ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ψηλά τακούνια: Τρεις λάτρεις της μόδας μιλούν για τη σχέση τους με το αγαπημένο γυναικείο παπούτσι

"Ναι, η άνεση είναι σημαντική, αλλά το να την αναδείξεις σε κορυφαία αξία δεν αποτελεί πολιτισμική πρόοδο" - Christian Louboutin

"Ναι, η άνεση είναι σημαντική, αλλά το να την αναδείξεις σε κορυφαία αξία δεν αποτελεί πολιτισμική πρόοδο" - Christian Louboutin

Από τη Marion Dupuis / Επιμέλεια: Ελένη Χαδιαράκου

Πριν από μερικούς μήνες η Catherine Deneuve, μιλώντας στη γαλλική Madame Figaro, είπε: "Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο όταν κυκλοφορώ στον δρόμο είναι ότι δε βλέπω πια γυναίκες που να φοράνε τακούνια! Κι εγώ, για να πάω για ψώνια, θα φορέσω μοκασίνια, αλλά σε μια βραδινή έξοδο θα βάλω οπωσδήποτε γόβες".

Μια ματιά στο street style οποιασδήποτε μεγάλης πόλης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η παρατήρηση της Γαλλίδας ιέρειας του στυλ είναι σωστή. Πού έχουν πάει τα τακούνια; Αντικαταστάθηκαν από τα sneakers; Ξεχάστηκαν με την καραντίνα; Ή αποπέμφθηκαν στο πυρ το εξώτερο από το νεοφεμινιστικό κίνημα; Πιθανότατα όλα αυτά μαζί. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε την ικανότητα αυτού του αιώνιου συμβόλου της θηλυκότητας να αναγεννάται από τις στάχτες του.

Ψηλά τακούνια | Μια αναδρομή

Ήδη τα ψηλά τακούνια επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες απαρνιούνται την άνεση των φλατ και της πλατφόρμας και επιστρέφουν στη γόβα στιλέτο. Όπως εξηγεί ο Denis Bruna, υπεύθυνος συντήρησης στο Τμήμα Μόδας και Υφασμάτων του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι, "εάν υπάρχει ένα πράγμα που μας δίδαξε η πανδημία, αυτό είναι ότι τελικά δεν ντυνόμαστε για τον εαυτό μας, αλλά για τους άλλους".

Έτσι, παρόλο που τα ψηλά τακούνια εγκαταλείφθηκαν (δικαίως) κατά τη διάρκεια της καραντίνας, παραμένουν ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία στην ιστορία της μόδας ως συνώνυμο της κομψότητας και της θηλυκότητας. Όμως, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, αφού αρχικά τα τακούνια εφευρέθηκαν για τους άντρες και συγκεκριμένα για τους Πέρσες ιππείς, προκειμένου τα παπούτσια τους να μένουν πιο σταθερά στους αναβολείς. Στη συνέχεια ταυτίστηκαν με το στυλ των ευγενών της Δύσης, ανεξάρτητα από το φύλο, και μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα παρέμειναν μόνο ως γυναικείο "προνόμιο".

Τη δεκαετία του ’50 έκαναν την εμφάνισή τους τα τακούνια στιλέτο, που στα ’80s έγιναν σύμβολο της γυναίκας με θέση ισχύος, κυρίως στον επαγγελματικό στίβο. "Μολονότι για αρκετά χρόνια αποτελούσαν απαραίτητο στοιχείο της εμφάνισης σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, τα τακούνια πλέον δε συνδέονται με κάποια "υποχρέωση”, επειδή στη Δύση οι γυναίκες έχουν μεγάλη ελευθερία στο στυλ τους" συνεχίζει ο Denis Bruna. "Επομένως, αν αποφασίσουν να φορέσουν ψηλά τακούνια το 2024, είναι από δική τους επιλογή!".

Τι πιστεύει όμως ο αδιαμφισβήτητος αυτοκράτορας της γόβας στιλέτο, και μάλιστα με κόκκινη σόλα, Christian Louboutin; "Ναι, η άνεση είναι σημαντική, αλλά το να την αναδείξεις σε κορυφαία αξία δεν αποτελεί πολιτισμική πρόοδο... Διαφορετικά, ας αρχίσουμε να κυκλοφορούμε όλοι με τις πιτζάμες μας" λέει. "Άλλωστε, γιατί θα πρέπει να έχουν αρνητική χροιά δεξιότητες όπως το να γνωρίζει κανείς πώς να στέκεται, να δείχνει πιο ψηλός και να νιώθει αυτοπεποίθηση; Επιπλέον, εκτός από το ότι αναδεικνύουν τα πόδια, τα ψηλά τακούνια αναγκάζουν μια γυναίκα να περπατάει πιο αργά σε έναν κόσμο που τρέχει όλο και πιο γρήγορα" καταλήγει ο θρυλικός σχεδιαστής παπουτσιών.

