ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Είμαστε συγκάτοικοι, όχι επικυρίαρχοι στη Γη»: Ένας επαναστάτης 15χρονος λέει κάτι σημαντικό

Ο Βασίλης Παπαδήμας είναι ένας έφηβος με ανησυχίες πέρα από αυτές της παρέας. Ας τον ακούσουμε με προσοχή παρακαλώ. Κάντε ησυχία.

«Είμαστε συγκάτοικοι, όχι επικυρίαρχοι στη Γη»: Ένας επαναστάτης 15χρονος λέει κάτι σημαντικό

Ο Βασίλης πέρα από άριστος μαθητής είναι ένα παιδί με άστρο. Εξελιγμένο μοντέλο. Το διαπιστώνεις στα τρία πρώτα δευτερόλεπτα μιας συνάντησης. Εξερευνά τον κόσμο μέσα από τα μάτια του νεοφώτιστου που δεν αρκείται στα σχολικά αναγνώσματα, που δεν ικανοποιείται με τη διδαχθείσα ύλη, που δεν αναλώνεται στο χιούμορ της ηλικίας του. Ψάχνει, διαβάζει, συνδυάζει, συσχετίζει και ανακαλύπτει μόνος του. Είναι ένας 15χρονος που έρχεται με φόρα για να αλλάξει τον κόσμο. Ας του κάνουμε χώρο. Πριν από αυτό ας εστιάσουμε στην απάντησή του στην ερώτηση «Ιεράρχησε την τριάδα των θεμάτων που συζητάτε οι 15άρηδες στις παρέες σας». Θα καταλάβουμε πολλά.

-Πες μου λίγα πράγματα για σένα. Περίγραψέ μου τον εαυτό σου, σε παρακαλώ.

Είμαι ένας κανονικός, δεκαπεντάχρονος μαθητής της Α’ Λυκείου. Έρχομαι από μια φαινομενικά κανονική οικογένεια και πηγαίνω σε ένα κανονικό δημόσιο σχολείο σε μια κανονική συνοικία της Αθήνας, το Παλαιό Φάληρο. Το μοναδικό ιδιαίτερο πράγμα όσον αφορά την ύπαρξή μου, είναι η απόσταση που υπήρχε πάντα μεταξύ εμού και των κύριων, επικρατουσών τάσεων της κοινωνίας. Πολλές συμπεριφορές των συνανθρώπών μου μού φαίνονταν από μικρός περίεργες ή λάθος, και έχω ακολουθήσει, λόγω αυτού ένα μονοπάτι, το οποίο απέχει από αυτά των περισσότερων ατόμων στον κοινωνικό μου περίγυρο.

-Μίλησέ μου για την Extinction Rebellion Youth Athens και πώς εσύ εντάσσεσαι μέσα σε αυτή;

Η Extinction Rebellion Youth Athens (ή απλά XRY Athens) είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση για νέους και ανήκει στο παγκόσμιο ακομματικό κίνημα Extinction Rebellion. Μπροστά στην περιβαλλοντική καταστροφή που αντιμετωπίζει η ζωή στον πλανήτη μας, η Extinction Rebellion «χτυπάει το καμπανάκι» στον κόσμο που κοιμάται και προσπαθεί να αναγκάσει τις Κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για να αλλάξει η πορεία μας πριν να είναι αργά. Θέλουμε να αναγνωριστεί το μέγεθος της Κλιματικής Κρίσης και να ενημερωθεί ο κόσμος για εκείνη, ώστε τελικά να δοθεί η λύση με την άμεση συμμετοχή των πολιτών. Η επόμενή μας δράση είναι προγραμματισμένη για τις 7 Οκτωβρίου. Σας περιμένουμε εκεί. (http://bit.ly/XRHellasOctoberRebellion)

-Πάμε στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και τη δράση της; Πόσο σε εμπνέει;

