ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει ο "Σκαθαροζούμης" μετά από τόσα χρόνια;

Με αφορμή το σίκουελ του Τιμ Μπάρτον, βλέπουμε ξανά τη μακάβρια κωμική περιπέτεια που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

σκαθαροζουμης

Δεν υπάρχουν, στ’ αλήθεια, πάρα πολλές ταινίες που να αποτελούν κοινό τόπο νοσταλγίας για περισσότερες από μία γενιές, ωστόσο πολλοί gen xers και millennials μοιράζονται ως σημείο αναφοράς τον "Σκαθαροζούμη" (1988) του Τιμ Μπάρτον. Μια ταινία φτιαγμένη στο δικό της ξεχωριστό καλούπι, τρομερά παράξενη ακόμα και για τα τότε δεδομένα, η οποία ακροβατώντας στα όρια του φανταστικού, του μακάβριου και του κωμικού, ξεσήκωσε τη νεανική φαντασία. Παρότι στη συνέχεια μάλλον επισκιάστηκε από άλλες καλλιτεχνικές επιτυχίες του σκηνοθέτη της, ο "Σκαθαροζούμης" διατήρησε αναλλοίωτη επίδραση στο συλλογικό σινεφιλικό υποσυνείδητο. Υπό αυτήν την έννοια, στην εποχή που ευδοκιμεί η ανακύκλωση των IPs έναντι της αυθεντικής δημιουργίας, δεν προξενεί εντύπωση ότι η στοιχειωμένη περιπέτεια του Μπάρτον αποκτά καινούργιο κεφάλαιο. Αξίζει τον κόπο, όμως, προτού επικαλεστούμε τρεις φορές το όνομα του σαρδόνιου τελώνιου του τίτλου, να θυμηθούμε πού οφείλεται η διαχρονική γοητεία του πρωτότυπου φιλμ.

Διασκέδαση… μετά θάνατον

Η πλοκή του "Σκαθαροζούμη" εκτυλίσσεται σε πολλαπλά σεναριακά επίπεδα τα οποία αλληλεπιδρούν, γεγονός που αιτιολογεί την πληθωρικότητά του. Σε πρώτη φάση γνωρίζουμε τους Μέιτλαντς, ένα νιόπαντρο ζευγάρι που φτιάχνει το εξοχικό των ονείρων του. Τα σχέδιά τους ανατρέπονται από ένα ατύχημα που τους στερεί τη ζωή, αλλά τους δίνει την ευκαιρία να επιστρέψουν ως φαντάσματα στο σπίτι το οποίο, όντας άδειο πλέον, πωλείται στην εύπορη οικογένεια Ντιτζ. Εάν θέλουν να διώξουν τους νέους ενοίκους, οι Μέιτλαντς πρέπει να βρουν τρόπο να τους τρομάξουν για τα καλά, αποστολή στην οποία προσφέρεται να τους βοηθήσει ο παμπόνηρος Σκαθαροζούμης: ένας αχρείος "βιο-εξορκιστής", που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία ώστε να προκαλέσει χάος στον κόσμο των θνητών.

Με εξαίρεση τις μικρού μήκους και τα βιντεοκλίπ που είχε σκηνοθετήσει μέχρι τότε, ο Μπάρτον δεν είχε επιδείξει ακόμη, στο ευρύ κοινό, την ικανότητά του να θίγει μεταξύ σοβαρού κι αστείου σκοτεινές θεματικές όπως η μετά θάνατον ζωή. Αλλά ούτε και είχε αναπτύξει πλήρως το νεο-γοτθικό στιλ του, ένα κράμα ρομαντισμού, σκοτεινών χαρακτήρων και χειροποίητης αισθητικής με αρκετά δάνεια από το σινεμά του φανταστικού, τα horror και τα b-movies. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η μοναδική πλήρης κινηματογραφική δουλειά του Αμερικανού ήταν η εμπορικά επιτυχημένη και μαζικής απήχησης slapstick κωμωδία "Pee-wee's Big Adventure" (1985), η οποία επισφράγισε το μύθο του Πι-γουί Χέρμαν, του ατζαμή ήρωα με τον οποίο ταυτίστηκε ο Πολ Ρούμπενς, γεμίζοντας ασφυκτικά τα θέατρα προτού περάσει στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, ο "Σκαθαροζούμης" δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια πρόταση που μπορούσε, τότε, να γίνει εύκολα κατανοητή από τους παραγωγούς. Μάλιστα, απορρίφθηκε ως "σκετή μ*****α" από έναν υψηλά ιστάμενο της Universal, προτού το σενάριο αγοραστεί από την Geffen, η οποία είδε να μπαίνουν στα ταμεία της πάνω από 74 εκατομμύρια δολάρια, έχοντας ξοδέψει μόλις 15 εκατ.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

13 Σεπ 2024

Το πρώτο τριπλά αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας μας

Η Huawei φτάνει σε νέα ύψη την τεχνολογική καινοτομία με το νέο HUAWEI Mate XT | ULTIMATE DESIGN

13 Σεπ 2024

Δέκα πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά χωρίς αυγά

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα γευστικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό χωρίς αυγά.

Περισσότερα από

Life

12 Σεπ 2024

Ο Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη εργασία

Aπό την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

11 Σεπ 2024

4 αποτελεσματικές διατροφικές συνήθειες για να χάσεις κιλά σε έναν μήνα

Αυτές οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος.

09 Σεπ 2024

Το αγαπημένο Ferrero Rocher μεταμορφώνεται σε υγιεινό επιδόρπιο!

Με αυτή τη συνταγή, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου γλυκό, χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στην υγιεινή διατροφή σου.

09 Σεπ 2024

Οι παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και δεν πρέπει να χάσετε

Ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος θεατρικές και χορευτικές προτάσεις. Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο, ένα από τα ωραιότερα θέατρα του κόσμου, και οι επιλογές είναι πολλές.

07 Σεπ 2024

Το πιο υγιεινό και νόστιμο club sandwich: Με μόλις 450 θερμίδες και 42 γρ. πρωτεΐνης!

Το απόλυτο healthy comfort food, που συνδυάζει γεύση και υγεία με τον καλύτερο τρόπο.

07 Σεπ 2024

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

06 Σεπ 2024

Διατροφή Carnivore: Είναι το κλειδί για αδυνάτισμα ή απλώς ένα (μεγάλο) trend;

Η διατροφή Carnivore έχει κατακτήσει το TikTok, πόσο ασφαλές είναι, όμως, να την ακολουθήσεις;

06 Σεπ 2024

Αρχίζει το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως

Ραντεβού στην πιο μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

05 Σεπ 2024

ΗΠΑ: Αυτά είναι τα 4 θύματα του 14χρονου δράστη σε σχολείο της Τζόρτζια - "Θα δικαστεί ως ενήλικος"

Οι τέσσερις νεκροί είναι δύο μαθητές και δύο καθηγητές. Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα – οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής – μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα.

05 Σεπ 2024

Citius, Altius, Fortius: Η Polo καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με την πιο κομψή συλλογή

Η σχολική συλλογή αυτής της σεζόν είναι ιδιαίτερα δυναμική και λειτουργική και αποτίνει φόρο τιμής στην προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων πρωταθλητών της σύγχρονης ζωής.