ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

Η Ολλανδέζα αθλήτρια Φάνι Μπλάνκερς - Κουν υπήρξε μία από τις θρυλικές μορφές του στίβου, που διακρίθηκε στους δρόμους ταχύτητας, στους δρόμους μετ’ εμποδίων, στο άλμα εις μήκος και το πένταθλο. Αποκλήθηκε "Ιπτάμενη Ολλανδέζα" για τα 4 χρυσά μετάλλια που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τα 5 χρυσά σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και τα 20 παγκόσμια ρεκόρ που κατέρριψε. Αποκλήθηκε και "Ιπτάμενη Νοικοκυρά", επειδή έδινε έμφαση στη μητρότητα και την οικογένεια. Το 1999 η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) την ανακήρυξε ως την κορυφαία αθλήτρια του 20ου αιώνα.

Η Φρανσίνα "Φάνι" Έλσγιερ Κουν γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1918 στην πόλη Μπάαρν της επαρχίας Ουτρέχτης, στους κόλπους μιας πολυμελούς οικογένειας με αθλητικό παρελθόν. Από μικρή ασχολήθηκε με την κολύμβηση, προτού αφιερωθεί στο στίβο σχετικά αργά, στα 17 της.

Στο διεθνές προσκήνιο εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, συμμετέχοντας στην ομάδα της σκυταλοδρομίας 4x100, που κατέκτησε την πέμπτη θέση. Από εκείνους τους αγώνες θυμόταν αργότερα μόνο το αυτόγραφο που πήρε από τον Τζέσε Όουενς. Η ανοδική της πορεία καταγράφηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν κατέκτησε τα χάλκινα μετάλλια στα 100 μ. και 200 μ. στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Βιέννης. Αμέσως μετά τον πόλεμο συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς του Όσλο (1946) και κέρδισε χρυσά μετάλλια στα 80 μ. μετ’ εμποδίων και τη σκυταλοδρομία 4x100.

Αφού στερήθηκε την ολυμπιακή δράση για 12 χρόνια, λόγω του πολέμου, επανήλθε δριμύτερη το 1948 και κυριάρχησε, παρά τα προγνωστικά, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, αν και ήταν ήδη μητέρα δύο παιδιών και είχε ξεπεράσει τα 30 της. Κέρδισε τα χρυσά μετάλλια στα 100 μ., τα 200 μ., τα 80 μ. εμπόδια και τη σκυταλοδρομία 4x100, ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ που στέκει μέχρι σήμερα.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας, κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα. Συμφώνησε να πάει στην Αγγλία μόνο όταν βεβαιώθηκε πως ο αθλητισμός δεν θα περιόριζε το μητρικό της γάλα. Έπειτα από κάθε κούρσα, μετά από κάθε χρυσό μετάλλιο, ζητούσε από τον προπονητή και σύζυγό της, Γιαν Μπλάνκερς, να γυρίσουν πίσω στη θαλπωρή της οικογένειας: "Είμαι ολυμπιονίκης, δεν θέλω άλλο, θέλω μόνο τα παιδιά μου" έλεγε.

Έπειτα από κάθε κούρσα, μετά από κάθε χρυσό μετάλλιο, ζητούσε από τον προπονητή και σύζυγό της, Γιαν Μπλάνκερς, να γυρίσουν πίσω στη θαλπωρή της οικογένειας: "Είμαι ολυμπιονίκης, δεν θέλω άλλο, θέλω μόνο τα παιδιά μου" έλεγε.

Η διεθνής της καριέρα ολοκληρώθηκε το 1950, στους Πανευρωπαϊκούς των Βρυξελλών, όπου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (100 μ, 200 μ, 80 μ. μετ’ εμποδίων) κι ένα αργυρό (σκυταλοδρομία 4x100 μ.). Τα επόμενα χρόνια ανέλαβε διοικητικές θέσεις στην Ομοσπονδία Στίβου της χώρας της.

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2004 στην πόλη Χόφντορπ της Βόρειας Ολλανδίας, σε ηλικία 85 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό της κυκλοφόρησε η βιογραφία της με τίτλο "Μια Βασίλισσα με Ανδρικά Πόδια" από τον συγγραφέα Κέες Κόμαν, ο οποίος σημείωνε: "Ήταν σκαπανέας απελευθέρωσης της γυναίκας στην εποχή της και εθεωρείτο σκάνδαλο για θηλυκό να κάνει αυτά τα πράγματα".

Πηγή: Sansimera.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

Περισσότερα από

Stories

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.

13 Μαϊ 2024

Ο μοναχογιός της Ντόρις Ντέι ήταν ο στόχος του Τσάρλς Μάνσον στην στυγερή δολοφονία του 1969

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την μαζική δολοφονία που συγκλόνισε το Χόλιγουντ του 60'.

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.