Τρεις λάτρεις της μόδας μιλούν για τη σχέση τους με τα τακούνια τους

Cindy Bruna, μοντέλο: "Όσο πιο ψηλά τα τακούνια, τόσο πιο άνετα αισθάνομαι".

Πότε ξεκίνησε η σχέση σου με τα τακούνια;

Όταν ήμουν ακόμα παιδί. Όταν έφευγε η μητέρα μου, δοκίμαζα τα παπούτσια της. Τα τακούνια με είχαν στοιχειώσει. Δημιουργούσα έναν ολόκληρο κόσμο με αυτά, τα φορούσα και ένιωθα ότι γινόμουν ροκ σταρ ή top model.

Θυμάσαι το πρώτο σου ζευγάρι;

Είχα κανονίσει το πρώτο μου κάστινγκ για τον Azzedine Alaïa, ήμουν 16 ετών και δεν ήξερα πώς να περπατήσω με τακούνια. Αγόρασα ένα ζευγάρι μαύρα μποτάκια με τακούνι 12 εκατοστών και τα φορούσα όλη μέρα, ακόμα και για να καθαρίσω το σπίτι! Σιγά σιγά έγιναν σαν παντόφλες για μένα. Και πέρασα το κάστινγκ με επιτυχία!

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

17 Σεπ 2024

"Beetlejuice" aesthetic: Ποια είναι η νέα τάση που βλέπουμε παντού στα social media

Ambassador της νέας τάσης είναι σίγουρα η Τζένα Ορτέγκα.

17 Σεπ 2024

Ντέιζι Έντγκαρ Τζόουνς: Οι εμφανίσεις που αποδεικνύουν ότι είναι ανερχόμενο style icon

Η Βρετανίδα ηθοποιός Ντέιζι Έντγκαρ Τζόουνς είναι μία στιλιστική αποκάλυψη.

Περισσότερα από

Μόδα

16 Σεπ 2024

Πώς επηρεάζει η πόλη το street style των κατοίκων της;

Το street style των Αθηναίων έχει άμεσα να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

16 Σεπ 2024

Ανανεώστε το στυλ σας μόνο με τα φουλάρια που έχετε στην ντουλάπα σας

Υπάρχει τρόπος να δώσετε νέα πνοή στο στυλ σας χωρίς χρήματα.

14 Σεπ 2024
13 Σεπ 2024

Miu Miu Fall/Winter 2024: Η νέα συλλογή του οίκου αποπνέει δυναμισμό, φρεσκάδα και θηλυκότητα

Η νέα συλλογή δια χειρός Miuccia Prada, αντλεί έμπνευση από τα στάδια της ζωής.

12 Σεπ 2024

Hodakova: Ποια είναι η αγαπημένη σχεδιάστρια της Κέιτ Μπλάνσετ που κέρδισε το βραβείο της LVHM

H Ellen Hodakova Larsson είναι μία ταχύτατα ανερχόμενη σχεδιάστρια που ξεχωρίζει για την προσέγγισή της στη μόδα.

12 Σεπ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με head-to-toe Burberry outfit στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Η διάσημη σταρ επέλεξε ένα look σε σκοτεινούς τόνους του πράσινου, από τη συλλογή του εμβληματικού βρετανικού οίκου μόδας για το Φθινόπωρο 2024.

11 Σεπ 2024

H Ζέτα Μακρυπούλια με φόρεμα από το αγαπημένο brand της Κέιτ Μίντλετον

Η Ζέτα Μακρυπούλια στην πρεμιέρα του Ρουκ-Ζουκ φωτογραφήθηκεμε ένα φόρεμα Self Portrait.

11 Σεπ 2024

6 τάσεις από τα catwalks Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2024 - 2025 για γυναίκες άνω των 40

Αυτές οι τάσεις θα σας αναδείξουν στις πιο καλοντυμένες του φετινού χειμώνα.