ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

UNICEF: Tα παιδιά στην Aνατολική Ουκρανία φοβούνται για το μέλλον

Οι 8ετείς συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία που τώρα κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον ψυχισμό μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών.

UNICEF: Tα παιδιά στην Aνατολική Ουκρανία φοβούνται για το μέλλον

Εδώ και οκτώ χρόνια οι ζωές των παιδιών έχουν γεμίσει με φόβο, στην Ανατολική Ουκρανία. Τώρα, με την κορύφωση της διαμάχης, τα παιδιά φοβούνται όσο ποτέ.

Όπως η Νταρίνα, 9 ετών και η Κάτια, 7 ετών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία στη γραμμή που διαχωρίζει την περιοχή που ελέγχεται από την Κυβέρνηση κι εκείνη που δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση. Τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν έχουν στο μυαλό τους όσα έχουν τα παιδιά της ηλικίας τους, αφού κυρίως τα απασχολεί, όπως και τους γονείς τους, το προς τα πού θα χρειαστεί να τραπούν σε φυγή.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν έχουν στο μυαλό τους όσα έχουν τα παιδιά της ηλικίας τους, αφού κυρίως τα απασχολεί, όπως και τους γονείς τους, το προς τα πού θα χρειαστεί να τραπούν σε φυγή.

«Αν έπρεπε να φύγουμε, θα έπαιρνα ό,τι θα χρειαζόμουν- το αρκουδάκι μου, φαγητό και την οικογένειά μου» είπε η Νταρίνα. Δεν πάω πουθενά χωρίς την οικογένειά μου».

Η Νταρίνα και η Κάτια έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν άλλη πραγματικότητα πέρα από τις συγκρούσεις. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν πριν από έναν μήνα, όταν ένα σχολείο στην περιοχή δέχτηκε επίθεση.

«Όταν έπεσε η βόμβα οι κουρτίνες άρχισαν να ανεμίζουν», λέει η Νταρίνα. Η Κάτια φοβόταν. «Μετά μάθαμε από το ίντερνετ ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε και πως το σχολείο χτυπήθηκε».

UNICEF: Tα παιδιά στην Aνατολική Ουκρανία φοβούνται για το μέλλον

Τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που ζουν στην περιοχή βιώνουν χρόνιο στρες υπό την απειλή ότι θα πρέπει να τραπούν σε φυγή ανά πάσα στιγμή.

«Έχουμε ένα κελάρι κοντά στο σπίτι όπου μπορούμε να κρυφτούμε αν ανοίξουν πυρ λέει η Νάστια. Αλλά δεν θέλω να ξαναγίνει βομβαρδισμός, γιατί φοβήθηκα πάρα πολύ. Δεν ξέρεις πού θα πέσει η βόμβα, πού να κρυφτείς».

Η Νάστια εξομολογείται πως νιώθει πολύ ανήσυχη εδώ και ένα μήνα, συναίσθημα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και μιλώντας στην αδερφή της.

«Αν έπρεπε να φύγω θα έπαιρνα ένα βιβλίο που μου φτιάχνει τη διάθεση, ένα λούτρινο παιχνίδι για να κοιμάμαι με αυτό και να με βοηθάει να ηρεμώ» δήλωσε το παιδί.

Ο Ιλία, επίσης 16 ετών, ήταν απασχολημένος με το να τακτοποιεί τον υπόγειο του σπιτιού προκειμένου να λειτουργήσει ως καταφύγιο σε ενδεχόμενο βομβαρδισμών.

«Αυτό το υπόγειο έχει σώσει τις ζωές μας χιλιάδες φορές λέει. Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς εδώ, παρά πάνω. Έχουμε ανοίξει τόσες φορές την πόρτα του υπογείου από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις που έσπασαν οι μεντεσέδες».

Ο Ιλία και η οικογένειά του είναι έτοιμοι να φύγουν ανά πάσα στιγμή. «Μάλλον δεν έχει νόημα να φτιάξουμε τώρα τους μεντεσέδες» προσθέτει ο Ιλία.

Ακόμα και πριν την επίταση των εντάσεων τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ιλία προετοιμαζόταν. «Αν έχεις χρόνο να φτιάξεις τα πράγματά σου, το κάνεις. Αν όχι, απλώς φεύγεις. Όσο πιο γρήγορα φύγεις από την περιοχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιβιώσεις». Το μόνο που θα φροντίσει ο ίδιος να πάρει μαζί είναι το ασημένιο του βραχιόλι, δώρο των γονιών του. «Σημαίνει πολλά για εμένα» λέει ο Ιλία.

Το μόνο που θα φροντίσει ο ίδιος να πάρει μαζί είναι το ασημένιο του βραχιόλι, δώρο των γονιών του. «Σημαίνει πολλά για εμένα» λέει ο Ιλία.

Κάθε μέρα σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά παίζουν σε μία από τις πλέον μολυσμένες περιοχές από ορυχεία του κόσμου. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, οι υποδομές για το νερό όπως και εγκαταστάσεις υγιεινής βομβαρδίζονται.

Η παρατεταμένη κρίση εδώ έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών. Αν δεν λήξουν άμεσα οι επιθέσεις, ολοένα και περισσότερες οικογένειες θα αναγκαστούν να μετακινηθούν και χιλιάδες παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν επιλογές που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να κάνει.

Κείμενο & εικόνες: Από αφιέρωμα της Unicef

Aκολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

18 Μαϊ 2024
18 Μαϊ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη και τους γιους τους Γιάννη και Κων/νο τον Σεπτέμβριο του 1981 στο Ηρώδειο

Μία σπάνια φωτογραφία των δύο σπουδαίων κυριών του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου και των παιδιών τους.

Περισσότερα από

Stories

17 Μαϊ 2024

Όταν ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ

Πριν βρεθεί στο στόχαστρο του #MeToo, με 16 γυναίκες να τον καταγγέλουν για σεξουαλικά αδικήματα, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ήταν αρραβωνιασμένος με την Κλόντια Σίφερ.

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.