ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Πραγματοποιήθηκε σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

Ανάμεσα στις θλιβερές εικόνες της πανδημίας, από οικολογική άποψη αυτή τη φορά, είναι οι πεταμένες μάσκες που ρυπαίνουν σε τεράστιες ποσότητες το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Τουλάχιστον όμως, όπως δείχνει μια νέα, μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα, που έγινε για λογαριασμό του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει (Every Can Counts), η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων, ανάμεσα σε αυτούς και οι Έλληνες, πιστεύει ότι στη μετά COVID-19 εποχή πρέπει να γίνουν περισσότερα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξάχθηκε από τη βρετανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Lucid σε 14 χώρες, το 90% των Ελλήνων συμφωνεί με την παραπάνω άποψη, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη πεντάδα των χωρών που συγκέντρωσαν το υψηλότερο ποσοστό θετικών απαντήσεων (μαζί με Ιταλία, Ρουμανία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Μάλιστα το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 59%, «στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα για μια χώρα που βίωσε δεκαετή οικονομική κρίση» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Πανδημία και ανακύκλωση

Σε μια άλλη ερώτηση, «Πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση για εσάς;», το 79% των Ευρωπαίων και για το 85% των Ελλήνων απάντησε «πολύ ή εξαιρετικά σημαντική». Επίσης, το 92% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η ανακύκλωση είναι υποχρέωση όλων των πολιτών. Οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας λόγω COVID-19 έκαναν την ανακύκλωση δυσκολότερη για περίπου έναν στους δύο Έλληνες (45%). Παρά τις εμφανείς δυσκολίες όμως, επτά στους δέκα (70%) δήλωσαν ότι κατάφεραν να ανακυκλώσουν περισσότερο τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πριν. Σε σχέση με τις συνήθειες ανακύκλωσης, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ανακυκλώνουν συχνά ή πάντα όλα τα είδη υλικών. Πιο αναλυτικά για την Ελλάδα, το 29% δηλώνει ότι ανακυκλώνει συχνά και το 47% όλα τα υλικά συσκευασίας, πάντα.

Το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν στην ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου. Αυτήν την στιγμή, ο μέσος όρος ανακύκλωσής τους στην Ευρώπη είναι στο 75%, ενώ στην Ελλάδα φτάνει το 65% (πηγή: MPE and European Aluminium, 2017). Παρ’ όλα αυτά, ένα 52% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα κουτιά αλουμινίου από ό,τι τώρα, ενώ ένα 38% θεωρεί πως πρέπει να ανακυκλώνεται το 100%.

Πώς επηρέασε η πανδημία τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ανακύκλωση; Τι έδειξε μεγάλη έρευνα
Το 52% των ερωτηθέντων πανευρωπαϊκά, παρά την επιδείνωση των οικονομικών δεικτών που επέφερε η πανδημία, δεν θα έβαζε την οικονομία πάνω από το περιβάλλον. Φωτό: Κάθε Κουτί Μετράει

«Τα κουτιά αλουμινίου μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα. Με το 90% των Ελλήνων να συμφωνεί ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε περισσότερα ή όλα τα κουτάκια, η έρευνα δείχνει ότι αλλάζουμε σταδιακά συνήθειες και στρεφόμαστε σε υλικά που στηρίζουν την κυκλική οικονομία» αναφέρει η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με δήμους, σχολεία, οργανισμούς και εταιρείες για να εμπνεύσουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακυκλώνουν κάθε κουτί. Ακόμα και φέτος, που οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας, ο κόσμος συμμετέχει ενεργά στις δράσεις μας, όπως είναι η ανακύκλωση on the go στη Θεσσαλονίκη και στις παραλίες του Αλίμου».

Σχετικά με το Κάθε Κουτί Μετράει

Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα το 2014. Σήμερα θεωρείται το κορυφαίο πρόγραμμα για την προώθηση της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου στην Ευρώπη, ενώ έχει πλέον παρουσία σε 19 χώρες. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους και οργανισμούς να κάνουν τη διαφορά ανακυκλώνοντας τα κουτιά αλουμινίου που χρησιμοποιούν εκτός σπιτιού, εξοικονομώντας έτσι φυσικούς πόρους και ενέργεια.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: Κάθε Κουτί Μετράει

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"