ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η χρυσαυγίτικη επιθετικότητα προς το μελαψό, η αναλγησία του φασιστάκου με ψευδαισθήσεις μεγαλείου»

Όταν ένας βαρύμαγκας οδηγός ΚΤΕΛ επιχείρησε να πετάξει έξω έναν Πακιστανό, ο τελευταίος βρήκε υπερασπιστή σε έναν «λεβεντόγερο». Μια ιστορία με αισιόδοξο τέλος.

«Η χρυσαυγίτικη επιθετικότητα προς το μελαψό, η αναλγησία του φασιστάκου με ψευδαισθήσεις μεγαλείου»

Την ίδια μέρα που το ελληνικό διαδίκτυο πήρε φωτιά από τις αντιδράσεις απέναντι στο μισογυνικό σχόλιο του παίκτη του Big Brother περί «βιασμού», μια άλλη αληθινή ιστορία συγκέντρωνε χιλιάδες likes, αντιπαραβάλλοντας σε αυτή την περίπτωση τον καθημερινό ρατσισμό και το νταηλίκι με μικρές πράξεις ανθρώπιας.

Όταν ένας τσαμπουκαλεμένος οδηγός ΚΤΕΛ Αττικής επιχείρησε να πετάξει από το λεωφορείο έναν Πακιστανό, με το πρόσχημα ότι κρατούσε σακούλα με σουβλάκι, ένας «ευθυτενής και κοτσονάτος, λεβεντόγερος της παλιάς σχολής» αναδείχθηκε σε υπερασπιστή του μετανάστη, ορθώνοντας το ανάστημά του και κόβοντάς του με τη μία τη μαγκιά.

Είτε στο ΚΤΕΛ είτε στον Big Brother, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η θρασυδειλία, οι ψευδαισθήσεις μεγαλείου και τα κόμπλεξ κατωτερότητας εκφράζονται μέσα από σχόλια και χειρονομίες που, δυστυχώς, τείνουν να εξελιχθούν σε μια κανονικότητα την οποία, ωστόσο, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποδεχτούμε, όπως έδειξε παραδειγματικά και εκείνος ο «λεβεντόγερος».

Διαβάστε την ιστορία, όπως την περιέγραψε στο Facebook o Giannis Smoilis:

«Προ ολίγου σε υπεραστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής, συνέβη το εξής ενδιαφέρον περιστατικό: τσαμπουκαλεμένος οδηγός, κουραδόμαγκας και "μαμιάς" (που έλεγε κι ο Σωτήρης Καλυβάτσης) ξυρισμένο κεφάλι, τατουάζ στο μπράτσο, μαύρο γυαλί, υπεροπτικό υφάκι "σας κατουράω όλους", ενώ έχει αργήσει κάνα δεκάλεπτο να ξεκινήσει το όχημα, μπαίνει μέσα με αναμμένο τσιγάρο, τη μάσκα κατεβασμένη στον λαιμό, και απαγόρευει σε νέο άνδρα, πιθανότατα πακιστανικής καταγωγής, να μπει στο λεωφορείο επειδή κρατάει σακούλα με σουβλάκι. Με αγριεμένο ύφος του λέει: "εδώ μέσα δεν μπαίνεις μ' αυτό, δεν θα μου βρωμίσεις εσύ το αυτοκίνητο". Ο νεαρός του απαντάει δειλά, με σπαστά ελληνικά, ότι η σακούλα είναι κλειστή και πως δεν έχει σκοπό να φάει μέσα στο όχημα, αφού θα φοράει μάσκα έτσι κι αλλιώς. Ο πολλά βαρύς οδηγός, όμως, συνεχίζει απτόητος να του απαγορεύει την είσοδο και τον υποχρεώνει είτε να πετάξει το φαγητό του είτε να περιμένει να πάρει το επόμενο ΚΤΕΛ που περνά σε δύο ώρες. Δεν είναι μόνο η απαράδεκτη, απάνθρωπη στάση του που εξοργίζει όσο, κυρίως, ο τρομερά απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στο παιδί, τα "ρε δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω;" και "πώς την είδες τώρα, θα μας κρατήσεις καμιά ώρα εδώ;", αυτή η χαρακτηριστικά χρυσαυγίτικη επιθετικότητα προς το μελαμψό δέρμα και τα σημάδια της ανέχειας, η σκληρή αναλγησία του κακομοίρη φασιστάκου με ψευδαισθήσεις μεγαλείου: βασικά, η εμετική αγένεια του ανθρωπάριου που νομίζει ότι είναι ανώτερος από τον άλλο επειδή σφηνωμένος στο τροχοφόρο μεταλλικό κουτί του - θεωρεί πως - έχει μια ελάχιστη εξουσία, συνεπώς κάνει κουμάντο ΑΥΤΟΣ κι άμα γουστάρετε, χάρη σας κάνει που σας πηγαίνει στον προορισμό σας.

