ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σαν μεσαιωνικό διαστημόπλοιο: Ο πιο ατμοσφαιρικός Επιτάφιος είναι στον Πύργο της Σαντορίνης

Άπειρα φωτισμένα τενεκεδάκια κατά μήκος του μεσαιωνικού χωριού, που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού, δημιουργούν ένα μεγαλειώδες θέαμα.

Σαν μεσαιωνικό διαστημόπλοιο: Ο πιο ατμοσφαιρικός Επιτάφιος είναι στον Πύργο της Σαντορίνης

Από νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής οι τουρίστες άρχισαν να αδειάζουν τα μονοπάτια της καλντέρας και να ανηφορίζουν προς την ενδοχώρα. Σύντομα το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, ξεχείλιζε από κόσμο: στο ενετικό κάστρο, στο πλάτωμα του Franco's Cafe με θέα που φτάνει μέχρι τις ακτές, στα φιδογυριστά δρομάκια του λόφου, στις σχεδόν πενήντα εκκλησίες.

Ανακαλύψαμε ένα υπόσκαφο μαγειρείο και πιάσαμε ένα από τα λιγοστά τραπέζια που απλώνονταν εξωτερικά, σε σοκάκι. Είχαμε δει από νωρίς τα τενεκεδάκια που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά του χωριού, σε αυλές, μάντρες, ταράτσες και γύρω από το ενετικό κάστρο, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο θεαματικά θα έδειχναν καθώς σουρούπωνε και άρχισαν να λάμπουν σαν γιγαντιαίες πυγολαμπίδες στο σκοτάδι. Ο αέρας μύριζε κερί, μύρο, νυχτολούλουδο και ακριβά αρώματα από τους επισκέπτες που είχαν φορέσει τα καλά τους για να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου.

Ο αέρας μύριζε κερί, μύρο, νυχτολούλουδο και ακριβά αρώματα από τους επισκέπτες που είχαν φορέσει τα καλά τους για να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου.

Ενώ οι καμπάνες άρχισαν να χτυπούν και ο κόσμος συνέχισε να πυκνώνει, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε με τα πόδια μέχρι την είσοδο του χωριού, για να αντικρίσουμε από χαμηλά το πιο μεγαλειώδες θέαμα. Άπειρα φαναράκια αναμμένα, να σχηματίζουν το περίγραμμα του Πύργου σαν μεσαιωνικό διαστημόπλοιο έτοιμο να απογειωθεί. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το μυαλό μας γεμάτα εικόνες που χρόνια μετά, στην εποχή της πανδημίας, φωτίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές.

Για την ιστορία

Το έθιμο με τα εκατοντάδες αναμμένα φαναράκια, στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, κρατά 50 χρόνια, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τους τουρίστες της Σαντορίνης. Ο Πύργος ή Πύργος Καλλίστης βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, φιλοξένησε την πρώτη σχολή Θήρας στη θέση της οποίας βρίσκεται σήμερα ο ναός των Αγίων Αποστόλων.

Το ενετικό κάστρο ή καστέλι έχει μία και μοναδική είσοδο, την Καστελόπορτα, με τετράγωνο κτίσμα, ανοιχτό στο κάτω μέρος του, για να μπορούν οι κάτοικοι του χωριού να ρίχνουν καυτό λάδι σε επίδοξους εισβολείς.

Το ενετικό κάστρο ή καστέλι έχει μία και μοναδική είσοδο, την Καστελόπορτα, με τετράγωνο κτίσμα, ανοιχτό στο κάτω μέρος του, για να μπορούν οι κάτοικοι του χωριού να ρίχνουν καυτό λάδι σε επίδοξους εισβολείς. Γι’ αυτό και εκείνο το κτίσμα αποκαλείτο πολεμίστρα ή φόνισσα. Έξω από το κάστρο οικοδομήθηκε η νεότερη πόλη, που στο παρελθόν ονομαζόταν Ξέπορτο.

Στο χωριό έχουν καταγραφεί 48 εκκλησίες, με μια από τις παλαιότερες της Σαντορίνης το Θεοτοκάκι ή Κοίμησις της Θεοτόκου, μέσα στο κάστρο, που ανάγεται στον 10ο αιώνα. Ο σημαντικότερος Επιτάφιος, ωστόσο, γίνεται στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο ψηλότερο σημείο του καστελίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Δείτε ένα βίντεο από τον Πύργο Σαντορίνης τη Μ. Παρασκευή:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: YouTube

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.