Πιστεύω ότι ο κόσμος οφείλει πάρα πολλά στην Γκρέτα Τούνμπεργκ. Εάν και η ιδέα της σχολικής απεργίας για το κλίμα υπήρχε ήδη όταν εκείνη στάθηκε για πρώτη φορά έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο ζητώντας για δράση περί της Κλιματικής Αλλαγής, η ίδια και το κίνημα που ξεκίνησε (Fridays For Future) κινητοποίησαν περισσότερα άτομα σε λιγότερο χρόνο από ποτέ πριν για τον σκοπό αυτό. Είναι το πρόσωπο το οποίο έχει δώσει ελπίδα στον απελπισμένο κόσμο και έχει κάνει τόσους που διαφορετικά θα συνέχιζαν κανονικά την ζωή τους, να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος, διακόπτοντας την ως τώρα απραξία τους.

-Τι έχεις να πεις για τους επικριτές της;

Δεν είναι ο στόχος μου να γενικολογήσω για ένα σύνολο ανθρώπων τόσο μεγάλο και ποικιλόμορφο, όμως πιστεύω ότι η βασική ωθητήρια δύναμη του μίσους που εκλύουν είναι πόσο μικροί νιώθουν μπροστά στην επιτυχία της. Ίσως η ελληνική κοινωνία (όπως αποτυπώνεται στο τουίτερ και σε καθημερινές “συζητήσεις”), που είναι λιγότερο ανεκτική προς κάθε τι διαφορετικό εν προκειμένω προς τα άτομα με σύνδρομα όπως το Άσπεργκερ και στην οποία η πατριαρχία και άλλες νοοτροπίες κατά της γυναίκας είναι ακόμα υπαρκτές, να έχει μια μεγαλύτερη τάση κατά της Γκρέτα Τούνμπεργκ από άλλες.

-Πώς βίωσες την εμπειρία της μαζικής, μαθητικής πορείας για το κλίμα, στο κέντρο της Αθήνας;

Η παγκόσμια μαθητική πορεία-απεργία της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, οργανωμένη στην Αθήνα από την προαναφερόμενη Fridays For Future και το Κίνημα Μαθητών, ήταν η πιο όμορφη στην οποία μέχρι τώρα έχω συμμετάσχει. Ενώ μαζεύτηκε τόσος κόσμος – μια συντονίστρια μου είπε πάνω από 3000 άτομα – ακόμα μπορούσες να νιώσεις «γνησιότητα». Κοίταζες γύρω σου και έβλεπες άτομα τα οποία έπαιρναν μέρος επειδή είχαν πραγματικό ενδιαφέρον και ανησυχία, όχι επειδή απλά ήθελαν να χάσουν μάθημα ή για να είναι με την παρέα τους. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους φίλους μου, χωρίς τους οποίους η εμπειρία μου σίγουρα δεν θα ήταν τόσο όμορφη.

-Ιεράρχησε την τριάδα των θεμάτων που συζητάτε οι 15άρηδες στις παρέες σας.

Για αυτή την ερώτηση θα δώσω τρεις παράλληλες απαντήσεις, οι οποίες συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα:

«Είμαστε συγκάτοικοι, όχι επικυρίαρχοι στη Γη»: Ένας επαναστάτης 15χρονος λέει κάτι σημαντικό

-Γιατί όλοι πρέπει να προβληματιστούν για τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές και όχι μόνο οι μικρότεροι;

Η διάσωση της Ζωής από την απειλή της Μαζικής Εξαφάνισης δεν είναι απλά ένα ηθικό ζήτημα. Είναι ΤΟ υπαρξιακό ερώτημα. Αρχικά, πιστεύω ότι ως συγκάτοικοι και όχι ως επικυρίαρχοι στη Γη, έχουμε υποχρέωση απέναντι στις άλλες μορφές ζωής, να μην τις οδηγήσουμε στην απρόοπτη εξαφάνιση. Από την άλλη, η σημερινή άρχουσα γενιά των ενηλίκων καθώς και εμείς οι νέοι με την σειρά μας, έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τη Γη κατοικήσιμη για τις επόμενες γενιές. Δεν μας ανήκει και ούτε έχουμε το πληρεξούσιο να πάρουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας στο λαιμό μας.