«Η εμετική αγένεια του ανθρωπάριου που νομίζει ότι είναι ανώτερος από τον άλλο επειδή σφηνωμένος στο τροχοφόρο μεταλλικό κουτί του - θεωρεί πως - έχει μια ελάχιστη εξουσία»

»Εκεί που το παιδί με το σουβλάκι είναι έτοιμο να φύγει λοιπόν, κύριος γύρω στα 75, ευθυτενής και κοτσονάτος, λεβεντόγερος της παλιάς σχολής, σηκώνεται πάνω και λέει στον Πακιστανό να του δώσει τη σακούλα του. Την παίρνει και λέει στον ρατσιστή οδηγό: "τώρα μπορεί το παιδί να μπει κι αν θες να βγάλεις εμένα έξω, έλα και δοκίμασε, θέλω να σε δω να προσπαθείς!". Ο οδηγός κάνει να φωνάξει και να τσακωθεί με τον κύριο αλλά οι αποδοκιμασίες από όλο τον κόσμο στο όχημα (πολλοί βέβαια ήθελαν απλώς να ξεκινήσει επιτέλους) τον κάνουν να μαζευτεί και να βάλει μπρος τη μηχανή, ενώ εξακολουθεί να βρίζει και να απειλεί ότι αυτό "δεν θα περάσει έτσι". Ο ηλικιωμένος άνδρας τότε τον διαβεβαιώνει: "να είσαι σίγουρος ότι δεν θα περάσει έτσι αυτό γιατί θα μου δώσεις τα στοιχεία σου και θα σε καταγγείλω και στην εταιρεία που δουλεύεις αλλά και στην αστυνομία αν χρειαστεί". Από εκεί και μετά, το βουλώνει ο "μαμιάς" και βγάζει όλη τη διαδρομή σιωπηλός. Τη στιγμή που ο νεαρός Πακιστανός είναι έτοιμος να κατέβει, ο κύριος του δίνει τη σακούλα του και του λέει: "έλα αγόρι μου, πάρε το φαγητό σου, καλή σου όρεξη". Παράλληλα, μια κυρία σε διπλανή θέση του περνάει διακριτικά στο χέρι μια γκοφρέτα σοκολάτας, χαμογελώντας του καλοσυνάτα. Τους ευχαριστεί και τους δύο και φεύγει χωρίς να κοιτάξει τον οδηγό.

«Σπουδαίοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι που, όπως λέει ο Σελίν, κυκλοφορούν με άνεση μέσα στο μεγαλειώδες»

»Σπουδαίοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι που, όπως λέει ο Σελίν, κυκλοφορούν με άνεση μέσα στο μεγαλειώδες, μιλάνε "στους αγγέλους με το "συ" και δεν το παίρνεις χαμπάρι". Καθημερινοί άνθρωποι, άγνωστοι μέσα στο πλήθος, "με αρκετή τρυφερότητα για να ξαναγίνει ο κόσμος από την αρχή και δεν το βλέπει κανένας".

»Όσο υπάρχουν τέτοιοι, υπάρχει ελπίδα».

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

photo: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Read Next

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.