ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Στα 14 της είπε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι»: Η τραγική ιστορία της Δήμητρας από τη Λέσβο

Για κάποιους είναι ένας 60χρονος άντρας με φορέματα. Για άλλους, μια βασανισμένη γυναίκα εγκλωβισμένη σε αντρικό σώμα. Τα ίχνη της αγνοούνται από τις αρχές Απριλίου.

«Στα 14 της είπε στους γονείς της ότι είναι κορίτσι»: Η τραγική ιστορία της Δήμητρας από τη Λέσβο

Μια γνώριμη για κάποιους φυσιογνωμία εμφανίζεται σε Silver Alert που ανέβασε η «Γραμμή Ζωής»: Η Δήμητρα από το χωριό Συκαμνιά της Λέσβου, που γεννήθηκε με το όνομα Δημήτρης Καλογιάννης αλλά ένιωθε κορίτσι από την εφηβεία, εξαφανίστηκε από το Δρομοκαΐτειο όπου νοσηλευόταν. Τα ίχνη της αγνοούνται ήδη από τις αρχές Απριλίου, αλλά η Γραμμή Ζωής ειδοποιήθηκε από τους οικείους της στις 26 Μαΐου, ενεργοποιώντας τον Κοινωνικό Συναγερμό για την ανεύρεσή της. Μας καλεί, εάν γνωρίζουμε οτιδήποτε, να επικοινωνήσουμε όλο το 24ωρο στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.

Η ιστορία της Δήμητρας έγινε διεθνώς γνωστή όταν, το 2015, μια Καναδή, η Ρόρι Ορόρα Ρίτσαρντς, που είχε επισκεφτεί τη Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, μίλησε μαζί της, με τη συνοδεία του Σουηδού Τόρμπιορν Στένμπεργκ, και τη φωτογράφισαν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βίντεο με μια σειρά από φωτογραφίες της και μια σύντομη ιστορία ζωής της.

Όπως αφηγείται λοιπόν η Ρίτσαρντς, η Δήμητρα ένιωθε από μικρή διαφορετική. Σε ηλικία 14 ετών ο Δημήτρης, όπως ονομαζόταν τότε, είπε στους γονείς του ότι είναι κορίτσι. Απελπισμένοι και σε σύγχυση, αποφάσισαν να τη στείλουν για νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα αλλά και μετά την επιστροφή της στο σπίτι, οι γιατροί τούς είπαν ότι θα χρειαστεί να συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή, πιθανότατα για το υπόλοιπο της ζωής της.

Σε ηλικία 14 ετών ο Δημήτρης, όπως ονομαζόταν τότε, είπε στους γονείς του ότι είναι κορίτσι. Απελπισμένοι και σε σύγχυση, αποφάσισαν να τη στείλουν για νοσηλεία σε ψυχιατρικό ίδρυμα

Η Δήμητρα δεν ήθελε να παίρνει φάρμακα, την έκαναν να νιώθει περίεργα. Αλλά οι γονείς της, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, συνέχισαν να της τα δίνουν με το ζόρι, κρύβοντάς τα μέσα στο φαγητό. Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο ένιωθε για το φύλο της γέννησής της δεν ήταν κάτι που μπορούσαν να «θεραπεύσουν» τα φάρμακα. Σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας της συνέχισε να επιμένει ότι είναι κορίτσι, γεγονός που προκάλεσε την περιθωριοποίησή της στο χωριό και επιβάρυνε τον ήδη πιεσμένο γάμο των γονιών της.

Μια φορά, που κολυμπούσε γυμνή στη θάλασσα, την πλησίασε ένας άντρας από το χωριό και είπε πως ήθελε να τη βιάσει. Συνέχισε να την παρενοχλεί για χρόνια, αλλά η Δήμητρα, εκ των υστέρων, δεν ένιωθε θυμό απέναντί του, αλλά κατανόηση, όπως είπε στη Ρίτσαρντς: Καταλάβαινε ότι είχε σκοτάδι στην ψυχή του γιατί δεν είχε αγαπηθεί ποτέ.

Μια φορά, που κολυμπούσε γυμνή στη θάλασσα, την πλησίασε ένας άντρας από το χωριό και είπε πως ήθελε να τη βιάσει. Συνέχισε να την παρενοχλεί για χρόνια

Στα 20 χρόνια της εγκατέλειψε τη Λέσβο και δραπέτευσε στην Αθήνα, όπου έζησε για πέντε χρόνια στους δρόμους. Κατόπιν έκανε διάφορες ευκαιριακές δουλειές σε σουπερμάρκετ, αλλά ακόμα και οι κάτοικοι της πόλης κατάλαβαν ότι ήταν διαφορετική και την απομόνωσαν. Μόνο μια φίλη κατάφερε να αποκτήσει στην Αθήνα, μια ακόμα άστεγη γυναίκα. Προσποιούντο ότι ήταν παντρεμένοι και πως μια μέρα θα αποκτούσαν ένα παιδί.

Σε όλη της τη ζωή ονειρευόταν να κάνει οικογένεια, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βρει την «παντοτινή αγάπη» της. Όταν η μητέρα της αρρώστησε αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Συκαμνιά για να τη φροντίσει, καθώς όλα τα άλλα αδέρφια της είχαν εγκαταλείψει το πατρικό τους, ενώ ο πατέρας της δεν ήταν σε θέση να αναλάβει αυτόν το ρόλο. Ο θάνατος της μητέρας της, του μοναδικού ανθρώπου από τον οποίο είχε εισπράξει αγάπη στη ζωή της, τη βύθισε στην απελπισία.

Ανέκαθεν είχε αυτοκτονικές σκέψεις, αλλά στη διάρκεια του πένθους της επέστρεψαν πιο δυνατές από ποτέ. Τότε η Δήμητρα άρχισε να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, πρώτα με μπλούζες και παντελόνια και μετά με φορέματα. Τα τελευταία χρόνια ήταν μια γνώριμη φιγούρα στο νησί - για κάποιους, ενός 60χρονου άντρα με φορέματα, αλλά για άλλους, μιας βασανισμένης γυναίκας εγκλωβισμένης σε αντρικό σώμα και στις προκαταλήψεις της μικρής, νησιωτικής κοινότητας.

«Θεωρήσαμε με τον Τόρμπιορν ότι κάποιος θα έπρεπε να αφηγηθεί την ιστορία της Δήμητρας, ίσως ένας κινηματογραφιστής από την ελληνική LGBTQ κοινότητα» κατέληξε η Ρίτσαρντς.

Δείτε το βίντεο που γύρισαν η Ρίτσαρντς και ο Στένμπεργκ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Read Next

18 Μαϊ 2024

Bίκυ Φλέσσα | "Οι γυναίκες είμαστε το κέντρο του κόσμου"

Συναντηθήκαμε σε καφέ της γειτονιάς της και μιλήσαμε για τη νέα της υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία ενώ αποκάλυψε για πρώτη φορά άγνωστες λεπτομέρειες από την προσωπική διαδρομή της.

18 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

Stories

18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".