ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια μέρα στο μουσείο, δύο Έλληνες με διεθνή παρουσία και η δημιουργικότητα της παιδικής ηλικίας

Πώς μία οικογενειακή επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς έφερε σε επαφή με το στούντιο Objects of Common Interest και τις εμπνευστικές εγκαταστάσεις του.

Μια μέρα στο μουσείο, δύο Έλληνες με διεθνή παρουσία και η δημιουργικότητα της παιδικής ηλικίας

«Το παιδάκι, παρακαλώ, να μην το αγγίζει»: Ήταν αρκετό να γυρίσω την πλάτη στον γιο μου για μερικά δευτερόλεπτα, για να προλάβει εκείνος να τρέξει προς μια από τις φουσκωτές γλυπτικές μορφές του ισογείου και να επιχειρήσει να την αγγίξει, προκαλώντας την εγρήγορση ενός φύλακα του μουσείου.

Ευτυχώς τον σταματήσαμε προτού αρχίσει να περιεργάζεται, με ενδεχομένως καταστροφικές συνέπειες, το «Αρχιπέλαγος», τη νέα εγκατάσταση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος Cycladic Café Art Project, σε επιμέλεια Τίνας Δασκαλαντωνάκη.

Όμως αν μπορούσαν οι δημιουργοί της, Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης, οι ιδρυτές του στούντιο Objects of Common Interest, να δουν τον ζωηρό εξάχρονο σε ώρα δράσης, ίσως να χαμογελούσαν με ικανοποίηση, καθώς η αυθόρμητη χειρονομία του επιβεβαίωσε, αν μη τι άλλο, την παιγνιώδη διάθεσή τους.

Μια μέρα στο μουσείο, δύο Έλληνες με διεθνή παρουσία και η δημιουργικότητα της παιδικής ηλικίας
Λεπτομέρεια από το «Αρχιπέλαγος», τη νέα εγκατάσταση στο ισόγειο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που τοποθετήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος Cycladic Café Art Project, σε επιμέλεια Τίνας Δασκαλαντωνάκη.

Και αν ο εξάχρονος γιος μου μπορούσε να δει οποιοδήποτε άλλο από τα πολυάριθμα installations τους, για παράδειγμα, στο Art Athina, στο Design Talks Theater στο Μαϊάμι, στην Gallery Bensimon στο Παρίσι, ή σε κάποιο δρόμο της Νέας Υόρκης, αναμφίβολα θα αντιδρούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: θα έτρεχε προς το μέρος της για να την αγγίξει και να αλληλεπιδράσει μαζί της.

Όπως κάθε χαρισματικός δημιουργός, που μεγαλώνοντας καταφέρνει να διατηρήσει τη δημιουργική δύναμη της παιδικής ηλικίας του, έτσι και η Ελένη και ο Λεωνίδας, που σήμερα μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης, αυτοσχεδιάζουν και πειραματίζονται με τα υλικά και την υλικότητα καθαυτή, μέσα από έργα εφήμερα αλλά και διαχρονικά.

Η Ελένη και ο Λεωνίδας, που σήμερα μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης, αυτοσχεδιάζουν και πειραματίζονται με τα υλικά και την υλικότητα καθαυτή, μέσα από έργα εφήμερα αλλά και διαχρονικά

Για το «Αρχιπέλαγος», συγκεκριμένα, βασίστηκαν στην κληρονομιά του κυκλαδικού πολιτισμού, στα στυλιζαρισμένα ειδώλια από μάρμαρο που παρουσιάζουν καθημερινές μορφές ή ανθρώπινες φιγούρες, και κράτησαν τις αφαιρετικές γραμμές τους αλλά τα απάλλαξαν από τη μάζα τους, κάνοντάς τα ελαφριά, διάφανα, μαλακά. Σαν παιδικά μπαλόνια. Τα φωτεινά γλυπτά που συμπλήρωσαν την εγκατάσταση, γραμμικές εκφράσεις μιας στιγμής διερχόμενου φωτός στο τοπίο, ήρθαν να υπογραμμίσουν διακριτικά τις φόρμες των γιγαντιαίων, διάφανων αγαλμάτων.

Οι δημιουργοί της εγκατάστασης «Αρχιπέλαγος» βασίστηκαν στην κληρονομιά του κυκλαδικού πολιτισμού, στα στυλιζαρισμένα ειδώλια από μάρμαρο που παρουσιάζουν καθημερινές μορφές ή ανθρώπινες φιγούρες, και κράτησαν τις αφαιρετικές γραμμές τους αλλά τα απάλλαξαν από τη μάζα τους,

