ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Τώρα εσείς προσπαθείτε να με ρωτήσετε ό,τι δεν με έχουν ρωτήσει οι άλλοι. Αστείο πράγμα"

Όταν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μίλησε για τη ζωή του στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους Πρωταγωνιστές. Ο αιρετικός ποιητής απεβίωσε στις 11 Αυγούστου 2020,

«Τώρα εσείς προσπαθείτε να με ρωτήσετε ό,τι δεν με έχουν ρωτήσει οι άλλοι. Αστείο πράγμα»

"Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι δύσκολος άνθρωπος", λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εισαγωγή του βίντεο που ακολουθεί. "Δεν συμπαθεί καθόλου τους δημοσιογράφους και στο σπίτι του, σε μία ανηφόρα της Θεσσαλονίκης, μπαινοβγαίνουν μόνο γάτες". Αυτός ο χαρακτηρισμός, του δύσκολου, απαιτητικού ανθρώπου συνόδευσε τον σημαντικό, Θεσσαλονικιό ποιητή μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ένας άνθρωπος ήσυχος, μοναχικός, αλλά εξαιρετικά ευθύς και καυστικός, που δεν σκεφτόταν δύο φορές πριν πει τη γνώμη μου πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος δημιούργησε στα 89 χρόνια της ζωής του μεγάλες λατρείες, αλλά και μερικές αντιπαλότητες τις οποίες ο ίδιος έμοιαζε να συντηρεί με επιμέλεια, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολυσύνθετης προσωπικότητας του.

Πάνω από το γραφείο του, στο διαμέρισμα του στις Σαράντα Εκκλησιές της συμπρωτεύουσας, δύο πορτραίτα. Του Κ.Π. Καβάφη και του Βασίλη Τσιτσάνη. "Τον Καβάφη τον πρόλαβα για δύο μόλις χρόνια." συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας ο Χριστιανόπουλος γιατί γεννήθηκε το 1931 και ο Καβάφης πέθανε το 1933. Φυσικά οι δυο τους δεν γνωρίστηκαν ποτέ. Όσο για τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, οι δύο άντρες συνδέθηκαν με βαθιά φιλία αν και δεν συνεργάστηκαν ποτέ καλλιτεχνικά.

Μοναδική παρέα του μέχρι το τέλος της ζωής του οι αγαπημένες του γάτες. Πότε να κάθονται στα πόδια του, πότε σε κάποια καρέκλα κοντά του, πότε ανάμεσα σε πολλά χαρτιά πάνω στο γραφείο του. "Τρελοκομείο," θα σχολιάσει ο ίδιος ο ποιητής στον φακό της εκπομπής Πρωταγωνιστές ενώπιον του Σταύρου Θεοδωράκη. Κι όταν ο τελευταίος τον ρώτησε λίγο μετά "Με τι σκέψεις κοιμάται τα βράδια" εκείνος δεν έκανε καμία προσπάθεια να απαντήσει διπλωματικά: "Τώρα εσείς προσπαθείτε να με ρωτήσετε ό,τι δεν με έχουν ρωτήσει οι άλλοι. Αστείο, αστείο. Ρωτήστε τα συνηθισμένα και αυτό θα είναι πιο ωφέλιμο για εσάς. Στα ασυνήθιστα μπορεί και να σας πω στοπ". Και λίγο μετά συμπλήρωσε: "Τι σας ενδιαφέρει; Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά. Έχετε μία κακιά συνήθεια όταν έρχεστε σε έναν άνθρωπο να τον ξεγυμνώνετε, να του πάρετε τα μυστικά του, Αλλά δεν είναι έτσι".

Για τον έρωτα, την άρνηση του να δεχθεί ακόμα και το παραμικρό βραβείο, την πλήρη απαξίωση του για τέτοιους θεσμούς και για την πεποίθηση του ότι δεν πρέπει ποτέ να μεγαλοποιείς τον ίδιο τον άνθρωπο, ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), μίλησε το 2009 στους Πρωταγωνιστές για το πώς έβλεπε τον κόσμο και τη ζωή μέσα από τα δικά του, πλήρως αντισυμβατικά και ταλαντούχα μάτια. Και το έκανε με έναν τρόπο που σπάνια συναντά κανείς δεν μία ανοικτή, δημόσια συζήτηση.

"Θα μιλήσει ακόμα και ο Νομάρχης για εσάς μετά τον θάνατο σας, δεν θα το γλιτώσετε," τον είχε προειδοποιήσει εκείνη την ημέρα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πράγματι σήμερα, μία μέρα μετά τον χαμό του Ντίνου Χριστιανόπουλου πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μουδιασμένοι. Τόσοι πολλοί που, μάλλον, ο ίδιος θα δυσκολευόταν να το πιστέψει. Ίσως και να αισθανόταν μία μικρή ντροπή. Σίγουρα αμηχανία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Πού έκαναν Ανάσταση οι μεγάλοι αστέρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου;

Σπάνιο ντοκουμέντο με πρωταγωνιστές του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις αρχές της δεκαετίας του 70 από το αρχείο της ΕΡΤ.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που απέδειξε πως μπορείς να είσαι σέξι μέσα σε κουστούμι

Όταν η Μάρλεν Ντίτριχ ανέτρεψε μέσα σε μία στιγμή όλα όσα ξέραμε για τη μόδα.

Περισσότερα από

Stories

05 Μαϊ 2024

Η Άννα Παναγιωτοπούλου της ιστορικής Λιλιπούπολης των παιδικών μας χρόνων

Λίγοι γνωρίζουν την συνεργασία της Άννα Παναγιωτοπούλου με την ιστορική Λιλιπούπολη, το βαθύτατα δημοκρατικό, (αν και παιδικό) έργο, του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ' Πρόγραμμα.

05 Μαϊ 2024

35 χρόνια πριν: Μαρινέλλα - Σταμάτης Φασουλής φίλοι για πάντα

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν μια μακροχρόνια φιλία και εδώ τους παρακολουθούμε σε έναν διαφορετικό διάλογο

05 Μαϊ 2024

Η μοναδική Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα

Η Ρένα Βλαχοπούλου δίνει τις δικές της ευχές για το Πάσχα το μακρινό 1992.

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"