ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Διατροφή Carnivore: Είναι το κλειδί για αδυνάτισμα ή απλώς ένα (μεγάλο) trend;

Η διατροφή Carnivore έχει κατακτήσει το TikTok, πόσο ασφαλές είναι, όμως, να την ακολουθήσεις;

Συνεχώς διαβάζουμε για νέες δίαιτες που υπόσχονται θαύματα: από την κετογονική μέχρι τη vegan. Τώρα, η διατροφή Carnivore, όπου καταναλώνεις αποκλειστικά τρόφιμα ζωικής προέλευσης, έχει γίνει η τελευταία τάση που κυριαρχεί στο TikTok. Με χιλιάδες βίντεο που παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και αναρτήσεις που υπόσχονται αμέτρητα οφέλη για την υγεία, δεν είναι να απορείς αν αναρωτιέται κανείς: Είναι αυτή η δίαιτα το κλειδί για αδυνάτισμα ή απλώς ένα "φουσκωμένο" trend;

Τι είναι η διατροφή Carnivore;

Η διατροφή Carnivore είναι εξαιρετικά περιοριστική, καθώς προτείνει την κατανάλωση μόνο τροφών ζωικής προέλευσης. Από κρέας και ψάρι μέχρι αυγά και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, η δίαιτα αυτή εξαλείφει όλα τα φυτικά τρόφιμα. Η θεωρία πίσω από αυτή τη διατροφή είναι ότι οι πρόγονοί μας έτρωγαν κυρίως κρέας και ψάρι, χωρίς πρόσβαση σε φυτικά τρόφιμα, και ήταν πιο υγιείς από εμάς. Υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται ότι η αποφυγή των φυτικών τροφών μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την πέψη και να ενισχύσει τη γενική υγεία.

Αξίζει τον κόπο;

Κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν βελτιώσεις σε αυτοάνοσες παθήσεις και απώλεια βάρους, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Επιπλέον, η έλλειψη φυτικών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

Η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και χοληστερίνης είναι επίσης ένας παράγοντας ανησυχίας για την καρδιακή υγεία. Οι διαιτολόγοι συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών για να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η άποψη των ειδικών

Η Destini Moody, διαιτολόγος και ειδική σε θέματα αθλητικής διατροφής, εξηγεί στο eatthis.com ότι η διατροφή Carnivore βασίζεται στην ιδέα ότι τρώμε όπως οι πρόγονοί μας, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε υδατάνθρακες. Ενώ η Carnivore Diet μπορεί να προσφέρει γρήγορη απώλεια βάρους, η ελλιπής ποικιλία τροφών και οι πιθανές ανεπάρκειες είναι ανησυχητικά σημεία.

Από την άλλη πλευρά, η Gianna Masi, διαιτολόγος και πιστοποιημένη προσωπική προπονήτρια, σχολιάζει ότι η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τροφών που προκαλούν ευαισθησίες και να κρατήσει την πείνα υπό έλεγχο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τελικά, πόσο σωστή είναι;

Όπως με κάθε τάση διατροφής, η ισορροπία είναι το παν. Η διατροφή Carnivore μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για κάποιους, αλλά είναι σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά τα οφέλη και τους κινδύνους. Εάν σκέφτεσαι να την ακολουθήσεις, μίλησε με έναν ειδικό. Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση παραμένουν οι πιο αξιόπιστες στρατηγικές για να πετύχεις και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος.

Τι δεν μπορείς να καταναλώσεις;

Στη διατροφή Carnivore, όλες οι τροφές που δεν προέρχονται από ζώα αποκλείονται. Μερικές τροφές που πρέπει να αποφύγεις:

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Read Next

13 Σεπ 2024

Το πρώτο τριπλά αναδιπλούμενο κινητό τηλέφωνο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας μας

Η Huawei φτάνει σε νέα ύψη την τεχνολογική καινοτομία με το νέο HUAWEI Mate XT | ULTIMATE DESIGN

13 Σεπ 2024

Δέκα πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά χωρίς αυγά

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα γευστικό και πλούσιο σε πρωτεΐνη πρωινό χωρίς αυγά.

Περισσότερα από

Life

12 Σεπ 2024

Ο Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη εργασία

Aπό την 1η Νοεμβρίου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης.

11 Σεπ 2024

4 αποτελεσματικές διατροφικές συνήθειες για να χάσεις κιλά σε έναν μήνα

Αυτές οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος.

09 Σεπ 2024

Το αγαπημένο Ferrero Rocher μεταμορφώνεται σε υγιεινό επιδόρπιο!

Με αυτή τη συνταγή, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου γλυκό, χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στην υγιεινή διατροφή σου.

09 Σεπ 2024

Οι παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο και δεν πρέπει να χάσετε

Ο Σεπτέμβριος είναι γεμάτος θεατρικές και χορευτικές προτάσεις. Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που έρχονται στο Ηρώδειο, ένα από τα ωραιότερα θέατρα του κόσμου, και οι επιλογές είναι πολλές.

07 Σεπ 2024

Το πιο υγιεινό και νόστιμο club sandwich: Με μόλις 450 θερμίδες και 42 γρ. πρωτεΐνης!

Το απόλυτο healthy comfort food, που συνδυάζει γεύση και υγεία με τον καλύτερο τρόπο.

07 Σεπ 2024

Σινε-ανατριχίλες, Μαρίνα Σάττι, φεστιβάλ στο πάρκο και τραγωδίες στο Ηρώδειο: Αυτός ο Σεπτέμβριος τα έχει όλα

Το φθινόπωρο στην Αθήνα φέρνει μια σειρά από συναρπαστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και φεστιβάλ που υπόσχονται να μας κρατήσουν σε εγρήγορση γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όσα δεν πρέπει να χάσετε.

06 Σεπ 2024

Αρχίζει το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως

Ραντεβού στην πιο μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

05 Σεπ 2024

ΗΠΑ: Αυτά είναι τα 4 θύματα του 14χρονου δράστη σε σχολείο της Τζόρτζια - "Θα δικαστεί ως ενήλικος"

Οι τέσσερις νεκροί είναι δύο μαθητές και δύο καθηγητές. Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα – οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής – μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα.

05 Σεπ 2024

Γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει ο "Σκαθαροζούμης" μετά από τόσα χρόνια;

Με αφορμή το σίκουελ του Τιμ Μπάρτον, βλέπουμε ξανά τη μακάβρια κωμική περιπέτεια που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

05 Σεπ 2024

Citius, Altius, Fortius: Η Polo καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με την πιο κομψή συλλογή

Η σχολική συλλογή αυτής της σεζόν είναι ιδιαίτερα δυναμική και λειτουργική και αποτίνει φόρο τιμής στην προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων πρωταθλητών της σύγχρονης ζωής.