ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

πολιτιστικα

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έχει βαλθεί να μας αποδείξει πως η επιστροφή στην Αθήνα δεν είναι τόσο μουντή όσο φοβόμαστε. Τη λάμψη της την αποκτά από τα φώτα που πέφτουν στους καλλιτέχνες –ηθοποιούς, μουσικούς, εικαστικούς– οι οποίοι αναλαμβάνουν να σηκώσουν θριαμβευτικά την αυλαία της νέας σεζόν. Σημαντικά θεατρικά ραντεβού, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, ερμηνευτές με εγχώριο και διεθνές εκτόπισμα και, φυσικά, εκθέσεις και φεστιβάλ δίνουν το "παρών" και τον Σεπτέμβριο, παρατείνοντας το πολιτιστικό καλοκαίρι.

(Μην) πείτε το όνομά του τρεις φορές!

Τρεις και πλέον δεκαετίες από την κυκλοφορία του αγαπημένου "Σκαθαροζούμη" (1988), που απογείωσε τη φήμη του Τιμ Μπάρτον ("Ο Ψαλιδοχέρης", "Batman"), οι κινηματογράφοι υποδέχονται τη συνέχειά του με τίτλο, φυσικά, "Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης". Για τις ανάγκες του σίκουελ επιστρέφει το πρωτότυπο καστ, ήτοι ο Μάικλ Κίτον που ενσαρκώνει το σαρδόνιο φάντασμα του τίτλου, όπως επίσης οι Γουινόνα Ράιντερ και Κάθριν Ο’Χάρα. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, μαζί τους είναι και η ανερχόμενη σταρ Τζένα Ορτέγκα ("Wednesday", "Scream") ως νεότερη προσθήκη στην κινηματογραφική φαμίλια.

Τα blues της ερήμου

Έχουν περάσει χρόνια απ’ όταν η κολεκτίβα των Tinariwen ξέφυγε από το world music στερέωμα για να βρει ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό με πιο rock προτιμήσεις. Tέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, οι περιπλανώμενοι bluesmen της Σαχάρας συνεχίζουν να δίνουν φωνή στους αντάρτες Τουαρέγκ μέσα από συνδυασμούς της δυτικοαφρικανικής και αραβικής μουσικής με μπλουζ, φολκ και ροκ επιρροές. Τους ροκ εν ρολ επαναστάτες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (19/9).

Απίστευτο κι όμως αληθινό

Η γνωστή ηθοποιός Άννα Κέντρικ ("Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην") περνά για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα με το "Woman of the Hour", το οποίο βασίζεται σε μια αδιανόητη πραγματική ιστορία. Ο λόγος για την περίπτωση του Ρόντνι Αλκάλα ο οποίος το 1978, παρά το γεγονός πως εν αγνοία όλων είχε δολοφονήσει πέντε γυναίκες, αποφασίζει να πάρει μέρος στην εκπομπή "The Dating Game" ώστε να κερδίσει ένα ραντεβού με κάποια εργένισσα. Ο Αλκάλα, μάλιστα, κατάφερε να πετύχει το στόχο του, όμως, το αθώο προσωπείο του είχε αρχίσει ήδη να καταρρέει.

Ποιος είπε ότι τελείωσαν τα beach parties;

O Fatboy Slim, ξεκινώντας από τη βρετανική punk σκηνή και το 80s indie αουτσάιντερ Τhe Housemartins, έγινε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της διεθνούς ηλεκτρονικής σκηνής και κύριος εκφραστής του big beat ρεύματος που κατέκλυσε τη Μεγάλη Βρετανία. Έγινε γνωστός με το dance anthem "Dub Be Good To Me" κι έφτασε στο #1 των βρετανικών charts, σαμπλάροντας από Morricone μέχρι The Clash (21/9, "Bolivar").

Φθινόπωρο χωρίς χορό;

Η αρχή της νέας σεζόν είναι πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με χορευτικά λακτίσματα στο Ηρώδειο πρώτα απ’ όλα, κι όχι μόνο. Το φθινόπωρο του χορού, που φέτος περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα και χορευτικά σχήματα, ξεκινά το διήμερο 13-14/9 στο θέατρο Παλλάς με την μπαλετική ροκ όπερα "Blind Forgiveness" ή "Αγάπη είναι ν’ αγαπάς, όποια πληγή σου ανοίγει". Η φαντασμαγορική παράσταση ενώνει κορυφαίους συντελεστές, ξεφεύγοντας από τα όρια του κλασικού χορού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εμφάνιση του διεθνούς φήμης ηθοποιού Κρίστοφερ Λαμπέρτ ("Highlander", "Blacklist"), ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να ερμηνεύσει τα μέρη του λιμπρέτου και της πλοκής.

"Ζιζέλ"

Τρεις εμβληματικές μπαλετικές ιστορίες για όλη την οικογένεια έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μερικές μέρες μετά, από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης, το οποίο επιστρέφει για ακόμα μία φορά στη χώρα μας. Από 19 έως 24/9 παρουσιάζει τη "Ζιζέλ" σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ. Ένα έργο που αποθεώνει τον έρωτα και την αγάπη.

"Κοκκινοσκουφίτσα"

Ακολουθεί η παραμυθένια "Κοκκινοσκουφίτσα" σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τζουζέπε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Πολ Μοριά, Τζοακίνο Ροσίνι και Γιόχαν Στράους (21-29/9) και η "Μπαγιαντέρα" σε μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, η οποία έρχεται να μας ταξιδέψει στην Ινδία των μαχαραγιάδων και την ιστορία μιας χορεύτριας που είναι ερωτευμένη με έναν πολεμιστή (25-30/9).