Με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Ecole Supérieure d’Architecture de La Villette στο Παρίσι και μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Κολύμπια στη Νέα Υόρκη, η Ελένη και ο Λεωνίδας, αφού άρχισαν να μοιράζονται την προσωπική ζωή τους αποφάσισαν να μοιραστούν και την επαγγελματική, ιδρύοντας, το 2012, το αρχιτεκτονικό γραφείο LOT για να ακολουθήσει, το 2015, το Objects of Common Interest – με γραφεία, και για τα δύο, σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Σήμερα στα έργα τους παντρεύουν τις ελληνικές με τις αμερικανικές καταβολές. Σε μια συνέντευξή τους στο Yatzer.com έχουν πει χαρακτηριστικά: «Μεταφέρουμε τις ελληνικές επιρροές μας σε ό,τι κάνουμε, όχι μόνο στη μορφή ιστορικών αναφορών - που θα μπορούσαν να είναι πιο άμεσες ή προφανείς – αλλά πρωτίστως στη μορφή ενός συναισθήματος που μας βοηθάει να διατηρούμε μια ευαισθησία και μια ταυτότητα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή μας. Ζούμε και εργαζόμαστε και στην Ελλάδα και στη Νέα Υόρκη εδώ και χρόνια, οπότε δεν χάνουμε ποτέ επαφή με κανέναν από τους δύο αυτούς κόσμους».

Τα φωτεινά γλυπτά που συμπλήρωσαν την εγκατάσταση, γραμμικές εκφράσεις μιας στιγμής διερχόμενου φωτός στο τοπίο, υπογραμμίζουν διακριτικά τις φόρμες των γιγαντιαίων, διάφανων αγαλμάτων.

Όταν πιάσαμε με τον γιο μου ένα τραπέζι στο καφέ του Μουσείου, δίπλα στο καταπράσινο αίθριο, με θέα στο «Αρχιπέλαγος», παρήγγειλα για εκείνον μια τάρτα σοκολάτας. Ο σερβιτόρος, την ώρα που μας την έφερε, τού είπε χαριτολογώντας: «Άντε, τυχερέ, θα φας μια τάρτα διακοσμημένη με χρυσό!». Όμως όσο κι αν λατρεύει ο γιος μου τη σοκολάτα και τα λαμπερά πράγματα, και όσο απολαυστική κι αν ήταν η τάρτα, δεν πήρε στιγμή τα μάτια του πάνω από τα παράξενα ειδώλια των Objects of Common Interest.

Την επόμενη μέρα τον ρώτησα τι τον είχε εντυπωσιάσει περισσότερο από την επίσκεψή μας. Περίμενα να μου μιλήσει για το γλύκισμα που τον κέρασα μετά την υπομονετική –για τα δεδομένα ενός εξάχρονου– περιήγηση σε όλους τους ορόφους του μουσείου, αλλά αυτός απάντησε: «το μεγάλο άγαλμα».

Δεν κατάλαβα αν εννοούσε το γυναικείο ειδώλιο 724 της μόνιμης συλλογής του μουσείου, από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο –που με ύψος 1,40 μ. έχει αναδειχθεί δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο–, μπροστά στο οποίο κοντοστάθηκε με θαυμασμό, ή κάποιο από τα γλυπτά των Objects of Common Interest. Όμως ίσως να μην έχει και τόση σημασία.

Ενώ ο εξάχρονος γιος μου έτρωγε μια τάρτα σοκολάτας στο καφέ του μουσείου, δεν πήρε στιγμή τα μάτια του από τα φουσκωτά ειδώλια των Objects of Common Interest.

Info
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7228321-3, www.cycladic.gr, Facebook, Instagram. Αυτή την περίοδο, πέρα από τις μόνιμες εκθέσεις, φιλοξενεί δύο περιοδικές: τις «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» (έως 20/6) και «Sterling Ruby at Cycladic: Ceramics» (παρατείνεται έως τις 27/6). Επίσης, πλάι στο καφέ και το πωλητήριο μπορούμε να δούμε την εγκατάσταση «Αρχιπέλαγος». Τέλος, το μουσείο διοργανώνει πέντε πενθήμερα καλοκαιρινά camps, από 28/6 έως 30/7, για παιδιά 7-10 ετών, με τίτλο «Φέτος αυτοσχεδιάζουμε...» και προαγορά εισιτηρίων στο viva.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

07 Μαϊ 2024

Εβίτα Περόν: Μεσσίας της Αργεντινής ή συνένοχος ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος;

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1919 στο Λος Τόλδος, ένα χωριό των αργεντίνικων πάμπας και πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952.

06 Μαϊ 2024

Σπάνια ασθένεια: Το 9χρονο παιδί που δε νιώθει πόνο

Και παρόλο που η κατάσταση του μπορεί να ακούγεται σαν υπερδύναμη, στην πραγματικότητα, η πάθηση αυτή κάνει το αγόρι πιο ευάλωτο σε τραύματα.

Περισσότερα από

Stories

06 Μαϊ 2024

"Πέρα από τη σαρκική επιθυμία": Ρίτα Χέιγουορθ και Όρσον Γουέλς, μια σχέση αχαλίνωτου πάθους και μίσους

Το "παιδί θαύμα" ήταν ύποπτος για την άγρια δολοφονία της ηθοποιού Μαύρης Ντάλιας. Λάτρευε τις γυναίκες και το φαγητό.

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.