ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Η εικαστικός, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, έμεινε έναν ολόκληρο χρόνο στο δάσος του Μέλανα Δρυμού μόνη της, για χάρη της τέχνης.

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Η Ειρήνη Καραγιαννοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πήγε στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, από 'δω κι απο ΄κει, πάντα κοιτώντας τη ζωή μέσα από τα μάτια της αναζήτησης και της έκφρασης. Της επικοινωνίας με κάθε τρόπο. Από το πρωινό της ντύσιμο μέχρι την αποτύπωση των ανησυχιών της, των συμπερασμάτων της και των ερωτηματικών της στα έργα της. Από τη βόλτα της στα βουλεβάρτα των μεγάλων πόλεων μέχρι την απομόνωσή της στη «σπηλιά» της για να βρει το νήμα της σύνδεσής της με το νόημα.

Μιλήσαμε μαζί της με αφορμή τη νέα της έκθεση, The Woman Who gave birth to herself, και καταλάβαμε κάποια πράγματα για την πολύπλοκη φωτεινότητα που κυριαρχεί στο μυαλό της.

-Είσαι η γυναίκα που γέννησε τον εαυτό της;

Η αλήθεια είναι πως κυκλοφορεί αυτή η φήμη και κάνω ο,τι μπορώ για να την ενισχύσω. Ασφαλώς και η γέννα στην οποία αναφέρεται ο τίτλος της νέας μου έκθεσης, είναι μεταφορική και σχετίζεται με έννοιες όπως η αναγέννηση, η μεταμόρφωση και η χειραφέτηση.

Η γυναίκα που «γέννησε» τον εαυτό της σε μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις
Πρόκειται για μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί όπου editorials μόδας παρελθόντων χρόνων αλλάζουν διαστάσεις και διασκευάζονται αποκτώντας τελείως νέα δυναμική.

-Μίλησέ μου για αυτή σου την έκθεση, The Woman Who gave birth to herself.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί όπου editorials μόδας παρελθόντων χρόνων αλλάζουν διαστάσεις και διασκευάζονται αποκτώντας τελείως νέα δυναμική. Ζωγραφίζω απευθείας στις εικόνες αυτές και μ' ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα πρόσωπα των μοντέλων. Η κάλυψη μιας τόσο μικρής επιφάνειας όπως το πρόσωπο, μπορεί να δράσει με τρόπο αλχημικό, αλλάζοντας την ίδια την ουσία της εικόνας. Οι απεικονιζόμενες καλλονές αποκτούν νέα πρόσωπα και κατά συνέπεια νέες ταυτότητες καθώς ταξιδεύουν μέσα στον χώρο και τον χρόνο, διεκδικώντας μια νέα ζωή, σε μια άλλη διάσταση. Η προοπτική της τελειότητας ματαιώνεται και επικρατεί μια αίσθηση τελετουργικής αρμονίας. Η έκθεση είναι επιμέλειας της Delia Gonzalez και θα διαρκέσει μέχρι 25 Οκτωβρίου.

-Πες μου για το βιβλίο σου και για την ιδέα των δημιουργικών επεμβάσεων σου σε εικόνες και διαφημίσεις μόδας.

Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο Les Poetiques Anonymes και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος. Πρόκειται για ένα πειραματικό, ιδιοσυγκρασιακό artist book χωρίς λέξεις, περιγραφές ή κείμενο, μια δική μου, πειρατική σύνθεση από διασκευασμένες εικόνες. Σε σύμπνοια με το πνεύμα της έκθεσης, απενεργοποιώ διαφημίσεις, εξαφανίζω λογότυπα, και ζωγραφίζω προσωπεία πάνω σε πρόσωπα μοντέλων, σχεδιαστών και αβανγκάρντ μουσών. Στις σελίδες του βιβλίου κρύβονται προσωπικότητες όπως ο Margiela, η Cindy Sherman, ο Magritte, ο YSL, ιέρειες του Andy Warhol και άλλοι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει τυπωθεί σε 500 μόλις αντίτυπα και διατίθεται αποκλειστικά σε μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θεωρώ πως η τέχνη είναι (και) μόδα και η μόδα είναι (και) τέχνη. Αυτό να το διαβάσουν όλοι πέντε φορές συνεχόμενα, δυνατά.

-Πως συνδέεται η τέχνη με τη μόδα;

Θεωρώ πως η τέχνη είναι (και) μόδα και η μόδα είναι (και) τέχνη. Αυτό να το διαβάσουν όλοι πέντε φορές συνεχόμενα, δυνατά.

-Ποια είναι η δική σου η σχέση με τη μόδα;

Έχω καθημερινή επαφή με τη μόδα μιας και κάθε μέρα που ξημερώνει καθήκον μου είναι να ντυθώ. Είναι μια σχέση που περιλαμβάνει φλερτ, επιθυμία, πάθος, βία, δημιουργικότητα, βιασύνη, ωριμότητα, ενδοσκόπηση, αυταπάτες, τρυφερότητα, αισθησιασμό, απόλαυση, εφευρετικότητα και ενίοτε απογοήτευση, υστερία και θυμό.