"Μπαγιαντέρα"

Στις 22/9 καταφθάνουν στο Ηρώδειο κορυφαίοι χορευτές από την Όπερα του Παρισιού και της Βιέννης, το Βασιλικό Μπαλέτο του Κόβεντ Γκάρντεν και της Δανίας, το Κρατικό Μπαλέτο του Βερολίνου και το American Ballet Theater, για να μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά με σπουδαίες στιγμές από το μοντέρνο όσο και το κλασικό ρεπερτόριο στην παράσταση "The stars shine under the Acropolis".

50, 60, 90… χρόνια μουσικής ιστορίας

Για τρεις μεγάλες επετειακές βραδιές ετοιμάζονται ο Χρήστος Νικολόπουλος (7/9), η Τάνια Τσανακλίδου (22 & 23/9) και ο Γιώργος Κατσαρός (27/9). Ο συνθέτης των μεγαλύτερων διαχρονικών λαϊκών επιτυχιών –έχοντας στο πλάι του τους Μελίνα Ασλανίδου, Φοίβο Δεληβοριά, Στέλιο Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστα Μακεδόνα και Πίτσα Παπαδοπούλου– γιορτάζει 60 χρόνια ενεργούς δράσης και καταξίωσης στο Ηρώδειο. Στο θέατρο Παλλάς η Τάνια Τσανακλίδου βουτάει ξανά στην 50χρονη δισκογραφία της, ανασύροντας μουσικούς θησαυρούς που καθόρισαν τη μεγάλη πορεία της. Τα τραγούδια της Μεταπολίτευσης μπλέκονται με την ατμόσφαιρα των μπουάτ της Πλάκας και ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Σπανός συναντούν την Εντίθ Πιαφ και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Ακόμα, στο ρωμαϊκό ωδείο θα παρουσιαστεί μια παράσταση αφιερωμένη στον ενενηντάχρονο σαξοφωνίστα, συνθέτη και μαέστρο Γιώργο Κατσαρό. Τα τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Μελίνα Ασλανίδου, Λένα Αλκαίου, Κλειώ Δενάρδου, Στέλιος Διονυσίου, Λουίζα Πυριόχου, Χριστίνα Ράλλη, Ίαν Στρατής και Κώστας Χατζής, ενώ οι ηθοποιοί Άντζελα Γκερέκου, Τάνια Τρύπη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Μέμος Μπεγνής θα θυμίσουν αξέχαστα στιγμιότυπα από επιθεωρήσεις, τον κινηματογράφο και ελαφρά τραγούδια της πρώτης περιόδου του Κατσαρού.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

14 Σεπ 2024

"Παρασκευή και 13": Η cult ταινία τρόμου που έγινε θρύλος

Το horror που μας σύστησε στον κατά συρροή δολοφόνο Τζέισον Βόρχις φτάνει στα άκρα την έννοια της γρουσουζιάς αλλά και το μίσος για την... κατασκήνωση.

13 Σεπ 2024

Λάμπρος Φισφής: "Πολύ καλύτερα τώρα" - Για μία παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου ο Λάμπρος Φισφής για μία και μοναδική παράσταση στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Περισσότερα από

Life

13 Σεπ 2024

Το πρώτο τριπλά αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας μας

Η Huawei φτάνει σε νέα ύψη την τεχνολογική καινοτομία με το νέο HUAWEI Mate XT | ULTIMATE DESIGN

13 Σεπ 2024

Δέκα πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά χωρίς αυγά

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα γευστικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό χωρίς αυγά.

12 Σεπ 2024

Ο Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη εργασία

Aπό την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

11 Σεπ 2024

4 αποτελεσματικές διατροφικές συνήθειες για να χάσεις κιλά σε έναν μήνα

Αυτές οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος.

09 Σεπ 2024

Το αγαπημένο Ferrero Rocher μεταμορφώνεται σε υγιεινό επιδόρπιο!

Με αυτή τη συνταγή, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου γλυκό, χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στην υγιεινή διατροφή σου.

09 Σεπ 2024

Οι παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και δεν πρέπει να χάσετε

Ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος θεατρικές και χορευτικές προτάσεις. Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο, ένα από τα ωραιότερα θέατρα του κόσμου, και οι επιλογές είναι πολλές.

07 Σεπ 2024

Το πιο υγιεινό και νόστιμο club sandwich: Με μόλις 450 θερμίδες και 42 γρ. πρωτεΐνης!

Το απόλυτο healthy comfort food, που συνδυάζει γεύση και υγεία με τον καλύτερο τρόπο.

06 Σεπ 2024

Διατροφή Carnivore: Είναι το κλειδί για αδυνάτισμα ή απλώς ένα (μεγάλο) trend;

Η διατροφή Carnivore έχει κατακτήσει το TikTok, πόσο ασφαλές είναι, όμως, να την ακολουθήσεις;

06 Σεπ 2024

Αρχίζει το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως

Ραντεβού στην πιο μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

05 Σεπ 2024

ΗΠΑ: Αυτά είναι τα 4 θύματα του 14χρονου δράστη σε σχολείο της Τζόρτζια - "Θα δικαστεί ως ενήλικος"

Οι τέσσερις νεκροί είναι δύο μαθητές και δύο καθηγητές. Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα – οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής – μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα.