ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Λουβοδίκος 14ος έκανε μόνο μία φορά μπάνιο στη ζωή του. Τα μυστικά του ανακτόρου των Βερσαλιών

Το πιο εμβληματικό παλάτι στον κόσμο ήταν ένα μέρος γεμάτο περιττώματα στους διαδρόμους και ανθρώπους που μύριζαν ο ένας χειρότερα από τον άλλον.

Ο Λουβοδίκος 14ος έκανε μόνο μία φορά μπάνιο στη ζωή του. Τα μυστικά του ανακτόρου των Βερσαλιών

Ο θρύλος υποστηρίζει πως ο Λουδοβίκος ο 14ος έκανε μπάνιο μόνο μία φορά στη ζωή του. Όσο ανατριχιαστική κι αν ακούγεται ο συγκεκριμένος αστικός μύθος η αλήθεια είναι πως στα τέλη του 17ου αιώνα η έννοια της πρσωπικής υγιεινής, ακόμα και για τους πιο πλούσιους και ισχυρούς αυτού του κόσμου, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. «Η έννοια της καθαριότητας αφορούσε κυρίως την σχετικά καθαρή αναπνοή και το να μην μυρίζουν τα πόδια σου,» θα σχολιάσει ένας ιστορικός στο ντοκιμανέρ "Versailles' dirty secrets - Toute L'Histoire", μία αποκαλυπτική, ιστορική διαδρομή στα σκοτεινά μυστικά του πιο εμβληματικού παλατιού στον κόσμο, τα ανάκτορα των Βερσαλιών.

Ευγενείς που ενεργούνταν στις γωνίες των διαδρόμων ελεύθερα, σα να μην τους έβλεπε κανείς, ένας αυτοκράτορας που ασχολούνταν με τα θέματα του βασιλείου καθισμένος σε έναν θρόνο με τρύπα κάτω από κάθισμα, μία τρύπα που σταδιακά γέμιζε με περιττώματα. «Την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου δεν υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν μπάνιο. Γενικά δεν ήταν συνηθισμένο πράγμα για έναν βασιλιά να πλένεται,» σχολιάζουν οι ομιλητές στο παρακάτω βίντεο, εξηγώντας πως οι αριστοκράτες επισκέπτονταν συνήθως μέρη αντίστοιχα με τα σημερινά σπα προκειμένου να καθαριστούν, κοινόχρηστα σημεία στην πόλη όπου συναντούσαν τους πάμπλουτους φίλους τους για να μιλήσουν για τις δουλειές τους, αλλά κυρίως για τις ερωμένες τους. Mερικές φορές οι υπηρέτες του παλατιού έφερναν μία μπανιέρα στην κρεβατοκάμαρα του αυτοκράτορα ώστε να μπορεί να πλυθεί στον προσωπικό του χώρο.

Ο Λουβοδίκος 14ος έκανε μόνο μία φορά μπάνιο στη ζωή του. Τα μυστικά του ανακτόρου των Βερσαλιών
Μπανιέρα στο ανάκτορα των Βερσαλιών.

Αυτό που κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση σαν πληροφορία στο παρακάτω ντοκιμαντέρ είναι το γεγονός ότι μαθαίνουμε πως ο Λουδοβίκος 14ος είχε εξαναγκαστεί από συμβούλους του να μπει στην μπανιέρα προκειμένου να μπορέσουν να καθαρίσουν το εσωτερικό του κορμιού του. Ιστορικά στοιχεία υποστηρίζουν πως ο αυτοκράτορας μάτωνε σε ολόκληρο το κορμί του σε τακτά χρονικά διαστήματα, μία φυσιολογική αντίδραση του δέρματος προκειμένου να μπορέσει να αποβάλει τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό από την εφίδρωση και την καθημερινή μόλυνση.

Ίσως όλα αυτά να προκαλούν αμέτρητα ερωτήματα γύρω από το πώς είναι δυνατόν να υπήρχε μία κάποια φυσιολογική ζωή, ακόμα και ερωτική επαφή, μέσα σε όλη αυτή την έλλειψη προσωπικής υγιεινής. Η λύση του γρίφου κρύβεται στις εξής λεπτομέρεια. Οι πιο ευκατάστατοι άνθρωποι της εποχής, οι ευγενείς που ζούσαν στο παλάτι των Βερσαλιών, και φυσικά ο ίδιος ο βασιλιάς, μπορεί να είχαν μία κάκιστη σχέση με το νερό και το σαπούνι ωστόσο φρόντιζαν να καλύπτουν την απλυσιά τους αλλάζοντας ρούχα πολλές φορές την ημέρα. Στην πορεία η άνοδος της αρωματοποιίας συνέβαλε αρκετά στην καταπολέμηση των οσμών, άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γαλλία είναι η πατρίδα των καλών αρωμάτων - μία ιστορία όχι και τόσο ελκυστική τελικά αν κάτσεις να την καλοσκεφτείς.

Δείτε το βίντεο.

Η κεντρική φωτογραφία είναι από την τηλεοπτική δραματική σειρά Versailles με θέμα την ζωή, τις ίντριγκες, τα σκάνδαλα και τις ερωτικές σχέσεις στα πιο διάσημα ανάκτορα του κόσμου.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.