ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η μυστικιστική αρχαία πόλη Χέγκρα στη Σαουδική Αραβία υποδέχεται για πρώτη φορά επισκέπτες

Μετά από 2.000 χρόνια, ο σύχρονος άνθρωπος θα περάσει τις πύλες της.

Η μυστικιστική αρχαία πόλη Χέγκρα στη Σαουδική Αραβία υποδέχεται για πρώτη φορά επισκέπτες

Στο ατελείωτο lockdown ένα από τα πράγματα που σίγουρα ονειρεύομαστε (όσο μακρινά κι αν φαντάζουν) είναι τα όμορφα ταξίδια.

Αν αυτό που λαχταράς, για την ημέρα που θα μπορέσουμα να ταξιδέψουμε και πάλι, είναι ένα αληθινά συγκλονιστικό ταξίδι σε έναν πραγματικά μοναδικό προορισμό τότε ίσως να μην υπάρχει καλύτερη επιλογή από μία μαγική, αρχαία πόλη στην καρδιά της ερήμου.

Η Χέγκρα, ένας ανατριχιαστικά όμορφος τόπος στη Σαουδική Αραβία, ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της σε επισκέπτες, έπειτα από 2.000 χρόνια. Ο David Graf, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ, επισκέφθηκε το μυστικιστικό αυτό μέρος και μοιράζεται με το κοινό της ιστοσελίδας MyModernMet την εμπειρία του.

«Κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του αλλά και κάθε διανοούμενος, περίεργος παρατηρητής πρέπει να ζήσει αυτή την εμπειρία μία φορά στη ζωή του. Τα ερωτήματα πολλά: Ποιος ήταν ο λαός του έχτισε τη Χέγκρα; Από που ήρθε; Για πόσο καιρό έζησε εδώ; Για να κατανοήσουμε τη σημασία αυτού του τόπου πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του», λέει ο Graf. «Παρόλα αυτά καμία από τις παραπάνω ερωτήσεις δεν έχουν σαφή απάντηση», προσθέτει.

Οι Nabataeans, ένας ξεχασμένος πολιτισμός της αρχαιότητας, χρησιμοποιούσαν την κοσμοπολίτικη Χέγκρα ως ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου της εποχής. Ίσως κάποιος να μπορεί να αναγνωρίσει την κουλτούρα αλλά και τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα των Nabataeans από την πολύ πιο διάσημη Πέτρα, στην Ιορδανία.

Όπως εξηγεί η Laila Nehmé, Γαλλίδα αρχαιολόγος που εργάστηκε στην αποστολή συντήρησης και αναστήλωσης της αρχαίας Χέγκρα, οι Nabataeans παραμένουν μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο, παρά την επιδραστικότητα τους.

«Ο λόγος που στις μέρες μας δεν γνωρίζουμε αρκετά γι'αυτό τον πολιτισμό είναι το γεγονός ότι δεν έχει διασωθεί απολύτως καμία πηγή που να μας επιβεβαιώνει τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν, πέθαιναν ή λάτρευαν τους θεούς τους», λέει η Nehmé. «Υπάρχουν μερικές εξωτερικές αναφορές στον συγκεκριμένο πολιτισμό, αλλά καμία πηγή από το εσωτερικό τους. Σε αντίθεση με τους Σουμέριους που άφησαν πίσω μεγάλα, μυθολογικά κείμενα όπως το έπος του Γκιλγκαμές, εδώ δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Δεν γνωριζουμε απολύτως τίποτα για τη μυθολογία τους». Μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί κάποιες αναφορές στους Nabataeans από τους Έλληνες, τους Αιγύπτιους και τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν μαζί τους εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, όλη αυτή η έλλειψη πληροφοριών προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο και αδρεναλίνη στην εξερεύνηση αυτού του σχετικά ανέγγιχτου μνημείου της αρχαιότητας. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι οι Νabataeans ήταν νομάδες που υπήρξαν πολιτισμικά ενεργοί από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ. και ότι ο τόπος τους βρισκόταν ανάμεσα στην Ιορδανία, τη Σαουδικη Αραβία, το Ισραήλ και τη Συρία.

Παρά τη μεγάλη εμπορική και οικονομική άνθηση της Χέγκρα, εδώ ο επισκέπτης δεν θα συναντήσει απομεινάρια μίας έντονης, εμπορικής πόλης αλλά το συγκλονιστικό θέαμα 111 επιβλητικών ταφών, ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής, που εκτείνονται κατά μήκος της ερήμου.

Οι επίδοξοι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά αυτό το συγκλονιστικό, μυστικιστικό τοπίο ως κομμάτι του πρότζεκτ Saudi Vision 2030, που ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί σε 9 χρόνια. Στόχος είναι να αναδειχθούν οι κρυμμένες, πολιτιστικές ομορφιές της Σαουδικής Αραβίας και να αλλάξει η αντίληψη του υπόλοιπου κόσμου για το ισχυρό κράτος της Μέσης Ανατολής.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο:

Mε πληροφορίες από το MyModernMet

Κεντρική φωτογραφία: Wikipedia

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.