορά τη σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η υγεία, είναι κατηγορηματική. «Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτές που τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία, όπου μόνο οι πλούσιοι επιβιώνουν και οι λιγότερο τυχεροί όχι. Είναι απλώς ανήθικο και λάθος», υπογράμμισε.


Τέλος, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια τόσο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην καλή του κρίση και την αποφασιστικότητά του στη λήψη αποφάσεων, όσο και για τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «φανταστικό επιστήμονα», όπως επισημαίνει και στη σχετική ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.


Από την πλευρά του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατα τον χαιρετισμό του συνεχάρη την κα Χίσλοπ για την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδας, σημειώνοντας ότι αποτυπώνει και επιστεγάζει τους μακροχρόνιους δεσμούς της ίδιας με τη χώρα μας και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Σημείωσε, ακόμη, ότι το νησί της Σπιναλόγκα αποτελεί ορόσημο για τη δουλειά της, αλλά είναι επίσης μέρος της νεότερης ελληνικής ιστορίας και απόδειξη για το πώς μια άλλη ασθένεια επηρέασε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.


Για τη σύγχρονη πανδημία, επισήμανε ότι δίνεται μία διπλή «μάχη», μία επιστημονική απέναντι στον ιό, αλλά και μία άλλη για την υπεράσπιση των ελευθεριών σε περιόδους που λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, όπως σήμερα. Υπογράμμισε ότι, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τέθηκαν στο επίκεντρο η προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που αποτυπώνεται στο κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και «οδηγός» για το μέλλον.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024
18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.