ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι σημαίνει να είσαι intersex;

Ο όρος intersex -ή διεμφυλικός, στα ελληνικά- περιλαμβάνει μια σειρά από καταστάσεις που ξεφεύγουν από το τυπικό δίπολο αρσενικό/θηλυκό.

Το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο αθλήτριες, που έχουν αντρικά χρωμοσώματα (και παλιότερα είχαν αποκλειστεί από διοργανώσεις λόγω των αυξημένων τιμών τεστοστερόνης) να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά έχει επίσης προβάλει την ανάγκη να κατανοήσουμε τι σημαίνει να είσαι intersex ή διεμφυλικό άτομο.

Ο όρος "intersex” είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται σαν "ομπρέλα” για να συμπεριλάβει μια σειρά από καταστάσεις στις οποίες η αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία ενός ατόμου δεν φαίνεται να ταιριάζει με τους τυπικούς ορισμούς της γυναίκας ή του άνδρα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει γεννηθεί με εξωτερικά χαρακτηριστικά γυναίκας, αλλά να έχει ως επί το πλείστον ανατομία που θεωρείται τυπικά αντρική. Ή να γεννηθεί με γεννητικά όργανα που δεν είναι ξεκάθαρα θηλυκά ή αρσενικά αλλά κάτι ανάμεσα - πχ με υπερμεγέθη κλειτορίδα ή χωρίς κολπικό άνοιγμα ή, αντίστοιχα, με ιδιαίτερα μικρό πέος ή με όσχεο που είναι χωρισμένο έτσι ώστε να έχει σχηματιστεί περισσότερο σαν χείλη. Υπάρχουν επίσης άτομα που γεννιούνται με αυτό που ονομάζεται "γενετικό μωσαϊκό”. Αυτό σημαίνει ότι κάποια από τα κύτταρά του έχουν χρωμοσώματα XX και κάποια άλλα XY.

Για να κατανοήσουμε περισσότερο την έννοια του φύλου, θα πρέπει να εξηγήσουμε το βιολογικό υπόβαθρο του όρου. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με 46 χρωμοσώματα σε κάθε κύτταρο τους, που περιέχουν τις γενετικές πληροφορίες. Αυτά τα χρωμοσώματα είναι μοιρασμένα σε 23 ζευγάρια και ένα από αυτά τα ζεύγη, που ονομάζεται χρωμόσωμα φύλου, βοηθά να καθοριστεί εάν κάποιος αναπτύσσει τυπικά αρσενικά ή θηλυκά σωματικά χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι, όπως και τα περισσότερα θηλαστικά έχουν δύο χρωμοσώματα φύλου, το X και το Υ. Τα θηλυκά έχουν δύο χρωμοσώματα Χ στα κύτταρά τους, ενώ τα αρσενικά έχουν ένα χρωμόσωμα X και ένα Y.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα μωρό γεννιέται με διαφορετικές ρυθμίσεις χρωμοσωμάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει μόνο ένα χρωμόσωμα Χ ή έναν μη τυπικό συνδυασμό όπως XXY. Ή, όπως αναφέρθηκε, μερικά από τα κύτταρά του μπορεί να έχουν διαφορετικά φυλετικά χρωμοσώματα από άλλα. Τότε, μιλάμε για intersex. Είναι επίσης πιθανό τα intersex άτομα να έχουν φυλετικά χρωμοσώματα τυπικά για αρσενικά ή θηλυκά, αλλά τα σωματικά χαρακτηριστικά τους να παραπέμπουν στο άλλο φύλο.

Αν και μιλάμε για το intersex ως μια εγγενή κατάσταση, δεν πρόκειται για κάτι που εμφανίζεται πάντα κατά τη γέννηση. Μερικές φορές ένα άτομο διαπιστώνεται ότι είναι intersex στην ηλικία της εφηβείας ή αργότερα στην ενήλικη ζωή του -συχνά αναζητώντας τους λόγους της υπογονιμότητάς του- ενώ η κατάσταση αυτή έχει συμβεί να διαπιστωθεί και σε υπερήλικες μετά από νεκροψία. Μερικοί άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν με διεμφυλική ανατομία χωρίς κανείς -ούτε καν οι ίδιοι- να το γνωρίζει ποτέ.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

19 Σεπ 2024

Δεν έχεις όρεξη; 6 βιταμίνες για ενέργεια και καλή διάθεση

Plus οι συγκεκριμένες βιταμίνες σου δίνουν και ενέργεια!

18 Σεπ 2024

Το 3ο ELLE RUN 2024 #savetheplanet είναι γεγονός

Τρέξε μαζί μας για την προστασία των ελληνικών θαλασσών!

Περισσότερα από

Life

16 Σεπ 2024

Υποτροφίες σε νεοεισαχθέντες φοιτητές του Δήμου Περάματος από την PCΤ

Πρόγραμμα Υποτροφιών για νεοεισαχθέντες φοιτητές συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

14 Σεπ 2024

"Παρασκευή και 13": Η cult ταινία τρόμου που έγινε θρύλος

Το horror που μας σύστησε στον κατά συρροή δολοφόνο Τζέισον Βόρχις φτάνει στα άκρα την έννοια της γρουσουζιάς αλλά και το μίσος για την... κατασκήνωση.

13 Σεπ 2024

Λάμπρος Φισφής: "Πολύ καλύτερα τώρα" - Για μία παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου ο Λάμπρος Φισφής για μία και μοναδική παράσταση στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

13 Σεπ 2024

Το πρώτο τριπλά αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας μας

Η Huawei φτάνει σε νέα ύψη την τεχνολογική καινοτομία με το νέο HUAWEI Mate XT | ULTIMATE DESIGN

13 Σεπ 2024

Δέκα πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά χωρίς αυγά

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα γευστικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό χωρίς αυγά.

12 Σεπ 2024

Ο Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη εργασία

Aπό την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

11 Σεπ 2024

4 αποτελεσματικές διατροφικές συνήθειες για να χάσεις κιλά σε έναν μήνα

Αυτές οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος.

09 Σεπ 2024

Το αγαπημένο Ferrero Rocher μεταμορφώνεται σε υγιεινό επιδόρπιο!

Με αυτή τη συνταγή, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου γλυκό, χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στην υγιεινή διατροφή σου.

09 Σεπ 2024

Οι παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και δεν πρέπει να χάσετε

Ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος θεατρικές και χορευτικές προτάσεις. Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο, ένα από τα ωραιότερα θέατρα του κόσμου, και οι επιλογές είναι πολλές.

07 Σεπ 2024

Το πιο υγιεινό και νόστιμο club sandwich: Με μόλις 450 θερμίδες και 42 γρ. πρωτεΐνης!

Το απόλυτο healthy comfort food, που συνδυάζει γεύση και υγεία με τον καλύτερο τρόπο.