ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Κουκάκι πήρε το όνομά του από ένα κρεβάτι: Ιστορίες της Αθήνας που θες να μάθεις

Στο Κουκάκι διατηρούνται προσεγμένα νεοκλασικά κτίρια με αστική αρχιτεκτονική, αλλά και πολυκατοικίες του μεσοπολέμου.

Το Κουκάκι πήρε το όνομά του από ένα κρεβάτι: Ιστορίες της Αθήνας που θες να μάθεις

Στα καλιαρντά «γαργαρέτα» είναι η θάλασσα. Ηχομιμητική λέξη, όπως και το αρχαίο ελληνικό γάργαρος. Είναι, επίσης, συνοικία της Αθήνας στο Κουκάκι, το οποίο απλώνεται στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου.

Είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου και σε βάθος χρόνου έχει αποκτήσει τη δική της ταυτότητα, με πολλά airbnb και πολλά μαγαζιά για διασκέδαση, φαγητό και ποτό, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στο Κουκάκι διατηρούνται προσεγμένα νεοκλασικά κτίρια με ατική αρχιτεκτονική, αλλά και πολυκατοικίες του μεσοπολέμου. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν και πολλά κτίρια που ρημάζουν ανεκμετάλλευτα.

Το Κουκάκι ονομάστηκε έτσι γύρω στο 1900 και οφείλει το όνομα του στον εργοστασιάρχη Δημήτριο Κουκάκη. Διέθετε βιομηχανία μεταλλικών κρεβατιών στην περιοχή, η οποία λειτουργούσε προπολεμικά στην οδό Κολοκοτρώνη 88. Κατασκεύαζε κορμούς κρεβατιών από χάλυβα. Το εργοστάσιο κλινοποιΐας του Κουκάκη κατασκεύαζε και πουλούσε τα κρεβάτια, τα οποία προωθούσε στο κοινό μέσα από διαφημίσεις στον αθηναϊκό Τύπο.

Το Κουκάκι πήρε το όνομά του από ένα κρεβάτι: Ιστορίες της Αθήνας που θες να μάθεις
Το εργοστάσιο κλινοποιΐας του Κουκάκη κατασκεύαζε και πουλούσε τα κρεβάτια, τα οποία προωθούσε στο κοινό μέσα από διαφημίσεις στον αθηναϊκό Τύπο.

Οι «στέρεες» και «αναπαυτικές» κλίνες, όπως τις χαρακτήριζε, πωλούνταν στη τιμή των 18 δραχμών, ενώ υπήρχαν κρεβάτια που έφταναν και τις 22 δραχμές. Με στόχο η βιομηχανία να εξυπηρετήσει τις προτιμήσεις κάθε πελάτη, διαμόρφωνε τα κρεβάτια σε κάθε είδος και σχήμα. Το εργοστάσιο απευθυνόταν ακόμη και σε νοσοκομεία, καθώς κατασκεύαζε κρεβάτια «όπως αυτά του Ευαγγελισμού».

Ο Κουκάκης ήταν ο πρώτος που έχτισε σπίτι σε αυτή την περιοχή. Το σπίτι του εργοστασιάρχη βρισκόταν στην ανατολική γωνία των οδών Δημητρακοπούλου και Γεωργίου Ολυμπίου και κατεδαφίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Γι’ αυτό και το Κουκάκι πήρε το όνομα του. Σήμερα το Κουκάκι είναι από τις πιο ακριβές περιοχές για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, ενώ αναδείχθηκε στους πέντε αγαπημένους προορισμούς σε όλο τον κόσμο από τουρίστες που χρησιμοποιούν μία από τις πλατφόρμες αυτής της μίσθωσης.

Διαθέτει εναλλακτικές επιλογές εξόδου, συνεταιριστικά καφέ και κολεκτίβες. Το Κουκάκι τα τελευταία χρόνια αναγνωρίστηκε διεθνώς με αναφορές στα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες. Σε άρθρο της η Vogue το ξεχώρισε ως μία από τις πιο «κουλ» γειτονιές της Αθήνας. Ο Guardian έχει συμπεριλάβει την περιοχή στα σημεία που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Guardian στο άρθρο του έκανε ένα οδοιπορικό στην ελληνική πρωτεύουσα, ξεκινώντας από το μουσείο της Ακρόπολης και το Κέντρο Πολιτισμού «ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», πριν το αφιέρωμα του στο Κουκάκι.

Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας η γειτονιά αυτή στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα τόσο των Αθηναίων όσο και των τουριστών με την ξεχωριστή της ταυτότητα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την έκρηξη που έχει σημειωθεί στις ενοικιάσεις Airbnb στην περιοχή.

