ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H άγνωστη «Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ»: Έχει σώσει 18.000 κορίτσια από τη σεξουαλική σκλαβιά

Η Anudarha Koirala έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών που πέφτουν θύματα sex trafficking.

H άγνωστη «Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ»: Έχει σώσει 18.000 κορίτσια από τη σεξουαλική σκλαβιά

Ίνδαλμά της είναι η Μητέρα Τερέζα, από την οποία έχει πάρει και το προσωνύμιό της: Η Anudarha Koirala, η επονομαζόμενη «Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ», ανέκαθεν ένιωθε πως ο σκοπός της ζωής ήταν να υπηρετεί τους συνανθρώπους της. Σκοπός που επιδίωξε, για δύο δεκαετίες, ως δασκάλα μικρών παιδιών στο Κατμαντού, προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί σε μια μεγαλύτερη αποστολή: στην προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη σεξουαλική σκλαβιά.

Το αρχικό ερέθισμα δόθηκε από τους πρωινούς περιπάτους της δίπλα από τον ναό Pashupatinath στη δεκαετία του '90, όπου η Koirala συναντούσε συχνά γυναίκες επαίτες. Άρχισε να μιλάει μαζί τους και διαπίστωσε ότι όλες είχαν πέσει θύματα κάποιου είδους βίας κατά των γυναικών. Ήταν ευκολότερο για εκείνη να ταυτιστεί με τις ιστορίες τους, καθώς και η ίδια είχε πέσει θύμα ακραίας σωματικής κακοποίησης, στα χέρια του πρώην συζύγου της. «Κάθε μέρα, έτρωγα ξύλο. Και μετά είχα τρεις αποβολές που πιστεύω ότι οφείλονταν στα χτυπήματα. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί τότε δεν ήξερα πού να απευθυνθώ και σε ποιον να μιλήσω» είπε το 2010 στο CNN.

H άγνωστη «Μητέρα Τερέζα του Νεπάλ»: Έχει σώσει 18.000 κορίτσια από τη σεξουαλική σκλαβιά
Η Koirala σε παιχνίδια νερού με παιδιά, σε εορτασμούς της επονομαζόμενης Γιορτής των Χρωμάτων. EPA/NARENDRA SHRESTHA

Παρακινημένη λοιπόν από την προσωπική εμπειρία της και τις συζητήσεις με τις γυναίκες που είχαν βρεθεί στον δρόμο να ζητιανεύουν λίγες ρουπίες, άρχισε να παραδίδει σε γυναίκες μαθήματα γύρω από ζητήματα φυλετικής βίας και ενδυνάμωσης. Σε καθεμία από τις πρώτες της, οκτώ μαθήτριες έδωσε 1.000 ρουπίες από το εισόδημά της, για να ξεφύγουν από την επαιτεία και να γίνουν πλανόδιες πωλήτριες. Εισπράττοντας ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη τους, ήταν σε θέση να προσφέρει ασφάλεια και μια οικονομική ανάσα και σε άλλες γυναίκες που τα είχαν ανάγκη.

Το 1993 ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Maiti Nepal, μέσα από την οποία εδώ και 26 χρόνια στηρίζει γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη σεξουαλική σκλαβιά, ένα παρεμπόριο που ανθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Νεπάλ. «Πρόκειται για φτωχές περιοχές με υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού. Αν κάποιος συγγενής ή φίλος εμφανιστεί και προσφέρει σε ένα κορίτσι δουλειά, συνήθως είναι οι γονείς του που το ενθαρρύνουν να τον ακολουθήσει, χωρίς να συνειδητοποιούν τι ακριβώς συμβαίνει» σχολίασε στην Guardian.

Σε μια τελετή στη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από AIDS. EPA/NARENDRA SHRESTHA

Αυτή τη στιγμή η οργάνωσή της στηρίζει πάνω από 1.000 παιδιά, σε τρία καταφύγια όπου προωθούνται κορίτσια που ζουν σε συνθήκες υψηλού κινδύνου για trafficking. Η Maiti Nepal μετρά επίσης 11 καταφύγια για κορίτσια που έχουν διασωθεί από τη σεξουαλική σκλαβιά, δύο κέντρα περίθαλψης για γυναίκες και παιδιά με HIV/AIDS και ένα σχολείο. Η Koirala, στα 70 χρόνια της, συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στο sex trafficking με κάθε διαθέσιμο μέσο: με καμπάνιες ευαισθητοποίησης, προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες γυναίκες. Από την ίδρυσή της η οργάνωση υπολογίζεται ότι έχει σώσει πάνω από 18.000 κορίτσια.

«Όταν βλέπω πόσο πονάνε -σωματικά αλλά και ψυχικά- με θορυβεί τόσο, που δεν μπορώ να αποστρέψω το βλέμμα μου. Μου δίνει τη δύναμη να αγωνιστώ να ξεριζώσω αυτό το έγκλημα» είπε αυτή η γυναίκα, υπόδειγμα τόλμης, επιμονής και μεθοδικότητας.

Δείτε μια παλαιότερη ομιλία Ted της «Μητέρας Τερέζας του Νεπάλ»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

*Με στοιχεία από Global Citizen

κεντρική φωτό: EPA/NARENDRA SHRESTA

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.