ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι είναι το «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» που αναφέρεται στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς;

Σε τι αναφέρεται τελικά ο περίφημος στίχος που όλοι τραγουδήσαμε κάποτε στα κάλαντα;

Τι είναι το «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» που αναφέρεται στα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς;

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς πολύ τα γνωρίζουν, λίγοι καταλαβαίνουν, όμως, τι ακριβώς σημαίνουν οι στίχοι. Η αλήθεια είναι πως τα κάλαντα που ακούμε από νωρίς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι πραγματικά «ακαταλαβίστικα» με το περιεχόμενο τους να την βγάζει σχεδόν κανένα νόημα.

Ο θρύλος πίσω από την ιστορία των καλάντων της Πρωτοχρονιάς υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος που οι στίχοι είναι τόσο μπερδεμένοι είναι το γεγονός ότι κατά τα Βυζαντινά χρόνια ένας ερωτοχτυπημένος νέος έμπλεξε επίτηδες μέσα στο γιορτινό περιεχόμενο του τραγουδιού κάποια ερωτικά λόγια αφιερωμένα στην κοπέλα που αγαπούσε. Η κοπέλα υποτίθεται ότι ήταν μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου και αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος που είχε το συγκεκριμένο αγόρι για να της εκφράσει τον έρωτα του.

Ωστόσο καθώς αυτή η θεωρία ακούγεται και είναι πολύ υπερβολική, μοιάζει πολύ πιθανότερο η συγκεκριμένη εκδοχή των καλάντων της Πρωτοχρονιάς να τραγουδιόταν απ' όλους τους νέους της εποχής καθώς τότε τα κάλαντα δεν τα έλεγαν τα μικρά παιδιά αλλά τα νεαρά αγόρια που έβρισκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σπίτια των αγαπημένων τους κοριτσιών και να δουν και να εκφράσουν την αγάπη τους.

Έτσι, κάθε δεύτερος στίχος αναφέρεται σε αυτές: ψηλή μου δεντρολιβανιά (ψηλή σαν δεντρολίβανο) / εκκλησιά με τ’ άγιο θόλος (με το καπέλο είσαι σαν εκκλησιά με τον τρούλο) / στη γη να περπατήσει και να μας καλοκαρδίσει (αν βγει να περπατήσει, θα ευφρανθούν οι καρδιές μας) / και δεν μας καταδέχεται / συ είσαι αρχόντισσα κυρία / ζαχαροκάντιο ζυμωτή (είσαι σαν γλυκό ζυμωμένο, σαν ζαχαροκάντιο).

Τι είναι όμως το «ζαχαροκάντιο ζυμωτή» που αναφέρεται προς το τέλος των μπερδεμένων στίχων; Σύμφωνα με μία μελέτη του ακαδημαϊκού Δημήτρη Καραμάτσκου, πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό βανίλια, εκείνο το υπέροχο λευκό γλύκισμα που είχαν πάντα στα σπίτια τους οι γιαγιάδες και οι αγαπημένες θείες μας και εμείς δεν χορταίναμε να το ανακατεύουμε με το κουταλάκι μέσα στο γυάλινο ποτήρι.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"