ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Άνοιξε η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Με 500.000 βιβλία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής θα είναι προσβάσιμη σε όλους, όχι μόνο στους φοιτητές.

Άνοιξε η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Με 500.000 βιβλία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

Εκεί, στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, είναι πλέον διαθέσιμος σε όλους ο «θησαυρός» που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας από 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και Βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν έως τώρα στο κτίριο της Φιλοσοφικής.

Με τρεις ορόφους και συνολικό εμβαδόν 7.500 τετραγωνικά, η κατασκευή της διήρκεσε περίπου 13 χρόνια και υπήρξε όνειρο ζωής για όλους τους πρυτάνεις που ασχολήθηκαν με το εγχείρημα. Αποπερατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ένα μήνα αργότερα άρχισε την πιλοτική λειτουργία της.

Στα ράφια της βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Άνοιξε η δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Με 500.000 βιβλία από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα
Στα ράφια της βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού.

Οι 400 θέσεις αναγνωστών δεν αφορούν μόνο τους σπουδαστές, αλλά οποιονδήποτε βιβλιόφιλο καθώς το κοινό μπορεί να επισκεφτεί αυτή τη Βιβλιοθήκη που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά την Εθνική. Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη βιβλιοθηκονομία, καθώς περιλαμβάνει αυτόματο μηχάνημα ανταλλαγής βιβλίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δώρισε στη Βιβλιοθήκη τη νέα έκδοση των τεσσάρων τόμων του Δοκιμίου της Ιστορίας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, του ΚΚΕ, στη χώρα μας, καθώς και το Ιστορικό Λεύκωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό.

«Ευχόμαστε στη Νέα βιβλιοθήκη της φιλοσοφικής σχολής να αποτελέσει πραγματικό φάρο μελέτης και παραπέρα διάδοσης του επιστημονικού έργου και ιδιαίτερα στον τομέα των φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Ό,τι καλύτερο σ' αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια» δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο κ. Κουτσούμπας.

Τα εγκαίνια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το «παρών» έδωσε επίσης ο Θόδωρος Φορτσάκης, πρώην τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τη βιβλιοθήκη εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προηγήθηκε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο και παρουσίαση από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Μιχ. Καραμαλέγκου. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής και ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ακολουθήστε το WomanToc στο Ιnstagram.

Read Next

09 Σεπ 2024

"Έκανα μια έκφυλη πράξη και ζητώ συγγνώμη": Ο Χιου Γκραντ & η Λιζ Χάρλεϊ έζησαν έναν παράφορο έρωτα

Ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου των 90s, έζησε μια ιστορία αγάπης με απιστίες, σκάνδαλα & τρελό έρωτα

08 Σεπ 2024

Έλενα Ακρίτα: Νύφη στον πρώτο της γάμο

Κι όμως η Έλενα Ακρίτα, πριν τον Κώστα Αρζόγλου και τον Γιώργο Κυρίτση, υπήρξε παντρεμένη με τον συγκοινωνιολόγο Νάσο Κόκκινο.

Περισσότερα από

Stories

08 Σεπ 2024

Τον αποκαλούσε "πατέρα": Η άγνωστη σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Φίλιππου

"Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν λογικό άνθρωπο να αφήνει εσένα για την Καμίλα".

08 Σεπ 2024

Η σπάνια φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα με πολύ μακριά μαλλιά

Κι όμως πριν το θρυλικό Pixie Cut, που τάραξε τα συμβατικά πρότυπα στη δεκαετία του ’90, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε μακριά μαλλιά

08 Σεπ 2024

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Ο υπάλληλος που μια ζεστή μέρα στη ΔΕΘ, ανακάλυψε τον φραπέ

Με την Έκθεση η πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, νιώθοντας έστω για λίγο, πως η συμπρωτεύουσα έχει πρωτεύουσα σημασία.

08 Σεπ 2024

Λέλα Καραγιάννη: Η πολύτεκνη μάνα της Αντίστασης

Η ηρωίδα-κατάσκοπος Λέλα Καραγιάννη στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα μαζί με άλλους συναγωνιστές της λίγες μέρες πριν από την Απελευθέρωση.

07 Σεπ 2024

"Όταν βγήκα ραντεβού με τη μαθήτριά μου Βούλα Ζουμπουλάκη, την άλλη μέρα παραιτήθηκα από το Εθνικό"

Ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ είχε μια όμορφη ερωτική ιστορία με την μαθήτριά του Βούλα Ζουμπουλάκη.

06 Σεπ 2024

Ίλυα Λιβυκού-Βασίλης Λογοθετίδης: Μια σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

06 Σεπ 2024

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

05 Σεπ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο: Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

05 Σεπ 2024
05 Σεπ 2024

"Θέλω να κρατήσω τη μνήμη του ζωντανή": Ένα σπάνιο βίντεο της μητέρας του Φρέντι Μέρκιουρι

Η μητέρα του ανθρώπου που έγραψε την πιο διάσημη "ραψωδία" της παγκόσμιας μουσικής, είχε μιλήσει σε τηλεοπτικό σόου με αφορμή τα 65α γενέθλια του ειδώλου.