«Η παγκόσμια μαθητική πορεία-απεργία της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, οργανωμένη στην Αθήνα από την προαναφερόμενη Fridays For Future και το Κίνημα Μαθητών, ήταν η πιο όμορφη στην οποία μέχρι τώρα έχω συμμετάσχει». / Photo credit: Αγησίλαος Κουλούρης (@agisilaos_k)

Κεντρική φωτό: fb.com/elias.tsolis

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Σεπ 2024

Διατροφή Carnivore: Είναι το κλειδί για αδυνάτισμα ή απλώς ένα (μεγάλο) trend;

Η διατροφή Carnivore έχει κατακτήσει το TikTok, πόσο ασφαλές είναι, όμως, να την ακολουθήσεις;

06 Σεπ 2024

Αρχίζει το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον Άρεως

Ραντεβού στην πιο μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

Περισσότερα από

Life

05 Σεπ 2024

ΗΠΑ: Αυτά είναι τα 4 θύματα του 14χρονου δράστη σε σχολείο της Τζόρτζια - "Θα δικαστεί ως ενήλικος"

Οι τέσσερις νεκροί είναι δύο μαθητές και δύο καθηγητές. Τουλάχιστον άλλα εννέα άτομα – οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής – μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα.

05 Σεπ 2024

Γιατί συνεχίζει να μας γοητεύει ο "Σκαθαροζούμης" μετά από τόσα χρόνια;

Με αφορμή το σίκουελ του Τιμ Μπάρτον, βλέπουμε ξανά τη μακάβρια κωμική περιπέτεια που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

05 Σεπ 2024

Citius, Altius, Fortius: Η Polo καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με την πιο κομψή συλλογή

Η σχολική συλλογή αυτής της σεζόν είναι ιδιαίτερα δυναμική και λειτουργική και αποτίνει φόρο τιμής στην προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων πρωταθλητών της σύγχρονης ζωής.

04 Σεπ 2024

Πρωτεϊνικό ταπεράκι για το γραφείο: 5 βήματα για να το φτιάξεις σωστά

Με λίγη προετοιμασία, μπορείς να φτιάξεις ένα ταπεράκι γεμάτο πρωτεΐνη - αυτό θα πει #proteingoals!

01 Σεπ 2024

Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού: Οι θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που δεν θα χάσουμε

Από τις 31 Aυγούστου έως και τις 6 Οκτωβρίου, σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κλασικού χορού έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, που ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν.

29 Αυγ 2024

Τζόκερ, Αλμοδόβαρ, Μαρία Κάλλας: Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο φεστιβάλ Βενετίας

Το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου μπαίνει στην ένατη δεκαετία του με ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα το οποίο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

26 Αυγ 2024

Συνταγή- ευλογία: H γρήγορη φανουρόπιτα του Άκη φτιάχνεται σε μπολ

Η μοντέρνα εκδοχή της παραδοσιακής νηστίμης πίτας. Πιο εύκολη, το ίδιο γευστική.

22 Αυγ 2024

Κάνε pivot στα γυναικεία αθλητικά παπούτσια με την Tommy Hilfiger

Ανανέωσε το στυλ σου και κάνε pivot στα γυναικεία αθλητικά παπούτσια με την Tommy Hilfiger.

21 Αυγ 2024

""Η μαμά είναι και πάλι πιωμένη." Εκείνη την περίοδο δεν ήμουν πάνω από 11 με 12 χρονών"

Μια συγκλονιστική μαρτυρία: Πώς είναι να σε μεγαλώνει μία αλκοολική μητέρα

09 Αυγ 2024

Ammos Luxury Resort: H πεμπτουσία της πολυτελούς χαλάρωσης

Η ολιστική εμπειρία που θα σου δημιουργήσει μοναδικές αναμνήσεις.