-Πες μου λίγα πράγματα για σένα. Από που έρχεσαι και που πηγαίνεις;

Περνάω πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο. Πάντοτε ήξερα οτι η ζωή μου δεν νοείται μακρυά από την τέχνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να υπάρχουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Ξεκίνησα από τη Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη, κατάφερα μέχρι στιγμής να φτάσω στην Αθήνα, κάτι που μου δίνει μια παράξενη ευχαρίστηση. Δεν ξέρω πού θα με βρει το αύριο κι αυτό είναι ανακουφιστικό.

Περνάω πραγματικά πολλές ώρες στο στούντιο. Πάντοτε ήξερα οτι η ζωή μου δεν νοείται μακρυά από την τέχνη και πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να υπάρχουν τα υπόλοιπα επαγγέλματα.

-Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχεις κάνει για την τέχνη;

Έχω ζήσει μόνη μέσα στο δάσος για έναν χρόνο, στο πλαίσιο ενός residency στη Γερμανία και για την ακρίβεια στο Μέλανα Δρυμό. Όταν δε ζωγράφιζα, έπαιζα γκολφ, παρατηρούσα με τα κυάλια αγριογούρουνα και μάζευα μανιτάρια. Ωραία, ουσιαστική αλλά σκληρή εμπειρία.

karayannopoulou.com

*Η έκθεση της Ειρήνης Καραγιαννοπούλου, The Woman Who gave Birth to Herself, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, στην γκαλερί Aetopoulos, Περικλέους 24, Αθήνα

*Επίσης, η Ειρήνη θα συμμετάσχει στην έκθεση, Playing Ground, στην γκαλερί Automatic Trasmission, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 5, στον Κεραμικό, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται στις 10/10.

Έχω ζήσει μόνη μέσα στο δάσος για έναν χρόνο, στο πλαίσιο ενός residency στη Γερμανία και για την ακρίβεια στο Μέλανα Δρυμό. Όταν δε ζωγράφιζα, έπαιζα γκολφ, παρατηρούσα με τα κυάλια αγριογούρουνα και μάζευα μανιτάρια. Ωραία, ουσιαστική αλλά σκληρή εμπειρία.
Το νέο μου βιβλίο έχει τίτλο Les Poetiques Anonymes και μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τέχνης Κύβος. Πρόκειται για ένα πειραματικό, ιδιοσυγκρασιακό artist book χωρίς λέξεις, περιγραφές ή κείμενο, μια δική μου, πειρατική σύνθεση από διασκευασμένες εικόνες.



Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

06 Σεπ 2024

Ίλυα Λιβυκού-Βασίλης Λογοθετίδης: Μια σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

06 Σεπ 2024

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

Περισσότερα από

Stories

05 Σεπ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο: Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

05 Σεπ 2024
05 Σεπ 2024

"Θέλω να κρατήσω τη μνήμη του ζωντανή": Ένα σπάνιο βίντεο της μητέρας του Φρέντι Μέρκιουρι

Η μητέρα του ανθρώπου που έγραψε την πιο διάσημη "ραψωδία" της παγκόσμιας μουσικής, είχε μιλήσει σε τηλεοπτικό σόου με αφορμή τα 65α γενέθλια του ειδώλου.

05 Σεπ 2024

Ο Νίκος Νικολαΐδης νευρίαζε όταν τον αποκαλούσαν "οργισμένο"

Τους κινηματογραφικούς ήρωες του σπουδαίου σκηνοθέτη που έφυγε σαν σήμερα, σίγουρα τους έχεις ξανασυναντήσει στο όνειρο σου.

04 Σεπ 2024

18 χρόνια πριν: Η Ρούλα Κορομηλά με τον γιο του πρώην συζύγου της Νάσου Γαλακτερού

Η Ρούλα Κορομηλά είχε χτίσει μια πολύ τρυφερή σχέση με τον μικρό τότε Παύλο Γαλακτερό.

04 Σεπ 2024

Αλ Μπάνο και Ρομίνα Πάουερ: Η τραγική ιστορία δολοφονίας της 23χρονης κόρης τους

Το δράμα του διάσημου ζευγαριού άρχισε τον Ιανουάριο του 1994.

03 Σεπ 2024

54 χρόνια πριν: Ρίκα Διαλυνά και Γιάννης Βόγλης ποζάρουν ως μοντέλα

Ο Γιάννης Βόγλης με την Ρίκα Διαλυνά σε μια υπέροχη καλοκαιρινή φωτογραφία το 1970.

03 Σεπ 2024
03 Σεπ 2024

Πέτερ Λίντμπεργκ: Ο φωτογράφος των ‘90s που επινόησε τον όρο super models

"Ομορφιά είναι αυτό που σου δίνει το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου", έλεγε ο φωτογράφος που άλλαξε τους κανόνες στη μόδα και την αντίληψη της ομορφιάς.

02 Σεπ 2024

Μάνος Κατράκης: "Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…"

Οι τρεις γάμοι , η απώλεια των δίσυμων παιδιών του, η εξορία. Η ταραχώδης ζωή του κορυφαίου πρωταγωνιστή και θιασάρχη που έφυγε σαν σήμερα.