ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο άντρας που φύτεψε μόνος του ένα ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του. Αληθινός ήρωας

Η ιστορία του Jadav Payeng, που εδώ και 40 χρόνια φυτεύει δέντρα στην Ινδία, ενέπνευσε ακόμα και ένα ντοκιμαντέρ.

Ο άντρας που φύτεψε μόνος του ένα ολόκληρο δάσος και έσωσε το νησί του. Αληθινός ήρωας

Το 1979, ένας 16χρονος τότε άντρας, ο Jadav Payeng, έκανε μια σπαραχτική ανακάλυψη: άπειρα νεκρά φίδια διασκορπισμένα στις αμμουδιές του νησιού Majuli μέσα στον ποταμό Βραχμαπούτρα, της πατρίδας του στην Ινδία. Τα άτυχα ερπετά είχαν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες των μουσώνων και, αδυνατώντας να βρουν σκιά στο Majuli, πέθαναν κάτω από τις ανελέητες ακτίνες του ήλιου.

Το φοβερό θέαμα επηρέασε βαθιά τον Payeng, παρακινώντας τον να αναλάβει δράση. «Όταν το είδα, σκέφτηκα ότι ακόμα και εμείς οι άνθρωποι θα πεθάνουμε με αυτό τον τρόπο μέσα στη ζέστη». Τότε αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στη μεταμόρφωση του νησιού.

Δεσμεύτηκε να φυτεύει καθημερινά κι από ένα δέντρο – κι από ένα δέντρο έφτασε σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, να έχει φυτέψει ένα ολόκληρο δάσος, το Molai, που ευδοκιμεί συνδυάζοντας διαφορετικά είδη και που έχει προσελκύσει πλέον ένα πλήθος ζώων στο νησί, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, ελάφια, αρκούδες, ακόμα και τίγρεις.

«Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει»

Με αυτό τον τρόπο ένας και μοναδικός άνθρωπος όχι μόνο εμπλούτισε το οικοσύστημα του νησιού του αλλά ουσιαστικά το έσωσε από την καταστροφή, αφού οι ρίζες των δέντρων έχουν αναστείλει σήμερα τη διάβρωση του εδάφους, που στο παρελθόν έτρωγε σιγά σιγά το Majuli.

Ο Payeng έχει κατακτήσει τον τίτλο «Ο άντρας του δάσους της Ινδίας» και έχει εμπνεύσει ακόμα και ένα μίνι ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία του, αλλά παραμένει ταπεινός. «Δεν έκανα τα πάντα μόνος», σχολιάζει. «Φυτεύεις ένα ή δύο δέντρα και μετά βγάζουν σπόρους. Και από τη στιγμή που βγάζουν σπόρους, ο άνεμος ξέρει πώς να τους διασπείρει, τα πουλιά πώς να τα φυτέψουν, οι αγελάδες ξέρουν, οι ελέφαντες ξέρουν, ακόμα και ο ποταμός Βραχμαπούτρα ξέρει. Ολόκληρο το οικοσύστημα ξέρει».

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Jadav Payeng:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

10 Σεπ 2024

30+ χρόνια πριν: Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου σε παραλία του Πηλίου

Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου: Μια σχέση ζωής.

09 Σεπ 2024

"Έκανα μια έκφυλη πράξη και ζητώ συγγνώμη": Ο Χιου Γκραντ & η Λιζ Χάρλεϊ έζησαν έναν παράφορο έρωτα

Ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου των 90s, έζησε μια ιστορία αγάπης με απιστίες, σκάνδαλα & τρελό έρωτα

Περισσότερα από

Stories

08 Σεπ 2024

Έλενα Ακρίτα: Νύφη στον πρώτο της γάμο

Κι όμως η Έλενα Ακρίτα, πριν τον Κώστα Αρζόγλου και τον Γιώργο Κυρίτση, υπήρξε παντρεμένη με τον συγκοινωνιολόγο Νάσο Κόκκινο.

08 Σεπ 2024

Τον αποκαλούσε "πατέρα": Η άγνωστη σχέση της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Φίλιππου

"Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν λογικό άνθρωπο να αφήνει εσένα για την Καμίλα".

08 Σεπ 2024

Η σπάνια φωτογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα με πολύ μακριά μαλλιά

Κι όμως πριν το θρυλικό Pixie Cut, που τάραξε τα συμβατικά πρότυπα στη δεκαετία του ’90, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε μακριά μαλλιά

08 Σεπ 2024

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Ο υπάλληλος που μια ζεστή μέρα στη ΔΕΘ, ανακάλυψε τον φραπέ

Με την Έκθεση η πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, νιώθοντας έστω για λίγο, πως η συμπρωτεύουσα έχει πρωτεύουσα σημασία.

08 Σεπ 2024

Λέλα Καραγιάννη: Η πολύτεκνη μάνα της Αντίστασης

Η ηρωίδα-κατάσκοπος Λέλα Καραγιάννη στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα μαζί με άλλους συναγωνιστές της λίγες μέρες πριν από την Απελευθέρωση.

07 Σεπ 2024

"Όταν βγήκα ραντεβού με τη μαθήτριά μου Βούλα Ζουμπουλάκη, την άλλη μέρα παραιτήθηκα από το Εθνικό"

Ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ είχε μια όμορφη ερωτική ιστορία με την μαθήτριά του Βούλα Ζουμπουλάκη.

06 Σεπ 2024

Ίλυα Λιβυκού-Βασίλης Λογοθετίδης: Μια σχέση που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς εκ των δύο

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού, μοναχικός και ιδιόρρυθμος ο Βασίλης Λογοθετίδης. Μαζί έγραψαν ξεχωριστή ιστορία στον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.

06 Σεπ 2024

Είχε σπασμένη μύτη και πρησμένα χείλια: O Zαν Πωλ Μπελμοντό έκανε το "έγκλημα" αφόρητα σέξι

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1933 και πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου 2021.

05 Σεπ 2024

Φρέντυ Γερμανός: "H Eλλάδα είναι µια µικρή χώρα. Παρ’ όλα αυτά, οι µισοί Έλληνες µισούν τους άλλους µισούς. Xωρίς µίσος ο Έλληνας είναι µισός".

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας που χάρισε σε μια χώρα κάτι που της ήταν άγνωστο: Ποιότητα και χιούμορ στην δημοσιογραφία.

05 Σεπ 2024