Η βρετανική εφημερίδα έκανε μια λίστα με τα καλύτερα μαγαζία της περιοχής, καθώς επέλεξε το «Bel Ray» για brunch ή το «Little Tree» για όποιον αποζητά ένα ήρεμο μέρος, στο οποίο μπορεί να μελετήσει το βιβλίο του.

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα έκανε μια λίστα με τα καλύτερα μαγαζία της περιοχής, καθώς επέλεξε το «Bel Ray» για brunch ή το «Little Tree» για όποιον αποζητά ένα ήρεμο μέρος, στο οποίο μπορεί να μελετήσει το βιβλίο του.

Όσοι θέλουν ακόμα να ανανεώσουν το στυλ τους, μπορούν να αγοράσουν καφτάνια ή σανδάλια στο «True Story Athens».Τέλος, το «Παντοπωλείον» είναι το κατάλληλο μέρος για να αγοράσει κανείς τοπικά εδέσματα και να κατευθυνθεί στον λόφο του Φιλοπαππου για ένα πικνίκ.

Δείτε ένα βίντεο για το Κουκάκι και την ιστορία του:

*με πληρορορίες από Μηχανή του Χρόνου και Guardian

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Οκτ 2024

Η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο φεγγάρι θα φοράει Prada

Την υπογραφή του οίκου Prada θα έχει η στολή που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή Artemis III της NASA.

17 Οκτ 2024

25 χρόνια πριν: Μαρία Ναυπλιώτου και Σμαράγδα Καρύδη μαζί - Σα να μην πέρασε μια μέρα

Οι δύο φίλες Σμαράγδα Καρύδη και Μαρία Ναυπλιώτου έχουν γεννηθεί την ίδια χρονιά με διαφορά δύο μηνών. Δείτε τις το μακρινό 1999.

Περισσότερα από

Stories

17 Οκτ 2024

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.

17 Οκτ 2024

Victoria’s Secret: Η μεγάλη επιστροφή μετά την πτώση - Τα σκοτεινά μυστικά του πιο λαμπερού αμερικάνικου brand

Oι "άγγελοι" επιστρέφουν και το φετινό σόου υπόσχεται να αντικατοπτρίσει τις σύγχρονες αξίες, ενώ θα διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που το καθιέρωσαν: Λαμπερές πασαρέλες, εμβληματικά φτερά και εντυπωσιακές μουσικές παραστάσεις.

16 Οκτ 2024

Το τρίτο στεφάνι: Όταν η Μαρία Δαμανάκη παντρεύτηκε τον Γιώργο Κιμούλη

Ήταν ο δεύτερος γάμος για τον 68χρονο σήμερα ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη και ο τρίτος για την 72 ετών σήμερα πολιτικό.

16 Οκτ 2024

H Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν φοβάται το εμπριμέ

Το ατρόμητο ενδυματολογικό στυλ μιας πολιτικού, που πάει κόντρα στην κοινωνική φαντασίωση μιας αλάνθαστης θηλυκότητας.

15 Οκτ 2024

"Ήμουν για 11 λεπτά στον παράδεισο"- Η μεταθανάτια εμπειρία της Σάρλοτ Χολμς

H Σάρλοτ Χολμς "πέθανε για 11 λεπτά" και αποκάλυψε τι είδε στην "άλλη πλευρά".

15 Οκτ 2024

Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα της Άλκης Ζέη για 2η χρονιά στο θέατρο Μεταξουργείο

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο για την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου.

15 Οκτ 2024

Ντέμι Μουρ - Μπρους Γουίλις: Μια απέραντη αγάπη που κρατάει ζωντανή 37 χρόνια

Η αληθινά αξιοζήλευτη σχέση τους τελικά αποδεικνύει πώς ούτε το διαζύγιο, ούτε ο χωρισμός φέρνει το τέλος μιας αγάπης.

15 Οκτ 2024

Βέρα Γουάνγκ: "Ποιος να πιστέψει πως ένα κορίτσι σαν εμένα που παντρεύτηκε στα 40 θα έβγαζε χρήματα σχεδιάζοντας νυφικά; "

Ξεκίνησε την καριέρα της μετά τα 40. Αλλά η περιουσία της 75χρονης Βέρας Γουάνγκ που δημιούργησε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία με νυφικά ανέρχεται σήμερα στα 270 εκατομμύρια.δολάρια.

15 Οκτ 2024

Αγρίμι (Fauve) | Η παράσταση της Λενιώς Κακλέα για την οποία έγραψαν η New York Times κάνει ντεμπούτο στο Λονδίνο

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που γνώρισε στην Ελλάδα το Αγρίμι (Fauve) ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

15 Οκτ 2024

Beefbar Athens | Το Beefy Brunch επιστρέφει με νέες γεύσεις και έναν ανανεωμένο χώρο

Το κυριακάτικο ραντεβού μας (και από το Νοέμβριο και το Σάββατο)!