ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Ήμουν κατάσκοπος, δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό": Το κορίτσι πίσω από το ροζ σκάνδαλο της Βρετανίας

Στη Βρετανία ξεσπά το Σκάνδαλο Προφιούμο: Ένα φλογισμένο, ερωτικό ειδύλλιο, μία σκοτεινή, ιστορία κατασκοπίας, μια θορυβώδης πτώσης της κυβέρνησης.

«Ήμουν κατάσκοπος, δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό»: Το κορίτσι πίσω από το ροζ σκάνδαλο της Βρετανίας

Στις 5 Ιουνίου του 1963, παραιτείται εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου, ο Βρετανός υπουργός Εξοπλισμών, Τζον Προφιούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με τη στάρλετ, Κριστίν Κέλερ, η οποία είχε ταυτόχρονα δεσμό και με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

Ο Τζον Προφιούμο ήταν ένας μορφωμένος, παρασημοφορημένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Σε ηλικία 25 ετών ήταν ο νεαρότερος βουλευτής της Βρετανίας. Επίσης ήταν αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στην Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 1950 και υπουργός Πολέμου από το 1960. Το πολιτικό του μέλλον ήταν λαμπρό.

"Ήμουν κατάσκοπος, δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό": Το κορίτσι πίσω από το ροζ σκάνδαλο της Βρετανίας
Ο Υπουργός Εξοπλισμών, Τζον Προφιούμο.

Στην Κριστίν Κίλερ έχουν αποδοθεί οι επαγγελματικές ιδιότητες της χορεύτριας σε καμπαρέ, της σερβιτόρας, της ηθοποιού αλλά και της αδήλωτης πόρνης πολυτελείας. Ο Στίβεν Γουόρντ ήταν ο συνδετικός τους κρίκος. Εξαιρετικά καλά δικτυωμένος σε κοινωνικό επίπεδο, αναλάμβανε να γνωρίζει όμορφες και νεαρές -ενίοτε ανήλικες- γυναίκες σε επιφανείς Βρετανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην άρχουσα τάξη

Ο Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ. Όταν ο υπουργός πρωτοσυνάντησε την Κριστίν, συνοδευόταν από τη γυναίκα του, την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον. Ο υπουργός επεδίωξε να την ξανασυναντήσει στο Λονδίνο, κάτι για το οποίο φρόντισε, με το αζημίωτο, ο Γουόρντ. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο. Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, προτού την τερματίσει ο ίδιος. Η ερωτική αυτή σχέση τού στοίχησε ανεπιστρεπτί την πολιτική του καριέρα. Και αυτό, διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ είχε παράλληλη σχέση με τον Ιβανόφ.

Το κορίτσι που συντάραξε την Βρετανίας της δεκαετίας του '60 και οδήγησε στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που αντιμετώπισε η χώρα κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το 1962 το βραχύβιο παράνομο ειδύλλιο δεν ήταν πλέον κρυφό και ο Προφιούμο –λόγω της σχέσης της Κίλερ με τον Ιβανόφ– κατηγορήθηκε εμμέσως από τον Τύπο για εσχάτη προδοσία. Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη. Οι εφημερίδες άρχισαν να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ. Ο Προφιούμο έμαθε για τη δεύτερη σχέση της Κίλερ από τον Τύπο. Κλήθηκε, ωστόσο, να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το μεγάλο λάθος του Προφιούμο ήταν ότι διέψευσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τις φήμες για την κρυφή εξωσυζυγική σχέση του. Την άνοιξη του 1963 αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Κίλερ. Τον Ιούνιο, όμως, μετά από φοβερές πιέσεις της αντιπολίτευσης, του Τύπου και της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα για να προστατεύσει την οικογένειά του και παραιτήθηκε.

Στο μεταξύ, ο Ιβανόφ ανακλήθηκε στη Μόσχα ενώ ο Στίβεν Γουόρντ οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία των εσόδων από ανήθικες δραστηριότητες. Η δίκη του Γουόρντ οδήγησε σε αποκαλύψεις, όπως τη συμμετοχή λόρδων, πολιτικών και επιχειρηματιών σε τελετές μαύρης μαγείας και σεξουαλικά όργια με πόρνες και ναρκομανείς. Τον Αύγουστο του 1963 ο Στίβεν Γουόρντ αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και κατέληξε μία ημέρα μετά την καταδίκη του.

Η Κέλλερ σε τηλεοπτική συνέντευξη της την δεκαετία του 80.

Στην ουσία ποτέ δεν αποδείχθηκε καμία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας. Η καριέρα του Προφιούμο τερματίστηκε και ο ίδιος πέθανε το 2006 χωρίς ποτέ να μιλήσει δημοσίως. Η Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών.

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο "Επιτέλους η αλήθεια", που κυκλοφόρησε το 2001, η Κίλερ υποστήριξε ότι ο Στίβεν Γουόρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και της ζήτησε να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει το ρόλο του.

Το σπίτι όπου συναντήθηκαν για πρώτη φορά η Κριστίν Κέλερ και ο Τζον Προφιούμο.

Το 2013, παραδέχθηκε για πρώτη φορά, ότι πρόδωσε τη χώρα της, τη Βρετανία. Ομολόγησε πως έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο σε δίκτυο κατασκοπείας που διοχέτευσε απόρρητα κρατικά μυστικά για τις κινήσεις πυραύλων στη Δύση, στους Σοβιετικούς. "Ήμουν κατάσκοπος και δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρόδωσα τη χώρα μου", δήλωσε η ίδια. Και συμπλήρωσε: "Προσπάθησα να το σταματήσω. Όμως ήμουν πολύ φοβισμένη. Τώρα που για πρώτη φορά ομολογώ τις πράξεις μου, νιώθω απελευθερωμένη από ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο".

Η Κριστίν Κίλερ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2017 σε ηλικία 75 ετών παίρνοντας μαζί της όλα τα μυστικά του σκανδάλου. Κανένας δεν πρόκειται να μάθει τις αλήθειες και τα ψέμματα αυτής της ιστορίας.

"Ήμουν κατάσκοπος και δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρόδωσα τη χώρα μου", δήλωσε η ίδια. Και συμπλήρωσε: "Προσπάθησα να το σταματήσω. Όμως ήμουν πολύ φοβισμένη. Τώρα που για πρώτη φορά ομολογώ τις πράξεις μου, νιώθω απελευθερωμένη από ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο".

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.